Baby

Alles wat je moet weten over babyzwemmen

alles wat je moet weten over babyzwemmen

Babyzwemmen hoor je steeds vaker voorbij komen dus daarom wijden wij dit blog graag aan babyzwemmen. Naast dat het een aantal voordelen heeft, is het ook nog eens heel erg leuk! Babyzwemmen versterkt de band tussen jou en je kindje. Tevens is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van jouw kleintje én je hebt beide je beweging alweer gehad voor die dag. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat het iets meer geregel is dan wanneer je zelf het water in wilt maar als je eenmaal een kleintje hebt dan ben je dat vast al gewend in het dagelijkse leven. Hier wordt alles besproken wat je moet weten over babyzwemmen dus als je geïnteresseerd bent, lees dan zeker verder!

Vanaf wanneer mag je babyzwemmen?

Babyzwemmen is niet direct vanaf de geboorte mogelijk. Wanneer jouw baby goed groeit en gezond is dan is het mogelijk om te gaan zwemmen wanneer hij of zij circa twee tot drie maanden oud is. Daarvoor is het absoluut niet aan te raden om te gaan zwemmen. Dat komt doordat jouw baby in die fase nog heel kwetsbaar is voor infecties en dat hij of zij zichzelf nog niet voldoende warm kan houden. Ondanks dat het zwembadwater voor jou wellicht warm aanvoelt, is de kans groot dat de temperatuur van het water voor jouw baby juist koud aanvoelt. Dit kan er voor zorgen dat jouw baby onderkoeld raken wanneer je voor die twee maanden oud gaat babyzwemmen en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Tevens zijn er in het zwembad veel prikkels die op jouw kleintje afkomen. Wanneer jouw baby twee tot drie maanden oud is dan kan hij of zij deze prikkels iets beter / makkelijker verwerken. Het is altijd belangrijk om de reactie van jouw kleintje in de gaten te houden wanneer hij of zij voor de eerste keer naar het zwembad gaat. Aan de reactie kan je vaak al wat zien of jouw baby er klaar voor is om ook daadwerkelijk het water in te gaan.

Als jouw baby te vroeg geboren is of als hij of zij problemen met de gezondheid heeft dan is het verstandig om van te voren met de kinderarts te overleggen over babyzwemmen mogelijk is. Het is ook verstandig om gewoon thuis te blijven wanneer jouw kindje verkouden of gewoon niet helemaal fit is. Let hier dus goed op!

Waar kan je babyzwemmen?

De eerste keer babyzwemmen is voor zowel jou als ouder zijnde als voor jouw baby spannend. Daarom wordt aangeraden om onder deskundige begeleiding in een groep mee te doen aan een programma speciaal gericht op babyzwemmen. Gedurende zo’n programma word je niet alleen gerustgesteld door de begeleiding maar kan je direct aanwijzingen en tips krijgen over de opties die je hebt met je baby in het zwembad. Op deze manier maakt jouw baby ook op een speelse en leuke wijze kennis met het water.

Zoals al benoemd is babyzwemmen in groepsverband niet alleen goed en leuk voor jouw baby maar ook voor jezelf als ouder zijnde. Door dit namelijk in groepsverband te doen leer je ook in een leuke omgeving andere ouders en baby’s kennen. Dit is niet alleen heel gezellig maar kan je ook helpen bij het beantwoorden van sommige vragen.

Verder is het bij babyzwemmen belangrijk dat de babybaden beschikken over een minimale temperatuur van 31,5 graden. In de ideale situatie is het water 33 graden. Je kan hier dus op letten wanneer je een zwembad gaat uitzoeken gericht op babyzwemmen. Tevens is het belangrijk dat je niet langer dan 30 minuten in het water spendeert met je baby. Maar wanneer je aan babyzwemmen doet onder deskundige begeleiding dan krijg je ook al deze informatie van de deskundige.

Wat neem je mee naar babyzwemmen?

Niet geheel verrassend waarschijnlijk maar als je gaat zwemmen met je baby dan neem je allereerst een zwemluier voor hem of haar mee. Daarnaast neem je ook een zwembroekje of een badpakje mee. Dit hoef je allemaal nog niet thuis aan te trekken bij jouw baby maar gewoon in het zwembad zelf. Naast de kleding voor in het water is het ook verstandig om een flesje melk, een gewone luier en wat babydoekjes mee te nemen. Dit kan je weer gebruiken voor na het zwemmen.

Verder is het ook verstandig om nog een handdoek of een grote hydrofiele luier mee te nemen. Hiermee kan je jouw kleintje afdrogen als hij of zij uit het zwembad komt. Wat ook erg praktisch is voor jouw kleintje met babyzwemmen is een badjasje die hij of zij aan kan doen na het babyzwemmen. Een andere optie is natuurlijk gewoon warme, droge kleding voor jouw kleintje. Het is van belang dat je jouw baby goed inpakt in warme kleding na het zwemmen.

Maar wanneer je gaat babyzwemmen moet je natuurlijk ook niet jouw eigen spullen vergeten. Zo heb jij ook een zwembroek, badpak of bikini aan als je het water ingaat en zal jij ook jezelf moeten afdrogen als je het water uitkomt. Denk dus ook voor jezelf aan een handdoek, slippers en droge kleding.

Stap voor stap wennen aan het water

Een baby leert steeds nieuwe dingen kennen en zal daaraan moeten wennen. Dat geldt dus ook voor water. Ondanks dat je baby thuis al wel eens in een badje is geweest, is een zwembad weer wat anders. Het is dus verstandig om je baby stap voor stap rustig aan het water te laten wennen. Zoals al benoemd begint dit proces thuis al.

Eenmaal in het zwembad aangekomen zal je aan de hand van de deskundige begeleiding steeds begeleid worden om jouw baby stap voor stap te laten wennen. Als je merkt dat je baby het te spannend vindt worden dan is het verstandig om niet direct de volgende stap te zetten. Het is niet goed om het zwemmen te gaan forceren bij je baby, want uiteindelijk moet het babyzwemmen ook gewoon leuk zijn.

Daarnaast is het ook mogelijk een heel goed te verklaren dat het babyzwemmen de eerste keren vermoeiend is voor jouw kleintje. Dat komt door alle geluiden en prikkels die je baby moet zien te verwerken. Hierdoor is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt wanneer je baby vermoeid begint te worden. Als hij of zij het zat is dan kan je gewoon het water uitstappen en kom je een volgende keer weer terug. Jouw baby moet zich uiteindelijk fijn en prettig voelen in het water.

Na het babyzwemmen

Als het avontuur er in het water op zit dan kan je samen lekker gaan douchen. Ook hierbij is de temperatuur weer belangrijk dus let er goed op dat je kindje het niet te warm of te koud heeft. Verder is het voor jouw kleintje fijn om na het zwemmen een lekker flesje of borstvoeding te krijgen. Zorg er dus voor dat je dit altijd mee hebt. Vanwege het spuuggevaar wordt er vaak aangeraden om jouw baby na het zwemmen te voeden in plaats van voor het zwemmen.

Nog een advies is om jouw baby na het zwemmen goed af te drogen door middel van een handdoek of een grote hydrofiele luier. Wanneer je dit gedaan hebt dan kan je jouw baby lekker insmeren met olie. Dit voorkomt een droge huid bij jouw kleintje.

En tot slot is het verstandig om na het zwemmen geen (drukke) activiteiten meer in te plannen voor jouw baby. Het babyzwemmen zal vermoeiend genoeg zijn en de kans is heel groot dat jouw baby lekker in slaap valt na het zwemmen, omdat hij of zij zo moe is.

Voordelen babyzwemmen

Het is belangrijk dat voor jou en je kleintje babyzwemmen leuk is maar daar komt ook nog bij dat het heel goed is voor de ontwikkeling van jouw kleintje. Er zijn dan ook een aantal voordelen verbonden aan het babyzwemmen.

Zo heeft babyzwemmen een positieve invloed op de hart- en bloedvaten van je baby. Tevens komt jouw baby door het babyzwemmen in contact met andere bacteriën wat ervoor zorgt dat jouw kleintje beter bestand is tegen infecties.

Naast de gezondheidsvoordelen is het uiteraard heel goed voor de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming van jouw kleintje. Zo wordt er namelijk beweerd dat zwemmende baby’s een beter evenwicht zouden ontwikkelen en dat zij ook beter kunnen grijpen in vergelijking met baby’s die niet aan babyzwemmen doen.

Het is al eerder benoemd maar babyzwemmen is ook nog eens heel goed voor de band tussen jouw en je kleintje. Hij of zij leert hier namelijk ook weer door dat er altijd vertrouwen is tussen ouder en kind.

Tot slot is het echt niet alleen gericht om jouw baby maar ook op jezelf. Want door het babyzwemmen ben je zelf ook altijd in beweging, waardoor jij ook na het zwemmen niet meer een rondje hoeft te wandelen.

Wanneer ga je niet zwemmen?

Ondanks alle positiviteit eerder in deze blog is het ook belangrijk om in de gaten te houden dat het op sommige momenten gewoon echt niet verstandig is om met jouw kleintje te gaan zwemmen. Hiervoor zijn namelijk een aantal factoren belangrijk.

Wanneer jouw kindje ziek is dan is het verstandig om gewoon thuis te blijven en niet te gaan zwemmen. Zeker wanneer jouw kleintje een oorontsteking heeft. De oortjes mogen dan niet in contact komen met het water, waardoor het absoluut onverstandig is om te gaan babyzwemmen in dit geval.

Verder zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je wil gaan babyzwemmen. Denk hierbij aan een te vroeg geboren baby, een baby niet goed groeit of een baby die last heeft van zijn of haar luchtwegen. In deze gevallen in het verstandig om te overeggen met de arts of het consultatiebureau of je naar het babyzwemmen toe kan gaan of niet.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]