Baby

Alles wat je moet weten over de kinderstoel!

alles wat je moet weten over de kinderstoel!

Jouw kleintje ontwikkelt zich in de eerste jaren van zijn leven ontzettend snel. Hij of zij gaat veel verschillende dingen leren waaronder het rechtop zitten. Dit biedt veel voordelen voor jou als ouder zijnde. Op dit moment kan je ook op zoek gaan naar een kinderstoel die bij jou en je kindje past. Met behulp van een kinderstoel kan je baby op een fijne plek op een goede manier zitten. Een kinderstoel is inmiddels voor veel ouders een onmisbaar product geworden.

Maar wanneer is je baby eigenlijk klaar voor een kinderstoel? En voor wat voor kinderstoel moet je gaan, want er zijn zoveel soorten. Dit hebben wij voor jou uitgezocht! Daarnaast worden er ook nog een aantal tips besproken voor de aanschaf van de juiste kinderstoel.

Vanaf wanneer kan je de kinderstoel gebruiken voor je kindje?

Zoals al benoemd kan je gebruik maken van een kinderstoel als je baby zelfstandig kan zitten. Het is hierbij wel van belang dat je kindje ook daadwerkelijk zelfstandig rechtop kan blijven zitten dus dat hij of zij zelf vanuit een liggende positie in een zithouding kan komen. Het is belangrijk dat je kindje dit echt zelfstandig kan. Mocht je kindje alleen kunnen zitten, omdat jij als ouder zijnde hem in de zithouding hebt gezet dan is het echt nog te vroeg voor een kinderstoel. Dit komt doordat de nek- en rugspieren van een baby zich goed ontwikkeld moeten hebben. Mocht dit nog niet het geval zijn kan de rug inzakken en kan er spierzwakte ontstaan. In een later stadium kan dit er voor zorgen dat je kindje moeite heeft met de ontwikkeling van een goede rechtopstaande houding.

Een ander risico als je kindje te snel in de kinderstoel wordt gezet is dat kinderen die te vroeg worden neergezet in zo’n stoel op de langere termijn stappen in hun ontwikkeling met betrekking tot de motoriek kunnen overslaan. Het gevolg is dat het langer kan duren voordat je kindje gaat staan en/of lopen.

Dit gebeurt vaak al als je baby tussen de zes en negen maanden oud is. Vanaf dat moment is het mogelijk om een kinderstoel voor je kind neer te zetten. Zoals met vrijwel alle ontwikkelingen is het ook bij het zitten afhankelijk van hoe snel je kind zich ontwikkelt.

Als je kindje voor de eerste paar keer in een kinderstoel zit, laat hem dan niet te lang zitten. Het is namelijk niet goed voor de ontwikkeling van de wervelkolom en motoriek om lang in deze stoel te zitten. Je kan hem dus bijvoorbeeld gedurende het eten in deze stoel zetten en hem er vervolgens weer uithalen. Het advies is maximaal twee uur per dag. Buiten de kinderstoel kan je kindje zich namelijk vrijer bewegen wat vervolgens weer goed is om zijn spiertjes te trainen.

De kinderstoel kan gemiddeld mee tot je kindje de leeftijd van drie jaar bereikt. Echter zijn er ook soorten kinderstoelen die langer mee kunnen gaan maar daar komen we later nog op terug.

Soorten kinderstoelen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kinderstoelen beschikbaar. Wij kunnen ons voorstellen dat het onduidelijk is voor wat voor stoel je moet gaan. Daarom benoemen we een aantal soorten kinderstoelen met hun typische kenmerken.

Om te beginnen is de meegroeistoel een van de populairste kinderstoelen. De meegroeistoel is al vanaf de geboorte van je baby te gebruiken tot circa de leeftijd van tien jaar. Zoals de naam het ook al aangeeft, groeit deze stoel mee met je baby.

Kenmerkend aan de meegroeistoel is dat de voetensteun en het zitvlak verstelbaar zijn. Als je kindje groeit dan kan je de stoel makkelijk verstellen. Hierdoor kan je kindje altijd op dezelfde hoogte zitten als de ouders of opa en oma.

De prijs van een meegroeistoel ligt vaak wat hoger dan de gemiddelde prijs van kinderstoelen. Daar staat wel tegenover dat deze stoel voor een langere tijd meegaan.

Aanschuifstoel

Een andere bekende kinderstoel is de aanschuifstoel. De aanschuifstoel beschikt niet over een eetblad, waardoor het heel gemakkelijk is om deze stoel bij de tafel aan te schuiven. Het is wel van belang om hierbij rekening te houden met de hoogte van de eettafel. Zeker in het geval van een niet verstelbare stoel is dit belangrijk.

De aanschuifstoel heeft ook het voordeel dat het minder ruimte in beslag neemt, omdat het mogelijk is om deze stoel onder de tafel te schuiven wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt.

De derde kinderstoel waar je voor zou kunnen kiezen is de kinderstoel met eetblad. Dit is waarschijnlijk, naast de meegroeistoel, de meest bekende variant onder de kinderstoelen. De kinderstoel met eetblad wordt gekenmerkt door het eetblad waar de stoel over beschikt die aan de stoel vastzit. Hierdoor heb je kind zijn eigen tafeltje.

Het voordeel van deze stoel is dat je kindje altijd bij zijn bordje kan en ongestoord kan genieten van zijn eerste hapjes. Mocht hij knoeien dan is dit geen probleem, omdat het eetblad dit opvangt. Tevens neemt deze stoel weinig ruimte in beslag.

Inklapbare kinderstoel

Nog een andere soort is de inklapbare kinderstoel. Mocht je niet zoveel ruimte in je huis hebben dan is deze kinderstoel ideaal voor jou. Zoals de naam al aangeeft kan de stoel makkelijk ingeklapt worden en daardoor ook weggezet worden als je er geen gebruik van hoeft te maken.

Het nadeel van de inklapbare kinderstoel is dat het zitvlak redelijk klein is, waardoor je kind relatief te groot wordt voor de stoel. Deze stoel kan dan ook vaak maar tot het derde levensjaar gebruikt worden. Daarnaast is het goed om bij de aanschaf van zo’n soort kinderstoel goed op de beveiliging op deze stoel te letten. Het is natuurlijk niet gewenst dat de kinderstoel plotseling inklapt wanneer je kindje erin zit.

De stoel die in dit rijtje niet kan ontbreken is de kubus kinderstoel. Zoals de naam al duidelijk maakt, is deze stoel een soort kubus. Deze kinderstoel bestaat uit meerdere onderdelen die je uit elkaar kan halen. Het eerste onderdeel is de stoel en een los tafeltje. Als de delen opgestapeld zijn dan lijkt de kinderstoel op een kubus die je makkelijk aan de eettafel kan zetten en neemt deze stoel minder ruimte in beslag.

Echter is het ook mogelijk om de stoel en het tafeltje los van elkaar te koppelen, waardoor de stoel lager wordt. Het tafeltje kan je dan naast de stoel zetten. Dat zorgt ervoor dat je kind in zijn stoeltje kan zitten en het tafeltje daarnaast kan zetten, zodat hij zijn eigen plekje heeft om te eten, tekenen of knutselen. Door gebruik te maken van zo’n soort kinderstoel hoef je verder geen aparte tafel te kopen die je in de speelhoek kan zetten.

Tot slot kan je ook kiezen voor een tafelhangstoel. Ook deze stoel neemt weinig ruimte in beslag en is dus ideaal voor als je wat kleiner woont. Deze stoel dien je met een klem aan het tafelblad vast te maken. Het voordeel van deze stoel is dat je het makkelijk kan opbergen of juist mee kan nemen als je bij vrienden of familie gaat eten.

Een handige tip voor als je zo’n stoel gaat aanschaffen; meet de dikte van je tafelblad op, zodat je kan controleren of het hangsysteem de ruimte heeft om aan jouw tafel te hangen. Tevens is het belangrijk om te controleren wat het gewicht is wat de stoel aan kan.

Tips

Ten slotte hebben we nog een aantal handige tips voor je waar je rekening mee kan houden als je een kinderstoel gaat aanschaffen.

Om te beginnen is het van groot belang dat de veiligheid van de kinderstoel op orde is. Het klinkt logisch maar toch komt het nog steeds voor dat het misgaat. De stabiliteit van een kinderstoel is absoluut belangrijk. De stoel moet niet makkelijk kunnen omvallen.

Je kan de veiligheid van je kindje beter garanderen als je je kindje kan vastzetten in zo’n kinderstoel. Op deze manier is het ook voor je kindje onmogelijk om uit de stoel te klimmen. Een onmisbare accessoire voor een kinderstoel is dan ook een tuigje. Je kan kiezen voor een tuigje waarvan de bandjes zowel bij het kruis als bij de heupen zitten maar de meest veilige optie is een vijfpunts gordel. Bij de vijfpunts gordel gaan de bandjes ook over de schouders van je kindje. Deze bandjes mogen natuurlijk niet snijden, want je kindje moet met een prettig gevoel in de stoel zitten.

Ook is de zithouding van je kindje in een kinderstoel van belang. Bij een goede kinderstoel is dit ook wel vaak het geval. De ellenbogen dienen op dezelfde hoogte te liggen als de tafel. Daarnaast moet 2/3 van het boven op het zitvlak passen. Vervolgens is het beste als de hoek tussen het boven- en onderbeen 90 graden is.

Op elk gebied is hygiëne voor je kindje belangrijk dus dat geldt ook voor een kinderstoel. Het wordt een dagelijkse taak om de stoel schoon te maken dus kies voor een stoel die makkelijk schoon te maken is. Het beste kan je dan kiezen voor een stoel met gladde oppervlakten en weinig kleine randjes of openingen waar eten in verdwijnt.

Tot slot is het goed om te kijken naar de leeftijden die worden aangegeven voor het gebruik van een kinderstoel. Sommige varianten hebben een aantrekkelijk prijskaartje maar zijn redelijk klein van formaat, waardoor je kindje snel uit de stoel zal groeien.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]