Baby

Alles wat je moet weten over een babynestje

alles wat je moet weten over een babynestje

In Nederland is een babynestje al een langere tijd een trend. Maar van oorsprong komt dit gezellige mandje uit Scandinavië. Vanuit daar is het naar ons land gekomen en zo rond 2016 pas echt populair geworden. Door gebruik te maken van het babynestje heb je een aantal voordelen voor zowel jouw baby als voor jezelf. Maar hierbij is het van belang dat je de veiligheid goed in de gaten houdt, zoals bij elk product voor je baby. Alle voordelen van het babynestje en waar je op moet letten bij het gebruik van een babynestje komen aan bod.

Wat is een babynestje?

Om een goed beeld te krijgen van een babynestje is het allereerst van belang om te weten wat het is. Een babynestje lijkt op een soort mandje dat speciaal ontwikkeld is voor jouw baby. Het is van een zachte stof gemaakt. In een babynestje kan jouw kleintje een slaapje doen maar je kan het ook gebruiken als boxkleed. Nog een andere mogelijkheid van een babynestje is om deze gebruikten als slaapplek voor jouw baby wanneer jullie onderweg zijn. Het babynestje is klein en licht van gewicht. Hierdoor is het gemakkelijk om dit te vervoeren.

Het uiterlijk kan een beetje vergeleken worden met een hondenmand. Het mandje wordt omringd door een opstaande rand van kussenachtig materiaal. Dit plekje is warm en knus om in te liggen voor jouw baby.

In de rand van het babynestje is een touwtje verwerkt. Hierdoor is het mogelijk om de maat van het babynestje aan te passen. Dit kan dus altijd aangepast worden aan de lengte van jouw baby. Door het babynestje voelt jouw baby zich geborgen. Het is een vertrouwd gevoel en in dat opzicht zelfs te vergelijken met de baarmoeder. Hierdoor heeft jouw baby nog geen last van alle indrukken op de wereld.

Ondanks dat het babynestje voor de geborgenheid zorgt en een beetje warmte van de baarmoeder nastreeft, zal jouw baby toch nog even moeten wennen wanneer het in het nestje ligt. Het is daarom verstandig om je baby aan het begin vaak in het nestje neer te leggen, zodat hij of zij deze plek gaat herkennen en dit gaat zien als een veilige, vertrouwde plek.

Hoe wordt een babynestje gebruikt?

Wanneer je een babynestje gaat gebruiken dan kan je hier je baby gewoon in neerleggen op zijn of haar ruggetje. Het ronde deel van het babynestje is de bovenkant dus hier dient het hoofdje van jouw kleintje te liggen. Automatisch betekent dit dat de voetjes bij het deel liggen waar de touwtjes zitten. Om jezelf een paar wasbeurten te besparen, kan je het beste een hydrofiele luier in het babynestje neerleggen.

Een hydrofiele luier is een dun, vierkant doek dat gemaakt is van katoen. Deze soort luiers zijn in verschillende soorten kleurtjes en printjes aan te schaffen. De betekenis van het woord hydrofiel is ‘doeken die veel vocht opnemen’. Het is dus eigenlijk niet zo gek dat deze doeken in het verleden vaak gebruikt werden als een luier. Maar in de huidige tijd voor een hydrofiele luier nog maar weinig gebruikt als echte luier. De hydrofiele luiers worden vaak gebruikt om je baby ermee af te drogen na een badje. Ook is een hydrofiele luier er geschikt om als ondergrond te gebruik in een bedje of de kinderwagen. Het doek beschermt dus alle spullen die niet gemakkelijk te wassen zijn. Dit geldt ook voor een babynestje dus het is verstandig om zo’n hydrofiele luier in het babynestje neer te leggen.

Verder is het wel belangrijk om altijd jouw baby in de gaten te houden wanneer hij of zij in het babynestje ligt. Dit nestje is vooral geschikt voor kleine dutjes en bijvoorbeeld niet voor in de nacht. Het babynestje is dus ideaal om jouw baby erin te leggen wanneer jij zelf je handen vrij wil hebben maar wel gezellig je baby bij jou in de buurt wil hebben.

Zoals eerder al aangegeven is dit babynestje uitermate geschikt om het nestje mee te nemen doordat het licht en erg compact is. Ook als je op visite gaat en je kindje dus een lekker bedje wil geven dan is dit nestje perfect.

Vanaf de geboorte tot circa zes maanden kan je gebruikmaken van een babynestje. Zodra jouw baby zelfstandig kan omrollen, is het verstandig om te stoppen met het gebruik van het babynestje. De veiligheid van jouw kleintje is dan namelijk niet meer gegarandeerd.

De veiligheid van het babynestje

Bij elk product is de veiligheid van je kindje natuurlijk het belangrijkste, zo ook bij een babynestje. Als het op de juiste manier door jou gebruikt wordt dan is het ook absoluut een veilig product maar hou hierbij wel met een aantal factoren rekening:

  • Het gebruik van het babynestje is alleen verstandig wanneer je jouw baby daadwerkelijk in de gaten kan houden. Mocht jouw baby al zelfstandig kunnen omrollen en gebeurt dit in het babynestje dan ontstaat er verstikkingsgevaar door de zachte en opstaande rand. Het is dus belangrijk dat je jouw baby in de gaten houdt
  • Het babynestje kan je het beste gebruiken voor de kleine slaapjes. Doordat er ’s nachts te weinig zicht op jouw baby is, is het babynestje niet geschikt om op dat moment te gebruiken
  • Aan de onderkant van het babynestje zijn de touwtjes verwerkt. Leg daarom altijd jouw baby met de voetjes bij de touwtjes, zodat je baby er niet mee kan gaan spelen.
  • Maak geen gebruik meer van het babynestje wanneer jouw baby zelfstandig kan omrollen. Het babynestje is dan geen veilig product meer.
  • Het is verstandig om het babynestje altijd op een vlakke ondergrond neer te leggen. Als je baby gaat bewegen dan kan het babynestje nooit vallen of verplaatsen. Ook dit is belangrijk voor de veiligheid
  • Tot slot is het advies om absoluut niet te gaan lopen met het babynestje wanneer jouw baby hierin ligt. Doordat het babynestje heel zacht is, kan het inklappen. In het slechtste scenario kan jouw baby hier dan uit vallen en op de grond terecht komen. Als je het mandje gaat vervoeren, doe dit dan altijd wanneer jouw baby er niet in ligt.

Wassen van het babynestje

Vaak zijn de babynestje goed schoon te maken. Een voordeel van zo’n babynestje is dan ook dat het nestje over een verwisselbare hoes beschikt. Als je dus een extra hoes aanschaft dan kan je de hoes regelmatig verwisselen en de ene dus even wassen. Ook bestaan er babynestjes die in zijn geheel in de wasmachine kunnen. Aan het babynestje hangt dan vaak een was label waar je vanaf kan lezen op welk programma en hoeveel graden het nestje gewassen kan worden. Hier kan je dus rekening mee houden wanneer je een babynestje gaat aanschaffen.

Aanschaf van het babynestje

De prijs van een babynestje kan verschillen. Zo is een goedkoop babynestje circa € 30,- maar je hebt ze ook zeker voor het viervoudige; € 120,-. Niet alleen de prijs kan verschillen. Een babynestje is te verkrijgen in allerlei verschillende maten, materialen en printjes. Door al deze factoren kan de prijs ook zo verschillend zijn.

Een babynestje kan bijvoorbeeld aan de binnenkant een leuk printje hebben terwijl de buitenkant van het babynestje één kleur heeft. Maar ook het hele babynestje kan een en hetzelfde patroontje hebben. Daarnaast is de vorm van een babynestje vrijwel altijd hetzelfde maar niet de manier van afwerking. Bij het ene babynestje zijn de touwtjes bijvoorbeeld nog zichtbaar maar bij het andere babynestje kunnen ze weggewerkt zijn achter een rits. Door als deze verschillende mogelijkheden kan je vrijwel altijd een babynestje kiezen die perfect bij jou past en aansluit op jouw persoonlijke voorkeur.

Zelf een babynestje maken

Mocht je zelf een babynestje willen maken dan is dit zeker mogelijk. Online zijn er veel patronen te vinden voor babynestjes. Het stofje dien je dan zelf aan te schaffen. Het is hierbij wel verstandig om gebruik te maken van materialen die ademen. Let er vervolgens bij het maken van jouw eigen babynestje op dat de randen niet te hoog zijn en dat er ook geen losse draadjes of andere onderdelen aanwezig zijn. Verder heb je zelf de volledige vrijheid in het printje en de hoogte van de rand.

Geen alternatieve slaapplek voor ’s nachts

In principe wordt het afgeraden om jouw baby bij jou in bed te laten slapen, omdat het de kans op wiegendood vergroot. Het babynestje is ook absoluut niet geschikt om jouw kindje bij jou in bed te laten slapen ’s nachts. Maar zoals bekend leggen wel vaker ouders hun kindje bij hun in bed. Vooral in de eerste weken gebeurt dit vaak, omdat de wereld nog zo onbekend is en jouw baby waarschijnlijk behoefte heeft aan de veiligheid van zijn of haar ouders. Hou hierbij altijd een oog in het zijl!

Mocht je een alternatief willen voor een slaapplek ’s nachts dan kan je het beste gebruikmaken van een co-sleeper. Een co-sleeper kan als losstaande wieg gebruikt worden maar het kan ook als een aanschuifbedje van de ouders bevestigd worden.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]