Baby

Alles wat je wil weten over de rapley methode

pexels pixabay 264537 (1)

We horen hem steeds vaker voorbij komen en steeds meer ouders zijn er fan van. We hebben het dan over de rapley methode. Een methode waarbij je jouw kleintje leert omgaan met voedsel door je kleintje vooral vast voedsel aan te bieden wat hij of zij dan vervolgens zelf kan gaan verkennen. Hier zitten enorm veel voordelen aan en steeds meer mensen raken er dan ook mee bekend en zijn erg enthousiast.

Maar wat is de rapley methode nu eigenlijk precies, en wat zijn dan die voordelen waar iedereen het over heeft? Hoe pas je de rapley methode eigenlijk toe en waar moet je allemaal op letten? Zitten er ook nog nadelen aan de rapley methode en is deze methode voor alle kleintjes geschikt? Wij geven je in deze blog antwoord op al deze vragen en meer en laten je precies weten wat de rapley methode allemaal inhoudt.

Uiteindelijk kun jij na het lezen van deze blog beslissen of de rapley methode iets voor jouw en je kleintje is en wie weet ben jij dan wel net zo enthousiast!

 

Wat is de rapley methode precies

De rapley methode is een methode om kinderen te leren eten. Deze methode gaat  er vanuit dat kinderen dit het beste doen als ze zelf op jonge leeftijd al kennis maken met vast voedsel, dus geen fijn gepureerde hapjes maar stukjes voedsel wat ze zelf kunnen happen. Op deze manier leren ze al snel structuren en smaken herkennen en hebben ze vooral ook zelf controle. Daarnaast raken ze het voedsel aan en dit schijnt veel voordelen te hebben voor het leren eten van veel verschillende soorten voedsel!

De rapley methode gaat er dus vanuit dat door dat kleintjes zelf de controle hebben over wat ze in hun mond stopen en doordat ze zelf kunnen onderzoeken ze uiteindelijk beter zullen gaan eten en meer zullen ontdekken en hier plukken ze dan ook op latere leeftijd de vruchten van!

 

Voor wie is de rapley methode geschikt

De rapley methode is geschikt voor baby’s rond de 6 maanden. Op deze leeftijd zijn namelijk de meeste baby’s wel toe aan vast voedsel. Wel willen we erbij vermelden dat er altijd redenen kunnen zijn waarom dit bij jouw baby nog niet het geval is en dat het bij twijfel altijd raadzaam is om eerst vakkundig advies in te winnen!

Sowieso raden we je aan de rapley methode alleen uit te voeren als je jezelf eerst hebt ingelezen zodat je precies weet hoe je het allemaal aan moet pakken. Win dus eerst informatie in en kijk goed wat de beste manier is om met de rapley methode te starten en bekijk of het bij jouw kindje past. Het is ook helemaal niet erg om bij twijfel nog ietsje langer te wachten totdat jouw kleintje er wel aan toe is!

Het is in ieder geval wel belangrijk dat jouw kleintje goed rechtop kan zitten als hij start met de rapley methode, op deze manier kan hij zich namelijk niet zo snel verslikken in het voedsel en kan hij het beter verwerken. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw  kindje al motorisch in staat is om de stukjes voedsel die hem of haar aangeboden worden te kunnen pakken. Als dit nog niet lukt is het ook beter om nog even te wachten anders doe je namelijk het effect teniet!

 

De voordelen van de rapley methode

Uiteraard zitten er dus een hoop voordelen aan de rapley methode. Zo is het voor je kindje een goede manier om op speelse wijze te leren wennen aan vast voedsel. Je hoeft dan later namelijk niet meer de overstap van fijn gepureerd voedsel te maken naar vaster voedsel, dus op de langere termijn scheelt het een stap! Daarnaast leert je baby het voedsel ook echt kennen! Hij kan het vasthouden, proeven eraan ruiken en leert dus zo klein als hij is al verschillende soorten voedsel herkennen. Daarnaast stimuleer je het eten van je kleintje ook nog eens op een leuke manier doordat je het hem zelf aanbiedt en hij de controle heeft over hoe hij het op eet. Op deze manier wordt eten dus leuk en een hele ontdekking en dat is precies waar baby’s natuurlijk zo goed in zijn!

Maar naast deze voordelen is het ook een hele fijne manier voor je baby om te leren hoe hij moet eten, want hoe doe je dat nu precies? Je krijgt voedsel in je handen wat best lekker ruikt maar wat moet je er nu mee doen. Door de rapley methode leert je kleintje dus spelenderwijs hoe hij hier vervolgens mee moet omgaan. Hoe stop je het in je mond en hoe kauw je er vervolgens op. Je hoeft je hier trouwens geen zorgen om te maken, je baby heeft natuurlijk reflexen die dit stukje oppakken!

 

De nadelen van de rapley methode

Eigenlijk zijn er weinig nadelen van de rapley methode te bedenken, behalve dan dat het voor niet iedere baby geschikt is. Het is echt wel heel belangrijk dat je baby goed met het voedsel om kan gaan en er niet in zal stikken. Je baby moet dus echt goed rechtop kunnen zitten en er aan toe zijn. Ook moet je altijd heel voorzichtig zijn als je start met de rapley methode maar we leggen je zo nog even uit hoe je dit precies aanpakt!

Maar verder zijn er in onze ogen dus geen nadelen aan deze methode. Uiteraard is het altijd wel heel persoonlijk welke methode het beste bij jouw kindje past en niet iedere methode is geschikt voor ieder kind en dat is dus zeker ook bij de rapley methode het geval.

 

Hoe begin je met de rapley methode

We gaan je nu eerst vertellen hoe je dat nu precies aanpakt dat starten met de rapley methode. Het begint er namelijk mee dat je besluit om met deze methode te starten, als je kindje oud genoeg is en aan de voorwaarden voldoet zoals het zelf zitten en zelf kunnen grijpen dan kun je dus van start gaan.

Als je start met de rapley methode dan kun je dit het beste doen door 2 verschillende soorten voedsel aan te bieden, kies hiervoor puur en onbewerkt voedsel wat vooral niet te hard is. Goede voorbeelden om mee te beginnen zijn een stukje banaan, aardbei, broccoli of bloemkool. Geef je kindje dit voedsel in de hand in kleine langwerpige stukjes en laat hem dan vooral zijn gang gaan.

Hij mag lekker proeven en ruiken en uiteindelijk zal je zien dat hij er heerlijk van gaat eten! Zo leert hij dus op een hele speelse manier de verschillende soorten voedsel kennen en heb jij straks waarschijnlijk een hele goede eter in huis! Na verloop van tijd bouw je de soorten voedsel uit en laat je jouw kleintje ook kennis maken met andere soorten voedsel. Zo leert je baby veel verschillende soorten en smaken kennen en hier heb je uiteindelijk dus veel voordeel van.

 

Waar moet je opletten bij de rapley methode

Er zijn echter wel een paar zaken waar je goed op moet letten bij de rapley methode. Ten eerste moet je altijd goed opletten of jouw kindje wel in staat is om te kauwen zodat hij zich niet in het voedsel zal verslikken. Uiteraard is een beetje verslikken niet erg en hoort dit er ook bij zolang je kindje het zelf maar wel goed op kan lossen! De kokhals reflex is overigens juist heel erg nuttig voor een baby en komt later ook nog goed van pas.

Daarnaast moet je er ook goed opletten of jouw baby toevallig geen allergie heeft voor een bepaald soort voedsel, blijf er daarom ook altijd bij als je baby aan het eten is zodat je kan zien of dit niet het geval is. Als dit namelijk wel zo is dan kun je snel handelen en dat is dan wel erg belangrijk.

Ook is het raadzaam om op te letten of je baby niet te grote stukken in een keer in zijn mondje doet, als dit wel het geval is dan kun je hem heel makkelijk een beetje begeleiden en leren om wat kleinere stukken tegelijk te nemen zodat het niet te groot is en er verstikkingsgevaar zal zijn!

En als laatste raden we wel aan om goed op te letten dat je een slab gebruikt en een placemat aangezien echt werkelijk alles onder komt te zitten! Heel handig dat je kleintje op deze manier kennis maakt met het eten maar helaas wordt het wel een enorme troep, ach ja alles voor het goede doel zullen we maar zeggen toch?

 

Vaak een groot succes

Als jij dus besluit om over te gaan tot de rapley methode dan is dit vaak een groot succes en heb je hier ontzettend veel profijt van. Je baby leert op een speelse manier al vroeg goed met voeding omgaan en hier heb je dus ook zeker op de langere termijn profijt van! Wij vinden de rapley methode dan ook zeker een succes, maar raden je wel altijd aan om bij twijfel eerst goed advies in te winnen!