Baby

Darmkrampjes, iedere baby heeft er last van

pexels lisa 2721581 (1)

 

Vroeg of laat krijgt iedere baby er helaas even, of soms ook wat langer mee te maken. De bekende maar zeer vervelende darmkrampjes. Hoeveel last je baby hiervan zal hebben verschilt enorm, de ene baby heeft er heel veel last van en dit zal de ouders dan ook aardig wat slapeloze nachtjes bezorgen en de andere baby rolt er eigenlijk vrij gemakkelijk doorheen en heeft zo af en toe eens een lastig moment. Of jouw baby er veel of weinig last van zal hebben is dan ook vooraf niet goed te voorspellen. Maar waar komen darmkrampjes precies vandaan? En hoe kan het dat de ene baby er zoveel meer last van heeft dan de andere? En nog belangrijker misschien wel, wat kunnen we er tegen doen? Hoe maken we het onze baby zo makkelijk mogelijk als hij last heeft van darmkrampjes? We beantwoorden al je vragen in deze blog!

Hoe komt het dat een baby darmkrampjes heeft

Darmkrampjes zijn eigenlijk het samentrekken van de spieren in de darmwand van je baby. Dit gebeurt als er voeding door de darmpjes gaat maar ook als de darmpjes zich ontwikkelen. Als je baby geboren wordt zijn de darmpjes van je baby nog niks gewend, en nu ineens komt er melk binnen in de maag en gaan er voedingsstoffen door de darmen heen, ze worden dus aan het werk gezet. Dit is best even wennen en een heel nieuwe proces, logisch dus dat de darmen van je baby hierop gaan reageren. Bij de ene baby is dit alleen heftiger dan bij de andere, hier kun je verder geen oorzaak aan verbinden. Er gaan soms verhalen de ronde dat kunstvoeding meer darmkrampjes levert dan borstvoeding omdat dit natuurlijker is, maar hier is nooit bewijs voor geleverd. En kinderen kunnen van beide voedingen darmkrampen krijgen, dit komt omdat het ook te maken heeft met de ontwikkelingen van de darmen en dat gebeurt onafhankelijk van het soort voeding dat je baby krijgt.

 

Hoe merk je dat je baby darmkrampjes heeft

Pasgeboren baby’s kunnen natuurlijk best wel eens huilen. Maar hoe herken je nu of je baby last heeft van buikkrampjes? Waar moet je opletten, welke signalen zal je baby dan afgeven? Als je baby last van krampjes heeft zal je ten eerste vaak merken dat je baby gaat huilen, en niet zomaar een beetje huilen maar best heel flink huilen. Daarnaast is het vaak zo dat je baby ook echt ontroostbaar huilt, je kan hem dan op geen enkele manier troosten, sussen, kroelen, een speentje niks lijkt te helpen. Vaak kan dit gedrag dan ook op buikkrampjes wijzen.

Ook zie je vaak dat je baby wat wild kan gaan bewegen en zich erg kan overstrekken, of enorm met de beentjes kan gaan trappelen. Je kan ook juist merken dat je baby heel erg onrustig is ook tijdens een voeding, vaak dan kunnen de krampjes ook optreden enkele minuten na de start van het voeden. Wees hier ook alert op, zodat je de krampjes snel kan herkennen en ernaar kan handelen. Naast het overstrekken en de timing, zijn ook gebalde vuisten en het last hebben van winderigheid signalen die mogelijk heel goed op buikkrampjes kunnen wijzen.

 

Waar komen die krampjes toch vandaan

De meest voorkomende oorzaak van krampjes is het nog onrijpe darmstelsel van je baby. Zijn darmpjes zijn nog geen echte voeding gewend en moeten dat nog echt leren verwerken en dit kan dus een vrij pijnlijk proces zijn. Vaak wordt het voedsel wat je baby binnenkrijgt ook nog niet helemaal goed afgebroken en kan er gasvorming ontstaan wat dus ook weer tot krampjes kan lijden.

Daarnaast kunnen er ook darmkrampjes ontstaan door het drinken, als je baby drinkt of dit nu aan de fles of de borst is dan kan er nog veel lucht meekomen, deze lucht zorgt vervolgens ook weer voor krampjes en dit is echt een heel vervelend gevoel voor je baby. Het is dan ook vaak goed om ervoor te zorgen dat je baby zo weinig mogelijk lucht mee hapt tijdens het drinken, dit kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste zijn er speciale flessen te koop dit een soort ventieltjes hebben die ervoor zorgen dat er minder lucht in de speen komt te zitten waardoor je baby ook minder lucht binnen zal krijgen. Daarnaast is het ook fijn om je baby tijdens het drinken enkele malen even een boertje te laten doen, of hij nu drinkt aan de borst of fles, stop even tussendoor na een aantal slokken en laat je baby eerst even boeren zodat de overtollige lucht eruit kan, hierdoor zie je vaak vanzelf ook dat darmkrampjes een stuk minder worden.

Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zo kan je baby bijvoorbeeld last hebben van koemelkallergie zonder dat je hier erg in hebt. Dit kun je dan bijvoorbeeld merken doordat je baby naast darmkrampjes ook andere klachten heeft, denk bijvoorbeeld aan huiduitslag, heel veel onrust, vaak verkouden, mocht je dus meerdere signalen opmerken dan is het misschien handig om je baby ook eens te laten testen op koemelk allergie en te kijken of er meer aan de hand is dan enkel de normale damkrampjes. Ook voeding kan een rol spelen bij de krampjes van je baby, hierbij is wel een verschil te maken tussen borstvoeding of flesvoeding. Bij borstvoeding kan het soms weleens zo zijn dat je als moeder zelf vrij pittig gegeten hebt en dat dit invloed heeft op de krampjes van je baby, ook andere producten kunnen weleens invloed hebben en welke dit zijn kan heel persoonlijk zijn, let dan ook goed op of je merkt dat je baby meer last heeft van krampjes als jij bepaalde producten hebt gegeten, als dit zo is kun je hier rekening mee houden door deze producten een tijdje te laten staan. Daarnaast kunnen alcohol en tabak sowieso zorgen voor krampjes bij je baby maar deze zijn sowieso natuurlijk al enorm af te raden als je borstvoeding geeft.

Maar ook bij flesvoeding kan je baby wel zeker last krijgen van darmkrampjes, dan ligt het meestal niet aan het soort voeding maar komt het meer door de manier van drinken. Als je baby bijvoorbeeld veel lucht mee hapt tijdens het drinken dan kan dit krampjes veroorzaken. Dit mee happen van lucht kun je verminderen of soms zelfs voorkomen als je ervoor zorgt dat je baby tijdens het drinken regelmatig even een boertje laat of een korte pauze neemt om wat lucht kwijt te kunnen. Daarnaast zijn er ook speciale flessen te koop waar een ventieltje bijzit zodat je baby met drinken minder lucht in de speen zal krijgen en dus ook minder lucht binnen zal krijgen. Mocht je dit alles doen en heeft je baby nog steeds erg veel last van krampjes dan kan het heel soms ook aan de soort flesvoeding liggen, soms kan het dan helpen om van soort voeding te wisselen.

 

Wat kun je doen om de krampjes van je baby te verlichten

Het goede nieuws is dat er ook gelukkig heel veel is wat je kunt doen om de krampjes van je baby te verlichten.  Ten eerste kan het helpen om te bewegen met je baby, en dan met name zijn beentjes bewegen, je kunt een trappelende of fietsende beweging met de beentjes van je baby maken en op deze manier zorg je ervoor dat de krampjes iets verlicht worden en dat de lucht het buikje van je baby sneller kan verlaten. Hierdoor neemt de druk en dus ook de pijn af en zal je baby zich al snel een stuk relaxter voelen. Een andere tip is dus om je baby rustiger te laten drinken en regelmatig te laten boeren tijdens het drinken, maar dit is meer om de krampjes te voorkomen dan te verlichten.

Wat ook verlichting kan geven aan je baby is een verwarmde kruik speciaal voor baby’s, je hebt bijvoorbeeld pittenzakken die je eventjes kort kunt verwarmen en dan op het buikje van je baby kunt leggen. De warmte zal ervoor zorgen dat je baby zicht ontspant en daardoor zal je ook merken dat de pijn minder wordt en je baby rustiger. Maar ook helpt het vaak als er licht druk is op het buikje van je baby, leg hem bijvoorbeeld met zijn buikje op je onderarm of je been en zorg er zo voor dat er lichte druk op het buikje ontstaat. Dit zorgt er ook voor dat de pijn wat af zal nemen en de krampjes zullen verminderen, loop zo rustig met je baby rond en hij zal zich ook meer ontspannen dit draagt er ook aan bij dat de pijn zal verminderen. Uiteraard zijn er ook een aantal middeltjes te koop die de krampjes van je baby helpen verminderen alleen is de werking hiervan nooit helemaal bewezen en zijn veel mensen er ook sceptisch over. Daarnaast kunnen ze vaak wat bijwerkingen hebben zoals misselijkheid en dit is natuurlijk ook niet prettig voor je baby.

Uiteindelijk is er gelukkig heel veel wat we kunnen doen tegen die vervelende darm krampjes, ze zijn heel naar voor je baby maar gelukkig ook maar een fase en zullen dus ook weer voorbij gaan.