Baby

De baby gym, favoriet van je baby.

pexels polina tankilevitch 3875217

De eerste maanden van het leven van je baby brengt hij vrije eenvoudig door. Je baby slaapt en kijkt af en toe en beetje om zich heen en dan is het alweer tijd voor een voeding en herhaalt het ritme zich opnieuw. Dit gaat een paar maanden zo door en langzamerhand krijgt je baby steeds meer oog voor alles en iedereen om zich heen.

Je baby leert zijn handjes en voetjes ontdekken en stopt alles in zijn mondje. Na verloop van tijd krijgt je baby ook wat oog voor de speeltjes die er aangeboden worden. Langzaam aan gaat je baby op verkenning uit en stopt hij de speeltjes in zijn mondje of pakt ze vast.

Dat ja baby eerst alles in zijn mondje stopt is heel normaal, hiermee ontdekt je baby namelijk. Het is ook een hele primitieve reactie van je baby en pas na een tijdje zal dit minder worden en zal je baby ook meer vast gaan pakken en echt gaan bekijken met zijn oogjes! Maar stap voor stap en alles in zijn eigen tempo.

Oog voor de omgeving

Het begint dus met dat je baby meer oog voor zijn omgeving krijgt. Langzaam zal je baby gaan kijken wat er eigenlijk allemaal te zien is en ook stukje bij beetje dingen gaan herkennen. Dit gebeurt stukje bij beetje en iedere dag leert je baby weer een beetje meer!

Opeens zal je baby ook in de box om zich heen gaan kijken en oog hebben voor het speelgoed en de knuffels om zich heen. Dit alles zal flinke indruk op hem maken en je ziet dan ook vaak dat ze al snel erg moe zijn als ze een tijdje in de box hebben gelegen en prikkels op hebben gedaan. Dit is geen enkel probleem. Als je merkt dat je baby echt heel moe is dan kun je hem gerust lekker neer naar bed brengen en laten slapen. Je baby geeft dit ook vaak zelf heel goed aan.

Spelen spelen spelen

Na het verkennen en ontdekken zal je baby dus uiteindelijk ook veel meer gaan spelen. Het begint vaak met het vastpakken van een knuffeltje of een bijtring. Je baby zal deze waarschijnlijk direct naar zijn mondje brengen om het te verkennen. Maar ook met zijn handjes zal je baby flink in de weer gaan met de knuffel of de bijtring.

Na het verkennen komt er ook een fase waarin je baby meer zal gaan spelen. Hij zal bijvoorbeeld op zijn manier gaan kletsen tegen het speeltje of het van hand tot hand laten gaan. Ook zullen de kleurtjes aantrekkelijk voor je baby zijn en zal hij tegen het speeltje gaan lachen als het hem aanspreekt.

De manier van spelen is dus nog heel basic en niet te vergelijken met het spelen wat een kindje op latere leeftijd zal doen. Het draait nog vooral om voelen, ruiken en zien en pas veel later komt er echt een duidelijk spel element bij kijken.

De baby gym

En dan is er ook nog zoiets als de baby gym. Een boog of standaard met wat hangende speeltjes eraan waaronder je baby kan liggen en zo met de speeltjes boven zich kan spelen.

Vaak begint het eerst met wat kijken, het is namelijk allemaal nieuw voor je baby. Maar na verloop van tijd zal je baby ook gaan proberen om de speeltjes te pakken te krijgen en krijgt hij er steeds meer oog voor. Het lig er natuurlijk ook een beetje aan welke speeltjes er aan de baby gym hangen!

De baby gym is er in heel veel verschillende soorten. Zo heb je bijvoorbeeld een baby gym waar enkel wat kleine knuffeltjes aan hangen, maar er zijn er ook waarbij er spiegeltjes en kleine speeltjes boven je kleintje hangen te bungelen. En om het feest helemaal compleet te maken zijn er ook nog baby gyms waarbij je baby wordt voorzien van lichtjes en een gezellig muziekje!

De voordelen van een baby gym

De baby gym heeft heel veel voordelen voor je kleintje. Zo zal je baby erdoor gestimuleerd worden om te bewegen. Je baby zal namelijk gaan proberen de speeltjes te pakken en op deze manier komen zijn handjes en voetjes goed in beweging.

Ook is het erg goed voor de coördinatie van je baby, om de speeltjes namelijk te pakken te krijgen zal je baby zich goed moeten richten en heel doelgericht naar de speeltjes moeten grijpen. Op deze manier leert je baby steeds beter met zijn coördinatie omgaan en zal het ook steeds beter lukken om ergens gericht naar te grijpen en uiteindelijk iets te pakken te krijgen!

Daarnaast stimuleert het je baby ook tot omrollen. Niet alleen de speeltjes boven je baby trekken de aandacht maar vaak ook de zijkanten. Je baby zal naar de zijkanten van de baby gym kijken en ook hiernaar proberen te grijpen.

Maar ook voor het zicht van je baby is een baby gym heel erg goed! In het begin ziet je baby alleen maar van heel dichtbij! Doordat de speeltjes van de baby gym zo dicht bij zijn gezichtje hangen zal je baby ze dus al snel kunnen zien en gaan volgen met zijn oogjes! Als je baby ongeveer vier maanden is zal hij er ook naar gaan proberen te grijpen en oefent hij op deze manier ook tegelijkertijd met zijn zicht en het volgen van de bewegende speeltjes!

Daarnaast leert je baby door de baby gym ook de relatie tussen oorzaak en gevolg. Je baby merkt bijvoorbeeld dat als hij naar een speeltje grijpt dat het zal gaan bewegen. Dit zal hij keer op keer herhalen om het uit te proberen. Op deze manier leert je baby dus wat oorzaak en gevolg is!

Maar naast oorzaak en gevolg is een babygym ook heel erg goed voor de motoriek van je baby. En dan zowel voor de grove als de fijne motoriek. De grove motoriek oefent je baby vooral door onder de baby gym om zich heen te slaan en trappelen en om op deze manier te merken dat de speeltjes gaan bewegen. De fijne motoriek oefent je baby op het moment dat hij ook echt naar de speeltjes zal gaan grijpen en op deze manier merkt dat hij ze dan te pakken kan krijgen als hij goed richt!

En wat dacht je van het zelfvertrouwen van je baby, ook dat krijgt een flinke boost door de baby gym. Je baby kan er in alle rust dingen uitproberen en als het dan vervolgens ook nog lukt dan zal dit zijn zelfvertrouwen stukje bij beetje vergroten! Zo groeit zijn zelfvertrouwen bijvoorbeeld enorm als het hem lukt om een speeltje te pakken te krijgen!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een baby gym

Als je besluit een baby gym te gaan kopen zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld handig om als er een speelkleed aan de baby gym vastzit even te checken of je deze ook los kunt maken om te wassen. Een baby heeft natuurlijk nogal snel een ongelukje dus het is wel handig als je het kleed dan ook schoon kunt krijgen.

Ook is het slim om te kijken of de baby gym in hoogte verstelbaar is. Dit kan soms erg handig zijn, niet iedere baby is even groot of klein en dan kan het handig zijn om de hoogte op je baby aan te passen. Het zou natuurlijk niet fijn zijn als de speeltjes in zijn ogen hangen te bungelen.

Het is vaak ook erg handig om je baby gym mee te nemen, gezellig een middagje naar Opa en Oma of als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het kan dan ook slim zijn om te kijken of de baby gym die je op het oog hebt ook gemakkelijk ingeklapt en vervoerd kan worden!

En tot slot is het nog slim om te kijken naar de veiligheid van de baby gym, zit hij stevig in elkaar zitten er geen kleine onderdelen aan die los kunnen raken en die je baby onbedoeld in het mondje kan stoppen met alle gevaren van dien!

De baby gym veilig gebruiken

Als je eenmaal een baby gym hebt aangeschaft zijn er nog een aantal zaken waar je goed op moet letten tijdens het gebruik. Dit om het gebruik zo veilig mogelijk te maken! Let er ten eerste goed op dat de speeltjes niet los kunnen raken en zeker als ze wat zwaarder zijn eventueel op je baby kunnen vallen en je baby zeer kunnen doen.

Zorg er ook te allen tijde voor dat je bij je baby bent als hij onder de baby gym ligt, je weet nooit wat je baby uithaalt of hoe hij bijvoorbeeld kan komen te liggen. Zo kan je baby bijvoorbeeld op zijn buik komen te liggen en niet meer weten hoe hij terug moet draaien.

En het is wellicht voor de hand liggend, maar zet een baby gym met je baby nooit op een verhoging zoals een tafel of een bank. Je baby kan er tijdens het spelen namelijk gemakkelijk vanaf rollen met alle gevolgen van dien! Dit kan heel gevaarlijk zijn!

Hoe maak je de baby gym zo leuk mogelijk

De baby gym is een hele beleving voor je baby! Al die verschillende speeltjes en eventueel geluidjes en muziekjes! Het kan ook enorm leuk voor je baby zijn als je er als ouder bij komt liggen. Ga gezellig naast je baby liggen en praat zachtjes met je baby, zo beleef je echt samen een activiteit.

Daarnaast kan het ook heel handig zijn om de speeltjes een keer in de zoveel tijd te verwisselen. Je baby heeft dan met de nieuwe speeltjes weer wat nieuws te zien en zo blijft de baby gym ook langere tijd leuk en aantrekkelijk voor je baby!

Ook kan het erg leuk zijn om er bij de aanschaf van de baby gym al op te letten dat deze flink wat kleur bevat! Baby’s zijn hier namelijk dol op en worden aangetrokken door de verschillende felle kleuren.

Welke baby gym je ook kiest je baby zal er zeker heel blij mee zijn en zich op deze manier goed ontwikkelen!