Baby

De beste tips om je baby te helpen slapen

pexels wayne evans 225744

Het is vaak het onderwerp van gesprek als je een baby hebt gekregen, het slaappatroon van de kleine spruit. Iedere ouder kan niet wachten tot de dag dat hij of zij weer lekker door kan slapen en het is altijd erg fijn als jouw baby vanaf het begin af aan al heerlijk slaapt! Wat een luxe is dat! Geen gebroken nachten, geen wallen en met zijn allen heerlijk uitgerust zijn! Het klinkt voor sommige ouders als een droom.

Want veel baby’s slapen vaak helemaal niet zo goed, ze hebben moeite met inslapen of worden meerdere keren per nacht wakker. Als ouders zijnde kan je hier echt radeloos van worden, je wil zo graag ook een paar uurtjes achter elkaar slapen en je houdt het soms bijna niet meer vol, gelukkig is vaak een lachje van je baby genoeg om weer nieuwe energie te krijgen en dan weet je ook meteen weer waar je het allemaal voor doet. Maar het valt vaak niet mee.

Soms lijkt het dan ook eindeloos te duren en kun je maar geen goede oplossing vinden om je baby wat beter te laten slapen. Natuurlijk zijn er heel veel bekende manieren waarop je jouw baby kan helpen om in slaap te vallen maar soms lijkt dus echt niets te helpen! Dan kan het fijn zijn om wat nieuwe tips te krijgen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt of waar je nog niet zo snel aan hebt gedacht. Wij vertellen je deze tips graag en laten je zien hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw baby heerlijk kan slapen. Uiteraard is het niet altijd zo dat deze tips bij jouw baby ook werken, soms kan er namelijk iets anders aan het niet kunnen slapen ten grondslag liggen of soms zijn het tips die simpelweg niet bij jouw baby passen. Maar het kan nooit kwaad om het te proberen. Dus hoop jij op meer slaap voor jouw baby en heb je alles al geprobeerd, lees dan vooral deze blog en wie weet zit de gouden tip voor jou er wel bij!

 

Waarom lukt het je baby niet om te slapen

Als je baby moeilijk in kan slapen en vaak in de nacht meerdere keren wakker wordt en dan ontroostbaar is dan is het ten eerste altijd aan te raden om goed uit te zoeken dat er niets lichamelijks aan de hand is. Heeft je baby nergens last van, geen pijn of wellicht een ziekte onder de leden. Als je dit allemaal uit kunt sluiten dan ga je verder kijken. Je kunt dan vervolgens beginnen met het kijken naar de slaap omstandigheden. Denk dan bijvoorbeeld aan de temperatuur in de babykamer, als het bijvoorbeeld te warm of juist te koud is in de babykamer dan zal dit het slaapgedrag van je kleintje beïnvloeden. Maar kijk daarnaast ook naar hoe warm of koud je kindje zelf gekleed is en naar het beddengoed, is de slaapzak eventueel te warm of juist te dun. Let er dus goed op dat alles erop gericht is dat je kleintje zo comfortabel mogelijk kan slapen!

Maar naast de temperatuur van de slaapkamer en je baby is ook het licht erg belangrijk. Als het bijvoorbeeld te licht is op de babykamer zou dit ook invloed kunnen hebben op het slapen van je baby. Maar soms kan juist ook te donker dit effect geven. Probeer er dus achter te komen wat het beste voor jou baby werkt en zorg anders eventueel voor een nachtlampjes of als het juist te licht is in de babykamer zorg dan voor goed verduisterende gordijnen!

En daarnaast kun je nog proberen om jezelf in je baby te verplaatsen en vanaf het bedje te kijken wat je baby allemaal kan zien. Zitten daar misschien items bij die je baby bang kunnen maken, bijvoorbeeld een erg grote donkere teddybeer die in het donker erg spannend kan lijken. Kijk hier ook goed naar en probeer dit eventueel aan te passen of te verhelpen mocht er een probleem zijn.

Dit zijn vaak de meest voorkomende redenen waardoor het een baby soms niet lukt om lekker te slapen en in slaap te vallen. Gelukkig kun je hier dus al heel veel op een simpele manier zelf aan doen. Maar soms is het wat ingewikkelder en vraagt het wat meer tijd. Soms zijn deze oplossingen niet afdoende en is er iets anders aan de hand. Dan is het fijn om de volgende tips goed te lezen en om te kijken of je hier wellicht iets aan kunt hebben! Slaap van je baby en jezelf is namelijk enorm waardevol!

 

White noise op de baby kamer

Als je baby nog veilig in je buik zit dan is het nooit stil voor hem. Eigenlijk hoort hij heel de tijd allerlei geluiden, een soort zachte ruis. De geluiden zijn niet heel heftig en worden verstomt door onder andere het vruchtwater in je buik en wat er dan overblijft is een ruis, en dit geluid wordt ook wel white noise genoemd. Je kunt je dus ook vast wel voorstellen dat als jouw baby uit de buik is en ineens moet slapen in een stil en donker kamertje dat niet meteen lukt. Hij is namelijk helemaal niet gewend aan stilte. De ruis die hij in jouw buik hoorde en je hartslag gaven hem namelijk een veilig en vertrouwd gevoel en dat is nu in een klap weg.

Gelukkig is er tegenwoordig een hele goede oplossing, namelijk een knuffel of apparaatje met zogenaamde white noise. Dit is hetzelfde geluid wat jouw baby normaal in de baarmoeder hoort maar dan nu dus ook buiten de buik. Voor je baby zal dit dus heel vertrouwd en veilig voelen en dan is het natuurlijk ook een stuk makkelijker om in slaap te vallen als je deze gevoelens ervaart. Niet zo gek ook dat white noise steeds meer aan terrein wint en steeds meer ouders een knuffel of apparaatje met het geluid aanschaffen. Het kan je baby namelijk enorm helpen om in slaap te vallen!

 

Een speciale inbaker slaapzak

De volgende tip ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van de white noise. In de baarmoeder ligt je baby heerlijk geborgen, zijn armpjes en beentjes liggen lekker tegen zijn lijfje aan en zeker tegen het einde van de zwangerschap heeft je baby nog maar weinig beweegruimte. Maar dit vindt je baby helemaal niet erg want deze begrenzing zorgt namelijk voor een heel fijn en veilig gevoel!

Als je baby geboren is dan is het ineens een heel ander verhaal, om hem heen is ineens een zee van ruimte en onder andere zijn armpjes en beentjes kunnen ineens alle kanten uit bewegen. Het kan daarom voor je baby dan ook enorm prettig zijn om te slapen in een inbaker doek of zak. Op deze manier voelt je baby zich namelijk heel erg geborgen en heeft hij niet de mogelijkheid om allerlei kanten uit te zwiepen met zijn armen en benen. Erg prettig dus en dit kan soms net het laatste steuntje in de rug geven om heerlijk in slaap te vallen en ook door te slapen!

Het zogenaamde inbakeren van je baby kun je vervolgens op verschillende manieren doen. Er zijn speciale slaapzakken die ervoor zorgen dat je baby heerlijk veilig en geborgen ligt maar er bestaan ook doeken waarmee je jouw baby kunt inbakeren en waardoor je baby dus ook een heel veilig en fijn gevoel ervaart. Het is maar net aan jezelf om te kijken wat je prettig vindt en voor welke manier van inbakeren je kiest!

 

Een speentje met glow in the dark

De volgende tip is vooral bedoeld voor als je baby gebruikt maakt van een speentje bij het in slaap vallen. Vaak raakt je baby in de loop van de nacht het speentje kwijt en kan dan niet meer in slaap vallen. De zuigbehoefte is groot maar het lukt niet om de speen weer te pakken te krijgen. Bij een pasgeboren baby zit er niks anders op dan om de speen weer terug in te doen bij je baby maar ook dan komt deze tip namelijk goed van pas, en als je baby wat ouder is dan werkt deze tip met name voor je baby zelf.

Als een speentje uitraakt in de nacht licht het vaak ergens in het bedje verstopt. Je wil geen licht aandoen om je baby niet wakker te maken maar je wil wel dat speentje vinden en terug in zijn mondje stoppen. Tegenwoordig is daar een hele handige oplossing voor, namelijk de glow in the dark spenen, ook in het donker kun je deze spenen prima terugvinden doordat ze namelijk licht geven. Als ouders heel handig maar als je baby wat groter is ook voor hemzelf. Hij  kan dan namelijk zelf ook zijn speentje makkelijk terugvinden in zijn bedje! En dat is natuurlijk ideaal en scheelt heel wat nachtelijke bezigheden!

 

Welke tip past het beste bij jouw baby

Het allerbelangrijkste om te onthouden is dat geen baby hetzelfde is en dat dus ook niet iedere tip voor iedere baby even geschikt is. Het is daarom ook even goed zoeken welke tip eventueel bij jouw baby werkt en welke tip dus ook de nachtrust ten goede komt. Het is vaak ook een kwestie van uitproberen en tijdens deze zoektocht kom je uiteindelijk vanzelf bij hetgeen jouw baby het beste helpt en wat dus werkt voor jullie!

Zorg ervoor dat je hierbij geen haast hebt, neem rustig de tijd en vindt samen met jouw baby uit wat jullie prettig vinden. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat jouw baby goed gaat slapen en ook echt de rust en veiligheid zal ervaren om heerlijk in slaap te vallen!