Baby

De eerste fruithapjes van je baby

pexels yan krukov 4669020

De eerste maanden van het leven van uw baby zal nog volledig om melk draaien. Of u nu flesvoeding of borstvoeding geeft uw baby zal enkel melk tot zich nemen. Dit zal zeker het geval zijn tot ongeveer 4 maanden.

Het lichaampje van uw baby moet wennen aan het proces van het verwerken van de melk en alle organen gaan langzaam hun werk doen. Dit alles neemt ongeveer 4 maanden in beslag, deze periode kan soms ook gepaard gaan met de nodige darmkrampjes, maar dit hoort er helaas allemaal bij.

Na verloop van tijd zal uw baby steeds meer overgaan op vaste voeding, dit proces begint ongeveer rond de 4 maanden is per baby verschillend, het ligt eraan of uw baby er al aan toe is en dit zal voor iedere baby op een ander moment zijn.

Maar als u baby er klaar voor is dan start u vaak eerst met fruithapjes, hoe dit allemaal in zijn werk gaat leggen wij graag aan u uit!

Van de fles of borst naar een hapje

Het is vaak een hele overgang voor een baby om van de fles of de borst ineens over te gaan naar een hapje van een lepeltje. In plaats van zuigen zal uw baby nu moeten happen, iets wat hij nog totaal niet gewend is en wat ook echt wel wat tijd in beslag kan nemen.

Het is erg belangrijk om dit vooral rustig te doen en erg goed de tijd voor te nemen, het is namelijk allemaal helemaal nieuw voor uw baby en dit kost wat tijd om te wennen. Het is dan ook fijn om op een moment te beginnen dat u er de volle aandacht voor kunt hebben, zo heeft u geen haast en zal uw baby ook meer op het gemak zijn.

Het is vooral belangrijk dat uw baby in het begin goed leert wennen aan het nemen van een hap. Het is belangrijk om hier de focus op te leggen en niet op hoeveel voeding er naar binnen gaat. In het begin zal het namelijk echt niet gaan om de hoeveelheid voeding maar meer aan het wennen van voedsel.

De baby zal wellicht in het begin ook met het lepeltje willen spelen en aan de voeding willen voelen. Dit allemaal prima in het begin en helpt ook bij het proces om te wennen aan het nemen van een hap.

Verschillende methodes

Er zijn verschillende methodes bekend om een baby te laten wennen aan vaste voeding. Het is dan ook heel belangrijk om goed te kijken welke methode er het beste bij u en uw baby past. Het kan zijn dat u zich bij sommige methodes wat minder prettig of juist heel prettig voelt, luister hierin ook goed naar uw eigen gevoel.

Maar welke methodes zijn er dan allemaal. Als eerste is er de methode om uw kind in het begin enkel heel fijn gepureerde hapjes te geven. Het fruit wordt met de mixer of staafmixer helemaal fijngemalen zodat er een zachte substantie ontstaat die ongeveer de dikte van yoghurt heeft en dus net iets dikker is dan melk. De overgang van het drinken van melk naar het happen van deze fijngemalen hapjes is dan over het algemeen ook vrij klein.

Wel zal uw baby moeten wennen aan het happen van dit hapje vanaf een lepeltje maar eenmaal in de mond is het vergelijkbaar met een dikke papfles qua voeding.

Veel mensen kiezen deze methode om mee te starten omdat veel mensen het gevoel hebben dat dit een veilige methode is en omdat het vaak ook van generatie of generatie aangeraden wordt. Deze methode bestaat namelijk al jarenlang en zo hebben onze ouders het ons ook aangeleerd.

Maar tegenwoordig zijn er meer manieren. Zo bestaat er ook de Rapley methode, hierdoor wordt het eten juist in kleine stukjes aangeboden zodat uw baby ze zelf moet pakken en leert er mee om te gaan. Dit gebeurt echter wel op een veilige manier en u start dan ook met kleine en vooral zachte stukjes fruit. Wel is het zo dat u met de Rapley methode pas start als uw baby zes maanden is, en niet zoals met de fijngemalen hapjes bij vier maanden. Dit omdat uw baby er dan nog niet helemaal aan toe zal zijn en het gevaar op verslikken nog erg groot is.

De Rapley methode staat kort gezegd voor het introduceren van vast voedsel aan een baby door de baby uit te dagen om te onderzoeken, experimenteren en het eetgedrag van volwassenen na te apen. De aanhangers van deze methode vinden dat een baby op deze manier meer soorten voedsel tot zich zal nemen en een betere relatie met voeding zal krijgen.

Uiteraard zijn de meningen hierover verdeeld en is het volgens ons vooral enorm belangrijk om uw eigen gevoel hierin te volgen en om te kiezen voor een methode die voor u goed voelt!

Uit een potje of vers

En dan zijn er nog meer keuzes om te maken, zo kunt u bijvoorbeeld voeding uit een potje of uit een fles geven. Ook hierover zijn de meningen verdeeld en ook hierbij zouden wij u vooral adviseren om te doen wat goed voelt voor u.

Zo kunt u alle fruithapjes zelf maken, u kunt het fruit heel fijn prakken of pureren en op deze manier aan uw baby aanbieden. Ook kunt u een aantal hapjes vooruit maken en deze bijvoorbeeld in de vriezer bewaren, dit kan heel handig zijn voor op een dag waarop u wat minder tijd heeft om zelf aan de slag te gaan! Het is dan ook altijd slim om een voorraadje aan te leggen!

Maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een fruithapje kant en klaar in een potje aan te schaffen in de supermarkt. Er zijn veel verschillende varianten te koop en ze zijn vaak ook biologisch. Ook qua voedingswaarden en vitamines doen de hapjes uit een potje tegenwoordig niet voor verse hapjes onder.

Uiteraard zijn de hapjes uit een potje voor de Rapley methode minder geschikt, hier kunt u er dan eigenlijk altijd beter voor kiezen om de hapjes zelf vers te maken of om eventueel wat fruit klein te snijden en in portie bakjes in de vriezen. Op deze manier heeft u ook bij deze methode altijd iets achter de hand.

En dan is er tegenwoordig ook nog een derde optie, zo zijn er een aantal merken die vers bereidde babyhapjes vers per portie aanbieden. Het hapje wordt op de dag dat het gemaakt wordt thuis bezorgt en zo heeft u een heerlijk vers hapje zonder er zelf moeite voor te hoeven doen. Ideaal voor als u wat minder tijd heeft en toch heel graag een vers hapje op tafel wilt toveren.

Welke soorten fruit om mee te beginnen

In het begin is het erg belangrijk om te beginnen met zachte smaken, op deze manier kan het lichaam van uw baby hieraan wennen. Denk bijvoorbeeld aan een lekker appeltje of peer, of een banaantje. Dit zijn smaken die een baby vaak erg lekker vindt en zijn dus prima om mee te starten! Daarnaast heeft de banaan nog een heel mooi voordeel namelijk dat het neutraliserend werkt op het maagzuur van de baby. Op deze manier zal uw baby hier dus minder last van hebben want dit is iets wat juist op kan spelen bij het wennen aan vaste voeding. Ook bij een baby met reflux wordt het vaak aangeraden om een banaan te geven zodat het maagzuur zal verminderen en de baby minder pijn zal hebben bij het teruglopen van de voedingen.

Er zijn ook enkele vruchten die u beter kunt vermijden in het begin, denk hierbij bijvoorbeeld aan citrusvruchten, deze zijn erg zuur en scherp en hier is het lijfje van uw baby nog niet klaar voor. Ze

kunnen hier dan ook erg veel last van krijgen. Ook bosbessen en aardbeien en kersen zijn vruchten waar u beter nog even mee kunt wachten net als ananas. Laat u van tevoren goed informeren over met welke producten u het beste kunt beginnen zo weet u zeker dat u goed beslagen ten ijs komt en uw baby geschikte voeding krijgt.

Een voorraadje aanleggen

We gaven het net al even aan maar het kan enorm handig zijn om een voorraadje met baby fruithapjes in huis te hebben. We kennen het allemaal wel we komen net uit ons werk en onze baby heeft honger, is huilerig en het is overduidelijk tijd voor een fruithapje. Maar als we in de fruitschaal kijken dan hebben we helaas weinig in de aanbieding. Even snel naar de supermarkt racen is vaak ook geen optie en in dit soort gevallen is het dus heel erg fijn om een voorraadje te hebben, of het nu in de vriezer is met vers gemaakte fruithapjes, of een voorraad in de vorm van potjes, zoals ze vroeger al zeiden, de beste raad is voorraad! Zeker met een baby in huis klopt deze opmerking als een bus!

Tegenwoordig zijn er namelijk ook hele handige opberg potjes te koop en speciale zakjes waarmee u de voeding per portie gemakkelijk in kunt vriezen. U kunt er de inhoud en de datum op vermelden en zo heeft u altijd een vers gemaakt fruithapje voor handen, ideaal!

Maar ook voeding uit een potje kunt u prima op voorraad hebben. Zorg ervoor dat u een aantal potjes thuis hebt staan en zo kunt u als het nodig is altijd een potje opentrekken! Let er echter wel op dat u na het openen van een potje de inhoud wel direct moet gebruiken. Het kan helaas niet bewaard worden.

Het eerste fruithapje een feest

We hebben u in dit artikel wat meer verteld over de eerste fruithapjes van een baby, we hebben gekeken naar welke soorten fruit er geschikt zijn en naar welke verschillende methodes er allemaal bestaan om een baby te laten wennen aan vaste voeding.

Welke methode u ook kiest het is belangrijk dat de methode bij u past en dat u zich er goed bij voelt, want een blije baby is een blije ouder en dat is uiteindelijk het meest belangrijk!