Baby

De eerste zomer met je baby

de eerste zomer met je baby

Het is bijna juni maar de eerste zonnestralen zijn dan eindelijk doorgekomen in ons land. Dit is pas het begin van de zomer in Nederland die wordt verwacht. Dat betekent dat er nog veel warme dagen met veel zon in aantocht zijn. zoals waarschijnlijk wel bekend is de UV straling van de zon niet goed voor de huid. Als het al niet goed voor jouw huid is dan is het zeker niet goed voor het tedere huidje van jouw kleintje. Daarom is het goed om jouw kleintje hier goed tegen te beschermen. Speciaal daarvoor hebben we een aantal tips om de eerste zomer met jouw baby goed door te komen!

De leeftijd van jouw baby is van belang op de kleding die je hem aantrekt. Een newborn kan zichzelf namelijk nog niet warmhouden. Daarom is het belangrijk om jouw kleintje in de eerste paar weken na de geboorte warm te houden. Dit kan door meerdere laagjes kleding of een mutsje. Let hierbij ook op de maat van de kleding. Bij een te grote romper of kleertjes die te groot zijn, ontsnapt de warmte. Dit is zonde.

Een jonge baby heeft altijd koude handjes en voetjes. Dit komt door de bloedcirculatie. Doordat het bloedvatensysteem nog niet volgroeid is en de ‘uiteinde’ zoals de handjes en voetjes als laatste bereikt worden, voelen deze het koudst aan. Het betekent dus niet dat jouw baby het daadwerkelijk koud heeft wanneer de handjes en voetjes koud zijn. Om erachter te komen of je baby over een prettige temperatuur beschikt, kan je het beste even jouw handje in zijn nekje leggen. Wanneer het daar wat klammig en zweterig aanvoelt dan heeft jouw baby het ook wat warmer. Als het nekje juist wat fris aanvoelt dan kan je jouw baby nog een extra laagje kleding aandoen. Een gewoon warm nekje bij jouw baby is helemaal goed. Ook op de warme dagen is dit een goede manier om erachter te komen hoe jouw baby zich voelt.

Luchtige kleding

Als de temperaturen echt stijgen dan is één laagje kleding voor jouw kleintje genoeg. Denk hierbij aan een los shirtje of een rompertje. Goede stoffen voor deze kleding zijn katoen of bamboe, omdat deze lekker kunnen ademen tijdens het warme weer. Het beste kunnen stoffen als nylon of polyester vermeden worden. Daarnaast doen lichte kleuren het ook altijd goed met het warme weer, denk hierbij aan wit of pastelkleuren. Als je met je baby gewoon thuis bent dan is alleen een luier natuurlijk ook voldoende.

Let er wel op dat bij echte newborns luchtige kleding niet altijd voldoende is. Dit komt doordat pasgeboren baby’s zichzelf lastig warm kunnen houden. Dit is opzich niet vreemd omdat jouw baby zich negen maanden lang in een warm badje heeft bevonden. De overgang is dan redelijk groot. Maar het maakt het niet uit of het buiten warm of koud is. Voor deze pasgeboren baby’s is het verstandig om een rompertje met lange mouwen aan te trekken met daar overheen een broekje. Verder maakt het niet uit hoe warm het is maar in de eerste week na de geboorte is het voor een baby altijd verstandig om een mutsje op te doen.

Een handige regel om altijd in je achterhoofd te houden wanneer je je baby gaat aankleden is om altijd naar jezelf te kijken hoeveel laagjes kleding jij aan hebt. Bij een baby doe je dit ook maar dan nog één extra laagje. Het extra laagje is vaak een rompertje. Als jij een shirtje en een jasje aan hebt dan doe je dit ook bij jouw baby maar dan nog met het rompertje eronder. Dit is een algemene regel dus hou goed in de gaten of deze regel ook op jouw baby van toepassing is.

Babybadje

Een andere tip voor de eerste zomer met je kleintje is om een babybadje aan te schaffen. Dit is gegarandeerd een succes. In dit badje kan je samen met je baby lekker genieten van het warme weer. Het water in het badje kan koud of lauwwarm zijn. Voor je baby zorgt dit al voor verkoeling en natuurlijk ook waterpret. Voor ouders zijnde is het gevolg ook plezier en natuurlijk kan dit zorgen voor leuke foto’s. Hou hierbij wel rekening dat je je baby nooit alleen in het badje laat en altijd vasthoudt.

Zonnebrand en schaduw

Zoals eerder benoemd is het beschermen van je baby tegen de zon heel belangrijk, omdat het huidje van je baby nog heel kwetsbaar is. Dit geldt voor elk moment. Dus ook als je gebruik gaat maken van een babybadje. Je kan je kleintje beschermen tegen de zon door gebruik te maken van zonnebrand of om de schaduw op te zoeken.

Er wordt vaak gezegd dat een baby in het eerste jaar niet langer dan vijf tot tien minuten in de zon gehouden moet worden. De voorkeur gaat uit naar helemaal niet maar als je het dan toch wil niet voor lange tijd. Maak hoe dan ook gebruik van zonnebrand. Het maakt hiervoor niet uit of jouw baby in de zon of in de schaduw zit. Als je gebruik gaat maken van zonnebrand is het verstandig om een zonnebrand met hoge factor én die speciaal voor baby’s gemaakt is aan te schaffen. Een laatste advies voor als je de zon ingaat is om een hoedje op het hoofdje van de kindje te doen.

Knuffels in bed

Als overdag de temperatuur hoog is dan merk je dit vaak ook nog ’s avonds en ’s nachts als je in bed ligt. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om zoveel mogelijk knuffels uit het bedje van je kleintje te halen. Op deze manier blijft het zo koel mogelijk in het bedje. De knuffels houden namelijk ook warmte vast wat in dit geval niet nodig is.

Drinken

Nog een belangrijk punt om aandacht aan te schenken bij jouw baby is het vocht dat hij binnenkrijgt. Wanneer een baby niet genoeg drinkt bestaat de kans op uitdroging. Met het warme weer kan dit alleen maar sneller gebeuren. Let er daarom goed op dat je baby daadwerkelijk de hele babyfles of voldoende borstvoeding drinkt. Om echt goed gehydrateerd te blijven kan je altijd tussendoor je baby een paar slokjes water geven.

Je verwacht waarschijnlijk dat jouw baby gaat huilen en aandacht gaat vragen wanneer hij aan het uitdrogen is maar juist het tegenovergestelde is het geval. Als baby’s aan het uitdrogen zijn dan worden ze heel stil en slaperig. Hou dit dus goed in de gaten.

Ijsjes

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je kleintje goed hydrateert, is om waterijsjes te maken. Voor een baby vanaf zes maanden is dit zeker geschikt. Met het geven van waterijsjes heb je voor je kleintje twee vliegen in één klap; je baby geniet van het ijsje en blijft tegelijkertijd goed gehydrateerd.

De keuze voor het maken van zo’n waterijsje is enorm. Om de ijsjes daadwerkelijk te maken heb je in principe alleen een staafmixer en ijsvormpjes nodig. Verder kan je zelf bedenken wat je aan het ijsje wil toevoegen. Koop een paar groente en fruit en je maakt heerlijke waterijsjes voor jouw kleintje.

Kamertemperatuur

Eerder in deze blog werd al benoemd dat de temperatuur in huis, en dus ook in de slaapkamer van jouw kleintje, steeds hoger wordt wanneer het buiten ook steeds warmer wordt. Het meest fijne voor jouw baby is om een temperatuur rond de achttien graden in de kamer te hebben. Begrijpelijk dat het lastig is om deze temperatuur te halen wanneer het buiten richting de dertig graden gaat.

Mocht dit voorkomen dan is een logisch vervolg dat jouw baby wat onrustiger gaat slapen. Dit zal je zelf misschien ook wel herkennen maar slapen in een warme kamer is over het algemeen niet prettig. Als het in de slaapkamer warmer is dan 25 graden dan kan je je kleintje gerust in alleen een rompertje laten slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en de 25 graden dan kan je ook nog gebruik maken van een zomerslaapzak. Zorg er daarnaast voor dat jouw baby ook niet op de tocht ligt in de slaapkamer.

Indien het buiten warmer is dan binnen dan kan je ook de warmte, voor zo ver mogelijk is, buiten proberen te houden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld overdag de gordijnen of de zonwering dicht te houden. Op deze manier wordt in ieder geval geprobeerd om de warmte buiten te houden.

Buitenlucht

Ookal gaat jouw voorkeur er niet naar uit om jouw kindje met het warme weer hieraan bloot te stellen, toch is het goed om ook af en toe naar buiten te gaan. Voor een ieder is de buitenlucht goed dus ook voor jouw kleintje. Een wandeling door de straten of door het park is absoluut een aanrader om er toch even uit te zijn.

Op deze manier komt je kindje toch buiten maar wordt het zeker niet te lang aan de stralen van de zon blootgesteld. Zeker als jouw baby gewoon in de schaduw van de kinderwagen ligt. Hou je kindje wel altijd in de gaten dus leg nooit een doek of een deken over de gehele kinderwagen. Wanneer je dit doet, bestaat de kans dat jouw baby stikt.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]