Baby

De flessen sterilisator

cute 4789689 1920

Voordat je zwanger werd had je er misschien nog nooit van gehoord, en wie weet heb je zelfs nu als kersverse moeder geen idee waar we het over hebben. Lees dan vooral even mee! Dit wil je namelijk niet missen!

Iedere moeder die haar baby met de fles voedt die kent het wel, het vervelende klusje van het schoonmaken van de fles. Het is vaak een heel karwei om de fles helemaal goed schoon te krijgen en ook de speen zorgvuldig te reinigen. Zeker midden in de nacht na een nachtvoeding wil je het liefst gewoon weer lekker terug in je warme bedje duiken en heb je weinig zin om een fles schoon te gaan maken. Toch kun je dit maar beter wel doen, want de volgende ochtend is de melk vaak zo aangekoekt dat het helemaal een enorm karwei wordt!

Ook is het naast het schoonmaken belangrijk om de fles een keer per dag te steriliseren. Dit kun je doen door hem uit te koken in een pan met kokend water of door hem te reinigen in een sterilisator! Dit kan zowel in de magnetron of met een losse sterilisator. En dat is me toch makkelijk! Wat is nu precies een flessen sterilisator, waar gebruik je hem precies voor en wat zijn de voordelen? Wij leggen het je allemaal uit!

Wat is een flessen sterilisator nu eigenlijk precies?

Een flessen sterilisator is een afgesloten unit waarbij je met stoom je flessen grondig reinigt en volledig steriliseert. Dit kan bijvoorbeeld met een magnetron sterilisator, hierbij was je de flessen af en stopt ze vervolgens in een afgesloten sterilisator bak, hier voeg je een klein laagje water aan toe en vervolgens gaat de bak in de magnetron en komt het stoom vrij en zal het stoom op deze manier de flessen grondig reinigen en dus steriliseren.

Naast een magnetron sterilisator heb je ook een losse sterilisator, dit is een apparaat op stroom wat vervolgens op dezelfde wijze als de magnetron sterilisator werkt. Je stopt de flessen in het apparaat voegt ook een laagje water toe en vervolgens zal het apparaat stoom produceren en op deze manier de flessen steriliseren.

Dit is dus heel handig en efficiënt, geen gedoe meer met pannen water op het vuur die eindeloos staan te koken en waar maar 1 fles tegelijk in kan. De flessen sterilisator is zoveel makkelijker, er kunnen vaak meerdere flessen in en behalve dat je de flessen er zelf in moet zetten heb je er verder geen omkijken naar! Ideaal dus!

Hoe gebruik je de flessen sterilisator precies

Het gebruik van een flessen sterilisator gaat als volgt in zijn werk. Als je baby gedronken heeft en je hebt op een gegeven moment een paar gebruikte flessen staan dan is het tijd om ze te gaan steriliseren.

Je begint met het afwassen van de flessen, dit doe je door ze even helemaal uit elkaar te halen, haal de dop eraf, draai de ring en de speen los en was alles af met een beetje lauw water met een drupje vloeibare zeep. Vervolgens gebruik je een flessenborstel en maak je de flessen goed schoon.

Als de flessen vervolgens schoon zijn open je de flessen sterilisator en vul je hem met een klein laagje water, vaak staat er aangegeven welke hoeveelheid je het beste kunt gebruiken. Als je dit gedaan hebt is het tijd om de flessen in de sterilisator te plaatsen. Vaak heb je hier een handig rekje voor en kun je de flessen er heel handig inzetten waardoor er ook best wel wat flessen in de sterilisator zullen passen!

Ook de spenen van de flessen kun je in de sterilisator plaatsen net als de ringen en de doppen. Let wel op bij flessen met een ventieltje en rietje , deze kun je namelijk niet in de sterilisator plaatsen omdat er dan kans is dat ze door de hitte vervormen en hierdoor zullen ze hun werk minder goed doen. Deze ventielen en rietjes vindt je vaak bij flessen die speciaal zijn ontworpen om lucht bij de voeding te voorkomen zodat je baby minder last zal hebben van buikkrampjes.

Het voordeel van een flessen sterilisator.

Zoals we al aangaven is een flessen sterilisator vooral heel erg makkelijk in het gebruik! Daarnaast zorgt de sterilisator er ook voor dat de flessen echt helemaal steriel zijn. Wel is het belangrijk om de flessen sterilisator op de juiste manier te gebruiken anders gaat dit effect helaas verloren.

Het grote voordeel is dus echt dat het heel makkelijk is. Het eerste jaar met een baby kan soms best pittig zijn en vooral tijd is iets wat je dan vaak tekort komt. Vaak zoek je dan ook naar allerlei manieren om het jezelf wat makkelijker te maken en om tijd te besparen. Een flessen sterilisator kan hier dan ook zeker aan bijdragen.

Daarnaast is een groot voordeel van de flessen sterilisator dat je flessen ook echt helemaal schoon worden, de stoom dringt werkelijk binnen in alle hoekjes en gaatjes dus alle bacteriën zullen gedood worden. Zeker bij een baby is dit enorm belangrijk aangezien ze nog heel kwetsbaar zijn en snel ziek kunnen worden. Hygiëne is dan ook heel belangrijk.

Daarnaast is het ook beter voor je woning, als je namelijk iedere dag een pan met water flink lang laat koken in je huis om al je flessen te reinigen dan komt er flink wat stoom vrij en dus veel vocht in je woning. Dit kan een negatief effect hebben op je meubelen of gordijnen bijvoorbeeld.

Onze eigen ervaring

Zelf kozen wij voor een flessen sterilisator op stroom. Na weken lang flesjes uitgekookt te hebben in een pannetje op het vuur waren wij er wel een beetje klaar mee. Het duurde lang, we verbranden met regelmaat onze vingers, de ramen stonden steeds vol met condens en de flessen werden net niet helemaal lekker schoon.

Het was dus echt tijd om hier iets aan te doen en het onszelf wat gemakkelijker te maken. We besloten te gaan voor een flessen sterilisator. Aangezien wij zelf geen magnetron in huis hebben werd het de losse flessen sterilisator op stroom. Deze kreeg een mooi plekje op ons aanrecht en we konden aan de slag! De eerste lading flessen kwam eraan, na ze even goed gewassen te hebben met wat afwasmiddel, lauw water en een flessenborstel was het tijd om ze in de flessen sterilisator te plaatsen.

Hier zit namelijk een heel handig uitneembaar rekje in waar de flessen ingezet konden worden. Eerst vulden we de sterilisator met een klein laagje water en toen plaatsten we de flessen op het uitneembare rekje. Daarna zet je het geheel in de sterilisator en druk je op de aan knop. Dan kun je zelf lekker je gang gaan en na 7 minuten is de sterilisator klaar en zijn je flessen helemaal schoon en diep gereinigd! Perfect en ook nog eens super makkelijk! Ze zijn nu weer klaar voor gebruik!

Wij zouden het zeker iedereen aanraden om een flessen sterilisator aan te schaffen! Het scheelt een hoop tijd en is heel gemakkelijk! Daarnaast ben je er ook zeker van dat je flessen echt heel goed gereinigd worden doordat de stoom van het apparaat echt in ieder hoekje en gaatje komt! Heel eerlijk gezegd zouden we nu al bijna niet meer zonder kunnen, het gemak went heel erg snel!