Baby

De meest verrassende baby hapjes

pexels polina tankilevitch 4828538

De eerste maanden van het leven van je baby bestaat zijn voeding enkel maar uit melk, of dit nu borstvoeding of flesvoeding is, het is vloeibaar. Je baby raakt hieraan gewend en is dan ook tot dat hij 6 maanden oud is enkel gewend om te drinken. Maar vanaf de leeftijd van 6 maanden komt hier vaak langzaam aan verandering in. Je baby is nu namelijk oud genoeg om ook vaste voeding te gaan proberen. Vaak wel eerst in de vorm van gepureerde hapjes maar het gaat eerst ook vooral om het oefenen!

De eerste hapjes van je kleintje zijn een hele leuke mijlpaal! Het kan ontzettend leuk zijn om je baby zo te zien genieten van al die nieuwe smaken! Ook de verrassing op zijn gezichtje als je hem een nieuwe smaak aanbiedt is enorm leuk om te zien! Voor veel nieuwe ouders is het vaak wel ook een flinke zoektocht. Want met welke soorten groente en fruit begin je? En hoe bouw je de hapjes op? Ga je voor de rapley methode of pureer je alles? En zo zijn er nog veel meer keuzes waar je voor komt te staan! Als het allemaal nieuw voor je is kan dit dus soms best even wennen zijn, en zie je soms door de bomen het bos niet meer.

In deze blog vertellen we je in het kort hoe je het beste kunt starten met de hapjes van je baby, we laten je zien welke smaken je als eerste kunt introduceren en daarna laten we je een paar hele verrassende baby hapjes zien! Na het lezen van deze blog heb jij alle tools in handen om van jouw kleintje een echte culinaire fijnproever te maken! Lees je met ons mee?

De eerste hapjes van je baby

Als je gaat beginnen met het introduceren van vaste voeding aan je baby dan is het vooral heel belangrijk dat je dit stapsgewijs doet. Dus niet in een keer allerlei smaken door elkaar en grote hoeveelheden, maar hele kleine beetjes en het liefst ook alle smaken apart.

Dit is namelijk om ervoor te zorgen dat je kleintje ook echt verschillende smaken leert proeven. Het beste is om een smaak per keer te introduceren en dit dan 3 dagen achter elkaar te doen. Op deze manier kan je kleintje deze smaak goed proeven en kun je na 3 dagen verder gaan met de volgende smaak en zo werk je verschillende soorten groentes en fruit af en laat je jouw baby kennis maken met allerlei verschillende soorten smaken!

Ook de hoeveelheid is van belang, verwacht echter niet meteen dat jouw kleintje hele borden vol gaat eten. In het begin mag je echt al blij zijn met een paar kleine hapjes! Onthoud dan ook goed dat alles nieuw is voor je baby, het eten van een lepeltjes, het eten zelf, de structuur in zijn mondje, het kauwen, de smaak en het doorslikken. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit best wel veel is voor je kleintje in een keer! Het is dan ook heel verstandig om dit stap voor stap en hap voor hap te doen en je kleintje zo geleidelijk kennis te laten maken met al deze smaken en structuren!

Daarnaast kan je het hapje ook op verschillende manieren geven aan je kleintje, zo zijn er mensen die ervoor kiezen om dit gepureerd te doen, hierbij maal je het eten dus helemaal fijn en geef je dit met een lepeltje aan je baby. Maar er zijn ook mensen die de rapley methode volgen. Bij deze methode geef je jouw baby kleine stukjes voeding in de hand en kan hij dit vervolgens zelf ontdekken en opeten. Het is wel belangrijk om heel goed op te letten of je baby zich niet verslikt in de stukjes. Maar volgens veel mensen is dit wel een hele goede manier om je baby aan vast voedsel te laten wennen omdat je kleintje dan meteen leert omgaan met het eten!

Met welke smaken beginnen

Vaak zijn er een aantal smaken die als eerste op de planning staan! Denk dan bijvoorbeeld aan bloemkool, wortelen, brocoli en boontjes, vaak zien we dat mensen op het gebied van groente met deze smaken beginnen! En op het gebied van fruit zien we dan vaak de appel, banaan en peer voorbijkomen! Dit zijn dan ook uitstekende smaken om mee te beginnen! Ze zijn vrij mild en dat is ook goed voor je baby, het is immers allemaal nieuw! Op deze manier kan je baby op een rustige manier wennen aan de nieuwe smaaksensaties.

Het is dus goed om rustig te beginnen en het is zelfs zo dat je baby in het begin nog niet alle smaken mag hebben. Gelukkig verandert dit na een tijdje en kun je dan langzaam ook andere smaken toe gaan voegen! Denk dan bijvoorbeeld aan smaken als andijvie, spinazie en bruine bonen. Op deze manier leert je baby na een tijdje dus ook wat meer heftigere smaken kennen en kan hij ook hier gemakkelijk aan gewend raken!

Maar begin dus vooral met rustige en lichte smaken zodat je baby ook eerst eens aan het eten op zich kan wennen. Als dit eenmaal goed gaat is het vroeg genoeg om ook de smaken verder uit te breiden. Let ook op, iedere baby zal dit op zijn eigen tempo doen. De ene baby is al heel snel aan andere smaken toe en bij de ander duurt dit langer en heeft het meer tijd nodig. Dit is helemaal niet erg, er staat geen vaste tijd voor, iedere baby volgt zijn eigen weg!

Enkele smaken

Als je start met het geven van hapjes aan ja baby begin je dus met enkele en pure smaken. Op deze manier leert je baby de smaken goed kennen en leert hij ook echt proeven. Je hebt dan de grootste kans dat je baby ook veel smaken lekker zal gaan vinden en dus een makkelijke eter zal worden! Hier heb je later alleen maar heel veel profijt van!

Vaak ben je in het begin geneigd om de groenten van je baby te mengen met een stukje aardappel of een stukje zoete aardappel, omdat het dan lijkt alsof het wat meer zal vullen en wat zoeter zal smaken. Zeker met zoete aardappel is dit ook echt wel het geval, alleen wij raden het toch niet aan. Door het te mengen zorg je er namelijk voor dat je baby heel erg gewend raakt aan een zoete smaak, en uiteraard zal dit zijn voorkeur hebben. Als je daarna dus andere smaken gaat introduceren die wat minder zoet zijn zal je baby hier helaas geen oren naar hebben en dat kan dan nog best een lastig verhaal worden. Leer je baby daarom eerst wennen aan pure smaken en de rest volgt daarna vanzelf wel!

Verrassende combinaties

Als je baby eenmaal goed gewend is aan verschillende en enkele smaken dan is het tijd om te beginnen met het combineren met smaken! Je kunt er dan echt al wat meer een gerechtje van gaan maken met verschillende smaken. Vaak zien we dat mensen beginnen met het combineren van groenten met aardappel maar er is echt nog zoveel meer mogelijk! Naast de bekende en vrij traditionele combinaties zijn er ook nog combinaties mogelijk waar je eerst misschien niet zo snel aan zou denken maar die wel verrassend lekker zijn!

Denk bijvoorbeeld aan doperwten met rijst en tomaat en kleien stukjes komkommer, dit smaakt vrij fris en je baby kan dit zeker op een warme dag best wel waarderen! Maar denk ook eens aan couscous, dit kun je bijvoorbeeld serveren met boontjes en perzik, deze combinatie zou je misschien ook niet zo snel verwachten maar smaakt heerlijk zoet voor je kleintje! Wat zal hij hiervan genieten! Uiteraard kun je couscous ook heel goed combineren met tomaat en komkommer.

En heb je wel eens gedacht aan pompoen, ook dit vinden baby’s vaak erg lekker doordat het een vrij specifieke maar vooral ook zoete smaak heeft! De pompoen is ook nog eens heel makkelijk te combineren, denk bijvoorbeeld aan de combinatie van pompoen met brocoli of spinazie, op deze manier krijgt je kleintje ook nog eens voldoende ijzer binnen, wat wil je nu nog meer!

Maar niet alleen met groenten kun je heel veel kanten op ook het fruit hapje van je baby leent zich uitstekend om verschillende smaken uit te proberen. Zo kun je denken aan komkommer met avocado, qua structuur passen deze prima bij elkaar en je kunt ze heel makkelijk fijn prakken, daarnaast smaakt het ook vrij zacht dus je kunt er heerlijk van genieten! Maar denk ook eens aan courgette met peer, courgette heeft namelijk een vrij neutrale smaak en neemt dus al snel de smaak aan van hetgeen waarmee je het combineert. De combinatie van courgette en peer is dus misschien verrassend maar vooral heel erg lekker en fris!

Maak vooral plezier

Als je begint met vaste voeding blije baby is het vooral erg belangrijk om hier plezier in te hebben! Leer je baby verschillende smaken kennen en doe dit op een leuke en speelse manier! Laat je baby vooral ook veel proeven en ontdekken en onthoud dat alles nieuw is voor je kleintje! Als je het op deze manier aanpakt kun je er bijna wel vanuit gaan dat het een groot succes zal worden en dat je kleintje heerlijk zal genieten van alle verschillende smaken en structuren! Zo zorg jij ervoor dat het een echte fijnproever zal worden en hier hebben jullie uiteindelijk allemaal profijt van!