Baby

De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar

de ontwikkeling van je baby in het eerste jaar

Zodra je weet dat er een klein wondertje op komst is, staat je wereld waarschijnlijk op zijn kop. Van blijdschap maar tegelijkertijd ook van lichte stress; want hoe gaat het leven er met een kind uitzien? Voor vrijwel elke ouder is dit het krijgen van een kindje het mooiste wat er bestaat.

Als ouder zijnde ga je alles van je kindje van dichtbij meemaken. Dit kan zorgen voor waanzinnige herinneringen maar ook voor bijvoorbeeld wanhoop als het kleine wondertje wéér niet een nacht doorslaapt. Juist voor de ouders waarvan het eerste kindje op komst is, hebben wij het eerste jaar rondom de ontwikkeling van een baby op een rijtje gezet. Dit is natuurlijk een algemeen beeld van de ontwikkeling van een baby en zal niet één op één over te nemen zijn op jouw baby.

Algemene ontwikkeling

In het eerste jaar zal de groei en ontwikkeling van het kleine wondertje enorm snel gaan. Voor je het weet, is het eerste jaar voorbij. Wanneer je kind zich eenmaal begint te ontwikkelen dan is er geen houden meer aan. In de eerste maand ontdek je al dat je baby dagelijks nieuwe dingen kan. Aan de basis van de ontwikkeling staan het zenuwstelsel en de zintuigen.

De eerste maand

Eenmaal na de bevalling is jouw kindje daadwerkelijk op deze wereldbol gekomen. Wat een ontzettend bijzonder moment.

De eerste maand zal je baby grotendeels de dag slapend doorbrengen. De schedel is nog niet goed gesloten. Dit komt doordat de fontanel, een zacht plekje midden in de schedel waar de schedelplaten zich bevinden, nog niet aansluiten op elkaar.

Naast het slapen zijn er natuurlijk ook momenten waarop je baby wel degelijk wakker is. Op deze momenten kan een baby al redelijk scherp zien op een afstand van circa 20 cm. Als je je baby dicht bij je gezicht houdt dan kan hij/zij dus al jullie gezichten zien. Ook als de baby aan de borst ligt bij zijn/haar moeder dan kan hij/zij het gezicht van de moeder al zien. Verder kijken dan 20 cm wordt lastiger, omdat de baby nog niet in staat is om het zicht scherp te stellen. In de eerste maand komt hier wel al verandering in en aan het eind van deze maand zal de baby op een grotere afstand al grote vlakken scherp zien.

Zoals eerder gezegd staat aan de basis van de ontwikkeling onder andere de zintuigen, zo ook de oren. Vanaf 28 weken zwangerschap kan de baby in de baarmoeder al horen. Dit betekent dus dat de baby bij de geboorte ookal kan horen. De eerste dagen wordt het geluid nog gedempt doordat er nog vruchtwater in het middenoor zit maar dit verdampt binnen een paar dagen. Hierdoor hoort een baby binnen een paar dagen hetzelfde als jij.

De eerste maanden van een baby worden ook getypeerd door de houding die ze aannemen; beentjes en armpjes opgetrokken, handjes gebald en teentjes gekromd. De reden hiervan is dat een baby nog niet zijn spieren kan beheersen. De bewegingen die gemaakt worden zijn allemaal ongecontroleerd. Wanneer de hersenen en het zenuwstelsel meer ontwikkeld zijn dan krijgt de baby pas het vermogen om de spieren te beheersen.

Maand twee

Deze maand zal je al direct merken dat je baby al iets langer wakker is en daadwerkelijk interesse toont in de wereld om hem heen. Je baby kan zijn/haar ogen steeds beter scherp stellen op grotere afstanden waardoor het mogelijk is om ook oogcontact te maken.

Opvallend is dat in deze tijd de baby wat meer op zoek is naar lichaamscontact en aandacht. Dit komt doordat de zintuigen in deze fase een snelle groei doormaken. Echter kan je baby alle indrukken die binnenkomen nog niet zo goed verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je baby wat eerder van slag raakt.

Je zal ook lichamelijk een aantal veranderingen waarnemen. De baby zal regelmatiger ademen en daadwerkelijk een traan laten als hij huilt. Tevens zullen de bewegingen langzamerhand steeds minder ongecontroleerd worden.

Daarnaast zullen de handjes van je baby al meer ontspannen zijn, waardoor hij/zij ze al eens opent. De beentjes zullen er ook nog wat rustiger bij liggen en niet de hele tijd opgetrokken zijn.

De derde maand

Inmiddels heb je na drie maanden het eerste kwartaal als ouder zijnde succesvol afgerond. In deze maand zal je baby mensen proberen te volgen met zijn ogen en zal hij ook mensen langer bestuderen. Dit is ook de maand waarop je baby kleuren zal herkennen.

Inmiddels zal de baby ook al op zijn buik kunnen liggen en soms z’n hoofdje al van links naar rechts bewegen. En een baby van 3 maanden zal waarschijnlijk al wat geluidjes produceren in de vorm van mompelen of murmelen. Het lijkt er dan een beetje op alsof ze je heel veel willen vertellen.

Maand vier

Je baby zal steeds actiever worden en draait alle kanten op. Baby’s proberen ook rond deze tijd te rollen maar vrijwel elke baby heeft hier hulp voor nodig. Zijn voetjes zal die steeds vaker pakken om vervolgens de teentjes in zijn mond te doen. Ook zal de baby zich steeds meer proberen op te trekken om te gaan zitten/staan.

Tegelijkertijd zal je baby ook steeds meer dingen willen oppakken en zal hij daar beide handen voor gebruiken. Alles wat hij ook daadwerkelijk in zijn handen heeft, probeert hij in zijn mond te stoppen.

Tevens leert je baby dat hij steeds meer zelf kan. Het vermogen om zijn spieren te beheersen wordt steeds groter, waardoor de bewegingen allemaal vloeiender verlopen. Tegelijkertijd zal je baby rond deze periode hetzelfde zien als jij, hij ziet kleuren en heeft het besef van diepte.

Tot slot zullen er ook steeds meer nieuwe geluidjes hoorbaar zijn. Hierdoor kan een baby laten zien of hij iets leuk of minder leuk vindt. Als hij iets leuk vindt dan zal hij blijven kijken, luisteren of grijpen.

De vijfde maand

Over het algemeen hebben baby’s nu wel het dag/nacht ritme goed onder controle en zullen zij steeds meer gaan rollen. Of in ieder geval een poging doen tot.

Daarnaast probeert je baby alles te pakken wat hij ziet en waar hij bij kan. Dit kan je helpen door speelgoed in de box te leggen waarmee hij het gebruik van zijn handjes en vingertjes kan oefenen. Als je baby gebruik maakt van zijn beide handjes dan wijst dit op een goede ontwikkeling van beide hersenhelften.

Je baby zal inmiddels zelf aangegeven als hij opgepakt wil worden door zijn handjes uit te steken. Dit zal je baby ook doen als hij bijvoorbeeld honger heeft of als hij klaar is met drinken, zal hij de fles wegduwen.

Maand zes

Zoals in de vijfde maand al aangegeven probeert je baby te rollen. Je zal merken dat hij steeds verder komt en dat het moment dat het daadwerkelijk lukt heel dichtbij komt. Je baby zal ook in de box of op de grond heel actief worden. Tegelijkertijd wil je baby steeds vaker zitten en lukt dit waarschijnlijk op schoot al.

Zo rond de zes maanden zal je baby ook zijn eigen naam gaan herkennen en daarop reageren. Aansluitend op zijn naam zal de baby ook vragen en woorden herkennen. Als je vraagt waar de hond is dan zal hij op zoek gaan naar een knuffel.

De zevende maand

Zonder hulp zal je baby zelf kunnen zitten. Daarnaast kan je baby aan de hand van wat steun al wat loopbewegingen maken zonder dat hij daadwerkelijk vooruit komt.

Dit is ook de maand waarop vaak het eerste tandje doorkomt. De eerste twee tandjes die doorkomen zijn de onderste snijtandjes. Het doorkomen van tandjes zorgt vaak voor pijn en jeuk. Hierdoor zal je baby veel met zijn vingers in zijn mond zitten en ook wat meer kwijlen. Je baby kan hierdoor ook wat onrustiger worden.

Maand acht

In de zevende maand is al aangegeven dat de tandjes door beginnen te komen. Inmiddels zullen veel tandjes doorgekomen zijn en kan je kindje ook brood, fruit en groente eten.

Daarnaast wordt het geheugen van je kindje steeds beter en zorgt ervoor dat hij ook kan beseffen als zijn ouders niet thuis zijn. Dit kan leiden tot eenkennigheid; angst voor vreemden of angst om alleen gelaten te worden.

In deze tijd zal de motoriek van je kindje met grote stappen vooruit gaan. Hij kan misschien zelfs al zelfstandig een koekje uit de hand eten. Tegelijkertijd zal je kindje rond deze tijd ook bekend worden met kruipen. Zodra een kindje zichzelf kan voortbewegen, zal hij ook op onderzoek uitgaan en merk je dat er sprongen worden gemaakt in de ontwikkeling.

De negende maand

Op dit moment zal je kindje steeds meer woorden gaan begrijpen. Sommige kindjes kunnen op dit moment zelfs al een poging doen om korte woorden uit te spreken zoals ‘mama’.

Tegelijkertijd zal je kindje erachter komen dat zijn lijfje en ledematen goed met elkaar kunnen samenwerken. Hierdoor kan hij meer met zijn speelgoed gaan doen en zal het kruipen ook uitgebreid gaan worden. Dit houdt in dat hij bijvoorbeeld over kleine obstakels heen kan kruipen.

Maand tien

Het is mogelijk dat je kindje nu al langs de tafelrand kan lopen of zelfs al los kunnen staan. Een paar stappen lopen is vaak nog iets te veel gevraagd op dit moment maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Daarbij zal praten ook steeds beter gaan.

Daarnaast neemt het vermogen om mensen, dieren of voorwerpen te koppelen aan een bepaald geluid of woord toe. Wat jij ook opnoemt, zal hij proberen aan te wijzen. Ook zal hij zelf ook steeds meer woorden gaan uitspreken en voorwerpen zelf gaan aanwijzen. Dit zorgt er ook voor dat je kindje steeds bewuster in een boekje aan het bladeren is of naar plaatjes aan het kijken is.

De elfde maand

Snelle kindjes zetten hun eerste stapjes voor hun eerste verjaardag en die verjaardag is nu toch wel in zicht. Maak je vooral geen zorgen als je kindje nu nog niet zijn eerste stapjes zet, want er wordt vaak gezegd ‘rond de eerste verjaardag’, dat kan dus ook nog drie maanden na de eerste verjaardag betekenen.

Daarnaast merkt je kindje ook steeds meer dat hij zelf kan bepalen in welke volgorde hij bepaalde handelingen uitvoert.

De eerste verjaardag

Inmiddels is de maand aangebroken waarin je baby geboren is en dus zijn eerste verjaardag zal gaan vieren. Zoals aan het begin gezegd zal dit jaar omgevlogen zijn en heb je een fantastisch jaar achter de rug. Uiteraard zullen er ook dingen minder goed zijn gegaan maar als je dan weer naar dat leuke koppie van je kindje kijkt is alles weer goed!

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]