Baby

Een baby die slaapt als een roosje

basket 2924001 1920

Heel veel ouders vinden het heel erg fijn als hun baby lekker slaapt! Logisch natuurlijk want dit betekend dat je als ouder zelf ook voldoende nachtrust krijgt. Toch is het in de praktijk lang niet altijd het geval dat je baby lekker slaapt, en doorslapen kan al helemaal een lange tijd duren.

Uiteraard is dit iets wat er gewoon bij hoort en waar je je als nieuwbakken ouder ook wel op instelt. Maar soms kan het zo zijn dat je baby wel erg weinig en slecht slaapt en dan kan het fijn zijn om hier wat aan te doen en je baby te helpen beter te leren slapen. Want net als alle andere vaardigheden is ook slapen iets wat een baby echt nog moet leren. Gelukkig zijn er een heleboel manieren om je baby hierbij te helpen en te zorgen voor een goede nachtrust voor het hele gezin!

De perfecte omstandigheden

Om de kans zo groot mogelijk te maken dat je baby lekker zal slapen is het ten eerste raadzaam om te zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de slaapomgeving van je baby, het is belangrijk dat deze optimaal is. Of aan zijn voeding en kleding.

Al deze elementen hebben invloed op de slaap van je baby. Maar ook zaken als prikkels, en hoe lang hij wakker is tussen de slaapjes in. Alles speelt een rol bij het slaap proces van je kind.

Slaap is dan ook een onderwerp waar altijd al veel over te doen is geweest, er zijn boeken over geschreven, iedereen praat erover en je wordt vaak voldoende voorzien van tips door iedereen om je heen. Ook zijn er zelfs trainingen te volgen om te leren hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby goed leert slapen.

Natuurlijke hulpmiddelen

Net als ons volwassenen heeft ook een baby een slaapcyclus. Dit is een patroon wat zich afwisselt tussen diepe slaap en de wat lichtere slaap. Hierdoor is het dus zo dat je baby tijdens de nacht meerdere malen wakker zal worden, nu is het de truc dat je baby dus zelf leert om in deze periodes weer in slaap te vallen.

Ook maakt je baby op een bepaald aantal momenten per dag een slaap hormoon aan. Het is dus heel erg slim om hiervan gebruik te maken en je baby dus juist op deze momenten in bed te leggen zodat de natuur hem een handje kan helpen! Op deze momenten zal je baby vaak al erg slaperig zijn en heeft hij dus weinig nodig om helemaal lekker in slaap te vallen.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van het ritme van de dag, zeker jonge baby’s en kinderen zijn nog erg gevoelig voor licht en tijd. Zorg er dus voor dat tijdens slaapjes het ook echt donker is en dat je baby bij wakker tijd heerlijk van het dag en zon licht kan genieten. Ook kun je het beste vaste tijden over de dag aanhouden waarop het gebruikelijk is om te gaan slapen.

De slaapkamer

We beginnen even bij het begin, de babykamer. Ten eerste is het dus heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de babykamer een plek is waar je baby heerlijk kan slapen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kamer goed donker gemaakt kan worden, zo leert je baby goed herkennen wanneer het nacht is en dus tijd om te gaan slapen.

Ook is het erg belangrijk om voor een goede temperatuur op de babykamer te zorgen! Het is vooral van belang dat de kamer niet te warm of te koud is zodat je baby het dus aangenaam zal hebben, dit zal zeker de slaap bevorderen.

Maar ook ventilatie speelt een grote rol, het is namelijk erg belangrijk dat er voldoende frisse lucht in de kamer van de baby kan komen, dit is erg gezond voor je baby en zal daarnaast ook nog eens helpen om lekker te slapen! Sowieso is het altijd raadzaam om je huis met regelmaat te ventileren!

Naast de temperatuur en het licht is ook het bedje of wiegje van belang. Zorg bijvoorbeeld voor een goede matras waar je baby comfortabel op zal liggen. Maar ook voor een wiegje of ledikantje wat goed bij de leeftijd van je baby past. Heeft hij voldoende ruimte of is het erg krap, maar zorgt er ook voor dat je baby er niet uit kan vallen of over de rand kan gaan hangen. Na verloop van tijd is het dan vaak ook raadzaam om over te stappen op een ledikant, eerst staat deze vaak nog op de hoogste stand maar later gaat deze langzaam naar beneden zodat je baby niet over de rand heen kan klimmen.

Sommige baby’s vinden het fijn om een muziekje te horen als ze gaan slapen. Dit kan ook helpen om beter in slaap te vallen of om te leren herkennen dat het tijd is om te gaan slapen. Het is dan ook fijn om een muziekmobile of een knuffeltje met muziek op de kamer van je baby te hebben. Speel het muziekje af voor het slapen gaan, zo zal je baby herkennen dat het tijd is om naar bed te gaan. Soms gebruiken mensen ook witte ruis, dit heeft een kalmerend effect op de baby en zal hij vaak herkennen vanuit de zwangerschap. Het kan dan erg handig zijn om ook bij het slapen gaan witte ruis aan te zetten, het zorgt er dan namelijk voor dat je baby zich veilig en geborgen zal voelen en makkelijk in slaap zal vallen. Ook zijn er speciale knuffels te koop die witte ruis afspelen en die je op de babykamer kunt zetten.

Als laatste is het nog fijn om te zorgen dat je baby een lekkere slaapzak aan heeft en niet te warm of te koud gekleed is. In principe is ook enkel een slaapzak genoeg en is het niet aan te raden om er nog een dekentje overheen te leggen. Dit omdat er dan eventueel verstikkingsgevaar kan ontstaan als je baby onverhoopt onder het dekentje terecht komt. Enkel een slaapzak is dus voldoende!

Niet te lang wakker

Een baby heeft nog maar een korte spanningsboog en verbruikt ook nog heel veel energie. Alles is namelijk nieuw voor je baby, de hele dag doet hij allerlei indrukken op en dit kost hem ontzettend veel energie. Vandaar dat je baby zeker in het begin ook nog erg veel slaapt. Het is heel erg belangrijk om je baby die slaap ook te geven. Je ziet namelijk weleens dat mensen hun baby wat langer wakker houden terwijl hij eigenlijk al moe is in de hoop dat hij dan daarna beter en langer zal slapen. Niets is helaas minder waar. Je baby zal hierdoor juist te moe zijn en daarna moeite hebben om in slaap te komen en ook vaak een stuk onrustiger slapen.

Het is vaak bij een baby in de eerste 6 maanden zeker ideaal om maximaal 6 maanden wakkertijd aan te houden per keer. Daar heeft je baby echt genoeg aan en daarna is hij echt alweer toe aan het volgende slaapje. Op deze manier zorg je ervoor dat je baby niet over vermoeid raakt en dat het hem dus ook beter zal lukken om in slaap te vallen en door te slapen.

Ook is het raadzaam om goed op de zogenaamde slaapsignalen van je baby te letten, als je baby bijvoorbeeld veel in de oogjes wrijft, gaat gapen of juist erg druk gaat liggen doen dan is het vaak tijd om naar bed te gaan. Ook als je baby begint te staren is dit vaak een heel duidelijk signaal. Het is dan raadzaam om hem lekker zijn slaapje te laten doen en te voorkomen dat hij oververmoeid zal raken en daarna moeilijker in slaap zal vallen.

Slaaproutine

Bij een baby speelt herkenning op heel veel vlakken een belangrijke rol, herkenning van je vader en moeder, herkenning van je voeding, herkenning van alles wat er om je heen gebeurt. Een baby neemt alles in zich op en raakt langzaamaan gewend aan bepaalde gewoontes.

Ook bij het slapengaan speelt deze gewenning een belangrijke rol. Het kan erg helpen om je baby een vaste slaaproutine aan te leren. Dus volg altijd dezelfde handelingen voor het slapen gaan en laat je baby hieraan wennen. Zo zal hij na verloop van tijd de handelingen gaan herkennen en gaan begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. Dit zal je baby rust geven en bevordert de slaap.

Zo kun je bijvoorbeeld een vast liedje zingen tijdens het op bed leggen, of een vaste volgorde aanhouden van luier verschonen, in badje, pyjama aan, liedje of muziekje en naar bed. Al deze dingen zullen voorspelbaarheid met zich meebrengen en dit is nu precies waar je baby zoveel behoefte aan heeft in de eerste periode van zijn leven waarin alles nog nieuw is voor hem.

Flesje voor het slapen gaan

Voor de nacht kan het fijn zijn om je baby in de avond voor het slapengaan nog een lekkere papfles te geven! Je baby heeft dan een goede bodem in zijn maagje om de nacht mee door te komen. Ook is het nog even een fijn en rustig momentje samen voor het slapen gaan! Vaak valt je baby bij het drinken van de papfles al half in slaap, moe van de dag en alle opgedane indrukken!

Op de dag kan het echter raadzaam zijn om op een gegeven moment niet iedere keer voor het slapen een flesje te geven. Op deze manier leert je baby namelijk niet om zelf in slaap te vallen en zal hij als het ware afhankelijk zijn van het flesje voor het slapengaan. Dit wil je eigenlijk voorkomen. Daarom is het op de dag beter om een ritme aan te houden waarbij de voedingen na de slaapjes volgen. Op deze manier is je baby prima verzadigd en zal hij ook echt wel lekker in slaap kunnen vallen maar lukt het hem niet enkel en alleen door het drinken van een fles.

Doorslapen

Iedere ouder droomt ervan, een baby die heerlijk doorslaapt. In de praktijk is dit echter lang niet altijd het geval. Het duurt vaak best wel een tijdje voor een baby goed doorslaapt. In het begin is het sowieso niet aan de orde omdat je baby nog niet zolang zonder voeding kan en zul je aan de nachtvoedingen vastzitten. Na verloop van tijd kun je deze wel af gaan bouwen en wordt het steeds makkelijk om snachts langere stukken aan een te slapen!

Onthoud wel dat iedere baby op zijn of haar eigen tempo ontwikkeld en dus ook op een ander moment toe zal zijn aan het overslaan van de nachtvoedingen. Dit geeft helemaal niks. En bedenk anders maar dat ze snel genoeg groot worden en probeer te genieten van deze momentjes samen!