Baby

Help de eerste tandjes komen door.

pexels pixabay 459953

Vanaf het moment dat je baby geboren wordt maak je verschillende fases en ontwikkelingen mee. Iedere fase is even bijzonder en het lijkt soms wel of de tijd aan je voorbij vliegt. Vanaf het moment dat je baby geboren is zie je in rap tempo veranderingen bij hem of haar. Van enkel slapen en drinken ben je in no time beland bij spelen in de box en de eerste fruithapjes.  En dan is het zover, daar horen namelijk ook de eerste tandjes bij. Het doorkomen van de eerste tandjes is iets waar veel ouders vaak tegenop zien. Ze zijn bang dat hun baby hier veel last en pijn van zal hebben en volledig uit het ritme zal raken. Ook horen ze vaak verhalen van andere ouders over spuituiers, uitslag en nachten met een huilende baby op de arm.

Hoe het krijgen van tandjes voor jou baby zal verlopen is vooraf niet te voorspellen, iedere baby reageert namelijk anders op het krijgen van tandjes. Er zijn bijvoorbeeld ook baby’s waar je helemaal niks aan merkt en waar je opeens een tandje bij ziet zitten. Wij laten je in ieder geval zien welke tips je kunt gebruiken om het leed dat tandjes krijgen heet bij je baby iets te verzachten mocht dat nodig zijn, en we vertellen je hoe je de tandjes van je kleine spruit het beste kunt verzorgen!

Wanneer krijgt je baby tandjes

De eerste tandjes van je baby verschijnen meestal tussen de 4 en 7 maanden. Het gaat dan meestal om de onderste twee tandjes in het midden. Wist je trouwens dat het melkgebit van je baby zich eigenlijk al vormt tijdens je zwangerschap? Onder het tandvlees van je baby vormt zich al het gebit het is dan alleen een kwestie van tijd voor de tandjes ook echt doorkomen. Dit gebeurt dan dus gemiddeld tussen de 4 en 7 maanden. Maar let op iedere baby is anders en ontwikkeld in zijn eigen tempo, dus als het eerder of later zover is dan is dat geen enkel probleem. Er zijn zelfs verhalen bekend van baby’s die al met een tand geboren werden!

Het kan dus enorm verschillen wanneer de eerste tandjes van je baby doorkomen. Ook de volgorde staat niet per definitie vast, zo zijn er ook baby’s die zelfs eerst een kies krijgen!

Hoe merk je dat je baby tandjes krijgt

Vaak kun je het goed aan je baby merken als de eerste tandjes gaan doorkomen. Je baby kan dan namelijk flink hangerig en humeurig zijn en van uit het niets in huilen uitbarsten. Je hebt dan vaak geen idee wat er aan de hand is en het lijkt wel of je ineens een totaal andere baby in huis hebt. Ook kan je baby prikkelbaar en sneller moe zijn.  Mocht je dit merken dan kan het dus handig zijn om even in het mondje van je baby te voelen of er nog geen tandjes aankomen, dit zou namelijk zomaar het geval kunnen zijn!

Ook zie je vaak dat baby’s waarbij de tandjes aan het doorkomen zijn op van alles gaan sabbelen en bijten. Ze stoppen werkelijk alles in hun mond of gaan erg op hun handen en vingers lopen sabbelen, vaak komt hier ook veel kwijl aan te pas. En dat kwijlen is overigens sowieso ook een symptoon van het krijgen van tandjes, je baby zal dan namelijk enorm veel gaan kwijlen en het is niet ongewoon dat je hem dan zelfs meerdere malen per dag zal moeten voorzien van een droog shirt, lang leve de kwijl slabbetjes. Er zijn ook baby’s die veel met hun hoofdje gaan draaien of aan hun wangetjes gaan zitten met hun handjes ook dit kan een signaal zijn van doorkomende tandjes. Helaas kan je baby het nog niet vertellen dus het blijft soms ook een beetje gissen. Daarnaast zien we soms ook weleens dat baby’s ineens niet meer willen eten of drinken, ook dan kan het soms zinvol zijn om even in het mondje te kijken of er nog geen tandjes aankomen.

Doorkomende tandjes vallen niet mee

Vaak kan je baby flink wat last hebben van de doorkomende tandjes. Hoeveel last is echter per baby verschillend en er zijn ook baby’s die er helemaal geen last van lijken te hebben! Dit is dus echt enorm verschillend. Het kan namelijk wel zo zijn dat je baby er flink door van slag is, het kan namelijk aardig zeer doen zeker in de beginfase. Je baby kan hier soms ook flink rode wangetjes van krijgen en het doorkomen van het tandje kan soms met een klein beetje bloed gepaard gaan.

Ook zijn er veel ouders die bij hun kind verhoging, luieruitslag of diarree vaststellen bij het doorkomen van tandjes. Echter is het verband tussen deze kwalen en de doorkomende tandjes nooit bewezen. Wetenschappers denken juist dat dit eerder ligt aan het feit dat baby’s waarvan de tandjes doorkomen van alles ineens in hun mond stoppen en hierdoor ook met meer bacteriën en virussen in aanraking komen die vervolgens weer voor verhoging en diarree zorgen. Dit zou natuurlijk een hele logische verklaring zijn al zijn er toch veel ouders die deze zaken echt aan het doorkomen van de tandjes wijten.

Ook de nachtrust van zowel de baby als uzelf kan er tijdens het krijgen van tandjes flink op achteruit gaan. Vaak zijn baby’s erg van slag of slapen ze enorm onrustig. Ook hoor je vaak dat baby’s ineens meerdere keren per nacht wakker worden of juist heel slecht in slaap vallen. Heel vervelend allemaal maar er is helaas weinig tegen te doe. Het beste wat je kan doen is je baby troosten en laten zien dat je er voor hem bent. Hierdoor zal je baby zich veilig en geliefd voelen en zal de pijn en het ongemak van het doorkomen van de tandjes iets afnemen voor hem.

Wat kun je doen om de pijn te verzachten

Gelukkig zijn er ook een aantal tips die je toe kan passen om de pijn van de doorkomende tandjes te verzachten. Zo kun je heel zachtjes en voorzichtig het tandvlees van je baby masseren met je vinger op de plek waar de tand aan het doorkomen is. Het is wel heel verstandig om vooraf je handen te wassen en om vooral niet te hard te wrijven, dan loop je namelijk kans dat je het tandvlees irriteert en zullen de klachten alleen maar erger worden.

Het kan soms ook helpen om je baby een bijtring of bijtspeeltje te geven, hier zijn enorm veel varianten van te koop in de winkels en baby’s zijn er vaak dol op. Door het bijten en kauwen op de ring of het speeltje verlicht de baby de druk op het doorkomende tandje, dit geeft tijdelijk een prettig gevoel. Het kan soms ook helpen om het speeltje even koud te maken in de koelkast en het vervolgens aan je baby te geven. De kou zal ervoor zorgen dat het tandvlees licht verdoofd raakt en dit verzacht de pijn. Zo kan het soms ook helpen om je baby aan een bevroren ijsje te laten likken, vries bijvoorbeeld een fruithapje in en laat je baby er vervolgens zachtjes aan likken.

Wat ook kan helpen is om je baby lekker te laten drinken als hij last van zijn doorkomende tandjes heeft. Hierdoor zal je baby zich namelijk getroost voelen en dit zorgt ervoor dat de pijn minder aanwezig zal zijn. Ook helpt het vocht om het tandvlees wat te kalmeren. Je zal vaak ook zien dat kinderen die last hebben van doorkomende tandjes zelf ook aangeven meer te willen drinken, ze komen vaak in de nacht ook opeens weer meerdere malen voor een voeding terwijl ze voorheen misschien wel doorsliepen. Dit geeft helemaal niets en zal ook vanzelf weer overgaan als de tandjes eenmaal helemaal door zijn, en tot die tijd lekker veel kroelen en drinken!

Naast drinken helpt ook het zuigen op een speen tegen de onrust en pijn van de doorkomende tandjes. Het zuigen heeft ook weer een troostende werking op je baby en kan daarnaast ook de druk wat verlichten die door de doorkomende tand op het tandvlees staat.

Daarnaast zijn er ook nog druppeltjes en zalfjes te koop die je op de plek van de doorkomende tand kunt smeren, dit zal het tandvlees een beetje verdoven waardoor de pijn voor je baby meteen een stuk minder zal worden. Het is wel belangrijk om bij de aankoop hiervan goed te kijken of je even te laten informeren of het geschikt is voor je baby en op welke manier je het moet gebruiken. Vaak kun je het vervolgens met een wattenstokje aanbrengen op de gewenste plek! Het is wel een kortdurende oplossing maar het kan zeker zo net voor het slaapje net even wat verlichting bieden waardoor je baby makkelijker in slaap zal vallen!

Tandenpoetsen bij een baby

En als het tandje dan eenmaal door is, dan is het ook nog eens zaak om het tandje goed te verzorgen. Vanaf het moment dat je baby namelijk tandjes heeft kun je al beginnen met het poetsen hiervan! Koop hiervoor een speciale baby tandenborstel en bijpassende tandpasta en je kunt aan de slag. In het begin zal je baby het meer zien als een speeltje en wellicht als bijtring gebruiken maar het is toch al heel goed dat hij hieraan leert wennen en dat het een soort van gewoonte voor je baby zal worden!

Het kan soms een hele uitdaging zijn, zeker als je baby enorm gaat bewegen en draaien en zijn mond niet open wil doen, maar probeer het toch door te zetten en de tandenborstel steeds op een speelse manier aan te bieden aan je baby! Door het goed verzorgen van de tandjes vanaf het begin dat ze doorkomen zorg je er niet alleen voor dat je baby gezonde gewoontjes aanleert op het gebied van mond verzorging maar zorg je er ook voor dat de tandjes langer meegaan en dat gaatjes hopelijk buiten de deur blijven!