Baby

Help! Mijn baby gaat kruipen

pexels tatiana syrikova 3932692

In het eerste jaar van je baby vinden er ontzettend veel ontwikkelingen plaats. Zo groeit je baby eigenlijk in een jaar tijd op van een baby die enkel slaapt en drinkt tot een geheel eigen persoontje met een eigen wil die misschien zelfs al vrolijk door de kamer heen stapt of kruipt. Voor veel ouders gaat het eerste jaar dan ook ontzettend snel en zelfs zo snel dat ze het soms eigenlijk niet bij kunnen houden. Alle ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en het kan soms lijken alsof je kindje voor je ogen ineens groot is geworden! De tijd vliegt werkelijk waar.

 

Uiteraard is het zo dat iedere nieuwe ontwikkeling soms ook weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Als je baby bijvoorbeeld gaat zitten dan zal dit in het  begin lang niet altijd stevig en stabiel zijn en moet je er dus goed op letten dat je baby zichzelf niet bezeren kan. Maar zeker ook als je baby gaat kruipen kan dit een flinke uitdaging zijn.

 

Van een baby die eerst alleen maar lag en dronk veranderd je kindje nu ineens in een baby die op avontuur gaat en die het liefst het hele huis door kruipt om alles te ontdekken en verkennen. Dit is natuurlijk ontzettend leuk om te zien en je kunt hier dan ook heel erg van genieten maar het brengt ook wel wat uitdaging met zich mee. nu je baby dus overal op af gaat kunnen sommige dingen in huis ook een gevaar voor je baby vormen en hier moet je dus goed bewust van zijn.

 

In deze blog gaan wij je gelukkig precies vertellen waar je nu eigenlijk allemaal precies op moet letten als je baby gaat kruipen en hoe je kunt voorkomen dat je baby in de problemen komt. Op deze manier kunnen zowel jij als je baby zorgeloos genieten van deze nieuwe ontwikkeling in het leven van jullie kleine spruit!

 

Op avontuur gaan

 

En opeens is het dan zover, je baby gaat op avontuur en heeft het kruipen of wellicht tijgeren onder de knie. Je baby kan zichzelf dus zelfstandig voortbewegen en dat is een hele nieuwe ontwikkeling, zowel voor jullie als je baby!

 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat er voor je baby nu echt een wereld open gaat aan avontuur en belevenissen. Maar tegelijkertijd is je baby ook nog heel erg klein en eigenlijk ook te klein om bepaalde signalen van je te ontvangen en begrijpen. Zo kan het nog best lastig zijn om je baby uit te leggen dat iets niet mag, vandaar dat je dus zelf constant alert moet zijn als je baby op avontuur gaat en dat je hem dus echt geen seconde uit het oog kunt verliezen.

 

Dit kan ook als ouders soms best pittig zijn, je kunt namelijk niet even iets voor jezelf doen en moet dus echt heel de tijd je baby in de gaten houden, maar alles voor het goede doel en de veiligheid natuurlijk!

 

Je zal ook zien dat voor je baby de kleinste dingen al aanvoelen als een waar avontuur. Zo kan hij dus al enorm onder de indruk zijn van een stoelpoot, of een stofzuiger en kunnen deze dingen ook een enorme indruk maken. Tegelijkertijd zijn er ook veel zaken in huis die een enorme aantrekkingskracht hebben op je baby maar die juist ook gevaarlijk kunnen zijn. denk bijvoorbeeld aan deuren en trappen of stopcontacten! Op de een of andere manier zal je altijd zien dat je baby hier recht op af gaat terwijl hier juist zoveel gevaar in zit!

 

Je huis baby proof maken

 

Naast dat je natuurlijk goed alert moet zijn en moet opletten is het ook heel erg handig om je huis zo goed mogelijk baby proof te maken! En dit kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste is het handig als je jezelf verplaatst in je baby. Dus wat ziet je baby vanaf zijn of haar hoogte en hoe kun je ervoor zorgen dat je baby veilig blijft, je ziet dan namelijk meteen welke uitdagingen er liggen.

 

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat alle stopcontacten een beveiliging hebben zodat je kinderen er niet bij kunnen en niet onder stroom kunnen komen te staan. Dit is misschien wel een van de meest belangrijke adviezen! Maar het zelfde geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Heel veel mensen hebben deze namelijk soms onderin de keuken kastjes liggen en geloof ons maar dat een kleintje een kastje zo open heeft met alle gevolgen van dien! En ook dat is natuurlijk iets wat je veel liever wil voorkomen!

 

En vergeet dan ook verder niet om allerlei kleine en losse rommeltjes van de vloer te halen. Stikgevaar ligt zeker bij kleine kinderen namelijk altijd op de loer. Haal daarom ook altijd eerst even de stofzuiger of dweil over de vloer voordat je kleintje er aan de slag mag gaan! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat baby niks in kan slikken wat mogelijk stikgevaar oplevert!

 

Vooral als er ook andere kinderen in het huis leven kan dit een gevaar zijn. zij spelen bijvoorbeeld met kleine stukjes lego of met strijkkralen, en deze kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je baby. Zorg daarom ook echt dat alles aan de kant is en geef je baby geen kans zich ergens in te verslikken of in het ergste geval zelfs te stikken!

 

Maar ook deuren zijn natuurlijk enorm interessant voor je baby en gelukkig kun je deze ook goed beveiligen zodat je baby er niet mee aan de haal kan gaan en eventueel met zijn vingers tussen kan komen! Dit doe je door bijvoorbeeld een speciale deur dranger op de deuren te zetten of door ervoor te zorgen dat je iets in de baan naar de deur toe zet waardoor ze er niet langs kunnen kruipen.

 

En dan hebben we natuurlijk ook de trap nog. Ook dit kan een flinke aantrekkingskracht hebben op je kleine kruipende baby maar natuurlijk ook meteen enorm gevaarlijk zijn! gelukkig kun je vaak heel makkelijk een trap hekje installeren en dit zorgt voor heel veel veiligheid! Daarnaast kun je eventueel ook altijd de deur richting de gang gesloten houden mocht je deze mogelijkheid hebben!

 

Erop en eraf en er onderdoor

 

Je zal vast wel merken als je baby gaat kruipen dat ze soms wat moeite hebben met het inschatten van hoogte. Ze kunnen dus gerust op hele hoge dingen proberen te klimmen of juist over hele lage dingen niet heen durven. Ook hier moet je dus goed rekening mee houden. Je baby zal gerust proberen over een opstapkrukje heen te kruipen en klimmen maar kan hier natuurlijk vervolgens lelijk vanaf vallen. Bescherm je baby dus door ook hier goed op te letten.

 

Maar ook kleine ruimtes, spleten of gaatjes, alles is aantrekkelijk voor je baby en je baby zal dan ook proberen overal een kijkje te nemen. Ook dit kan weer een flinke uitdaging vormen voor je kleintje en is dus een punt om goed op te letten. Zo zie je maar dat je echt je handen vol kunt hebben!

 

Je baby kruipend op avontuur

 

Zoals je dus kunt zien is het ontzettend leuk als je baby begint met kruipen en erop uit gaat op avontuur maar kan het dus ook een flinke uitdaging met zich meebrengen! Het is natuurlijk verder vooral heel belangrijk dat je zorgt voor een veilige omgeving voor je baby en gelukkig kun je dit ook op heel veel verschillende manieren doen!

 

Het is daarbij vooral belangrijk om te proberen jezelf goed in de belevingswereld van je baby te verplaatsen. Wat kan je baby allemaal zien vanaf zijn hoogte en wat kan dan dus eventueel gevaarlijk zijn. en naast dat punt zijn er natuurlijk sowieso een aantal belangrijke punten waar je altijd goed op  moet letten en waardoor je ervoor kunt zorgen dat je baby geen groot gevaar loopt.

 

Maar als dit dan allemaal gebeurd is en je hebt alles goed beschermd dan is het natuurlijk vooral heel erg leuk om ook te genieten van deze nieuwe ontwikkelingen van je baby! Het is natuurlijk echt een feestje om je baby zo te zien groeien en ontdekken en om hem steeds meer te zien leren doen! Wat maakt je dat als ouders ontzettend trots en wat is het ook fijn om hier getuige van te mogen zijn!

 

Tegelijkertijd is het ook als ouders zijnde een enorm compliment als je baby op ontdekking gaat want alleen vanuit een veilige en vertrouwde basis zal je baby dit gaan doen! Dit betekend dus dat je baby zich veilig genoeg voelt om te gaan ontdekken en dat is natuurlijk wel heel erg fijn en bijzonder!

 

Maak je huis dus zoveel mogelijk baby proof en laat je baby lekker zijn gang gaan. Uiteraard wel onder jouw toezicht, maar het is juist ook heel erg goed voor de ontwikkeling van je baby om lekker op avontuur te gaan en om de wereld om zich heen te ontdekken. Hier leren ze veel van en hoort natuurlijk ook bij het groter groeien !