Baby

Help, mijn baby wil niet slapen

pexels lisa 2721581

Slaap is misschien wel het meest beladen onderwerp als het gaat om het eerste jaar met een baby. Voor veel nieuwe ouders betekend het nieuw verworven ouderschap namelijk ook automatisch minder slaap. Zeker het eerste jaar kun je als ouders ongelofelijk veel aan slaap inleveren en dit kan je soms ook echt wel de nodige zorgen opleveren. Want wist je namelijk dat het missen van slaap heel veel invloed op je kan hebben en er ook voor kan zorgen dat je vergeetachtig en zelfs niet lekker wordt.

 

Vandaar dat er voor veel ouders ook veel aan gelegen is om ervoor te zorgen dat je baby zo goed mogelijk leert slapen en vooral ook leert doorslapen in de nacht. Het is dan ook ten eerste belangrijk om aan te geven dat je altijd iets van slaap zal missen in het eerste jaar. Een baby kan nu eenmaal vaak in het begin niet goed doorslapen dat is echt iets wat ontwikkeld zal moeten worden.

 

Als nieuwe ouders is het dus sowieso goed om je in te stellen op een jaar met een stuk minder slaap. Als je hier rekening mee houdt dan merk je vanzelf dat je er al wat beter mee om kunt gaan. Maar het helpt ook om een aantal slimme tips en trucs toe te passen die er om bekend staan dat ze jou baby beter helpen te slapen. Want er is best wel het een en ander wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby wat makkelijker in slaap zal vallen en ook wat beter door zal slapen. In deze blog gaan we je dat allemaal uitleggen zodat ook jij de kans kunt vergroten dat jouw baby een goede slaper zal zijn!

 

Mijn baby slaapt bijna niet

 

Uiteraard is het voor iedere baby heel erg wennen om in eens uit de buik te zijn en in een bedje te moeten slapen. En of je nu moet slapen in een wieg, co sleeper of een ledikant het zal altijd wel even wennen zijn en tijd kosten. Dit geld voor iedere baby en vaak zie je na verloop van tijd dat het allemaal al wat beter zal gaan. Maar het kan ook zo zijn dat jouw baby echt extreem slecht slaapt en dat het echt veel moeite kost om hem in slaap te krijgen en in slaap te houden. Het kan dan ook zelfs voorkomen dat je baby ook veel gaat huilen en dat je dus echt te maken hebt met een baby die een slaapprobleem heeft.

 

Als dit het geval is dan is het wel raadzaam om hier ook iets aan te doen en om te proberen ervoor te zorgen dat jouw baby zo goed mogelijk zal leren te gaan slapen. Hier kun jij gelukkig heel goed je baby bij helpen en er zo samen stap voor stap voor gaan zorgen dat ook jouw baby een fijn slaapritme te pakken krijgt!

 

De juiste omgeving

Voor veel baby’s  speelt de juiste omgeving een enorm grote rol bij het wel of niet goed slapen. Baby’s zijn namelijk vaak erg gevoelig voor verandering en nog enorm op zoek naar geborgenheid. Het is daarom erg belangrijk om de slaap omgeving van je kleintje niet teveel te veranderen en om daarnaast te zorgen voor een geborgen gevoel.

 

Vandaar dat het ook heel belangrijk is om je kleintje in een wiegje te leggen of een bedje wat bij de leeftijd past. Vaak zien we helaas dat mensen een baby te snel in een ledikant willen leggen. Uiteraard is dit voor iedereen een persoonlijke keuze maar wat je vaak ziet gebeuren is dat het ledikant enorm ruim om je baby heen is, hierdoor ervaart hij geen geborgen gevoel en dat is nu net zo belangrijk voor een baby.

 

Ook het beddengoed speelt een grote rol bij het wel of niet fijn slapen van je baby. Een baby kan namelijk nog erg lastig zijn temperatuur reguleren dus zal het al snel te warm of te koud hebben. Ook hierbij is het dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je baby goed op temperatuur kan blijven en dat het beddengoed de temperatuur niet te ver omhoog of omlaag zal brengen. En dan heb je natuurlijk ook nog een slaapzak en de manier waarop je jouw baby zelf kleed. Ook hierbij is het erg belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van je kleintje. Zorg er altijd voor dat je baby het niet koud zal hebben maar ook zeker niet te warm want ook dit kan erg onprettig voor je baby en zelfs gevaarlijk zijn.

 

En dan heb je natuurlijk ook nog de temperatuur in de kamer zelf. Ook hierbij is het dus weer erg belangrijk dat deze temperatuur goed en prettig is voor je baby zodat hij hier fijn in kan slapen. Ook hierbij geld weer niet te warm en ook zeker niet te koud en daarnaast is het ook vooral belangrijk dat er voldoende zuurstof is in de kamer. Zet dus altijd het ventilatierooster open zodat je kleintje voldoende zuurstof binnen kan krijgen.

 

Een vast ritueel

 

Als mensen houden we vaak vast aan bepaalde gewoontes. We worden daarom ook wel gewoontedieren genoemd. Maar wist je dat dit zeker ook bij baby’s het geval is. Voor een baby is de hele wereld om zich heen namelijk nog helemaal nieuw en het is dan ook een grote ontdekkingsreis. Dit kan soms best voor veel indrukken zorgen die wat moeite kosten om te verwerken. Vandaar dat het ook altijd belangrijk is om vast te houden aan een aantal vaste gewoontes zodat je baby hier aan kan wennen en hier een bepaald houvast uit kan halen!

 

Zo is het bijvoorbeeld fijn om voor het slapen een vast ritueel aan te houden. Dit zal je baby houvast geven en ervoor zorgen dat je kleintje makkelijker in slaap valt. Begin bijvoorbeeld het avond ritueel altijd met een badje of een wasbeurt, vervolgens pyjama aan, tandjes poetsen mocht je baby die al hebben, een lekkere crème smeren, en dan bijvoorbeeld een boekje voorlezen of een liedje zingen. Op deze manier gaat je baby namelijk al snel de volgorde herkennen en weet hij beter wat er komen gaat. Dit kan enorm helpen voor je baby om in slaap te vallen en dat is natuurlijk voor jullie als ouders ook erg fijn!

 

Extra hulpmiddelen bij de hand

Naast deze vaste rituelen en de slaapomgeving kan het soms ook nodig zijn om wat extra hulpmiddelen in te zetten om je baby te helpen in slaap te vallen. Denk dan bijvoorbeeld aan witte ruis. Dit is een heel handig apparaatje wat jouw baby dus helpt om in slaap te vallen of soms ook om in slaap te blijven. Het apparaatje geeft namelijk een constant licht zoemend geluid af waar je kleintje aan gewend raakt. In de baarmoeder is het namelijk ook nooit helemaal stil en hoor je allerlei geluiden. Vandaar dat het ook prettig is voor je baby als hij buiten de baarmoeder ook nog van alles hoort. Op deze manier geeft dat herkenning voor hem en hier zal hij zich dan ook prettig bij voelen.

 

Maar ook een knuffel kan een fijn extra hulpmiddel zijn om je kleintje lekker te laten slapen. Het is dan wel aan te raden om hier steeds dezelfde knuffel voor te gebruiken zodat je kleintje deze leert herkennen en het hem helpt om in slaap te vallen! Dit kan net even dat extra zetje geven voor je baby om lekker te slapen!

 

En tot slot kan het ook heel erg helpen als je baby jouw nabijheid voelt. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je er de hele nacht bij moet gaan zitten en dat je baby enkel zal kunnen slapen als jij in de buurt bent maar het kan wel degelijk helpen als je bijvoorbeeld af en toe even gaat kijken of bijvoorbeeld nog een beetje op dezelfde verdieping in huis aan het rommelen bent zodat je baby wel hoort dat je in de buurt bent!

 

 

Je baby slaapt als een roosje

 

We dromen er natuurlijk allemaal van, een baby die slaapt als een roosje dat klinkt natuurlijk heerlijk en dat is het ook echt. Toch is dit lang niet altijd het geval en hoef je hier ook helemaal niet over in te zitten. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt je baby zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen en de kans dat je baby wel lekker zal slapen op deze manier te vergroten!

 

Hier kun je dus gelukkig een aantal slimme trucs voor inzetten zoals witte ruis, een vast avondritueel en een vertrouwde knuffel. Op deze manier vergroot je de kans dat je baby lekker zal slapen en heb je hier in ieder geval alle tools voor in huis! En wie weet slaapt jou baby dan ook als een roosje en kun jij ook weer lekker slapen. Want als er iets belangrijk is dan is het toch zeker wel een geode nachtrust zowel voor jouw als voor je baby!