Baby

Het eerste baby pakje

pexels polina tankilevitch 3875082

Tijdens een zwangerschap kijk je er vaak al vanaf het begin naar uit, het moment dat je eindelijk je baby in je armen kunt houden! Na je baby negen maanden in je buik te hebben gedragen is daar eindelijk het moment van ontmoeting! En nadat je heerlijk met je baby hebt geknuffeld voor de eerste keer en de baby is gewogen en gemeten is het dan zover, het aantrekken van het eerste pakje.

Uiteraard is dit pakje vaak met veel zorg uitgezocht en ligt het misschien zelfs al maanden vol trots op de commode te wachten op de komst van de baby. Je hebt er waarschijnlijk al heel wat keren verliefd naar gekeken en het zelfs misschien een paar keer gewisseld om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat dit pakje het moet gaan worden!

Het is dan ook een pakje wat je vaak nog heel lang terug gaat zien op foto’s en het pakje kenmerkt een heel bijzonder moment in je leven! Vandaar dat er ook vaak zoveel aandacht aan besteed wordt, maar hoe kies je nu dat eerste pakje uit en waar moet je allemaal op letten? Wij vertellen het je graag zodat je na het lezen van dit artikel precies weet hoe je het ideale eerste pakje voor je baby uitzoekt!

 

De keuze voor het materiaal

Ten eerste is het heel belangrijk om goed te kijken naar welk materiaal je kiest. Zo is het voor een pasgeboren baby altijd heel belangrijk om goed warm te blijven, dit geld dan ook in zowel de zomer als de winter. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat het materiaal goed ademend is om warmte stuwing te voorkomen.

Materialen die we dan ook vaak terug zien komen zijn katoen, wol, merino wol en zijde. Deze materialen zijn natuurlijk en ademend en houden de baby’s eigen lichaamswarmte vast maar zijn ook goed lucht en vocht doorlatend! En dat is eigenlijk precies wat je graag wil zien! Daarnaast zien we ook vaak het gebruik van polyester terugkomen in babykleding.

Bij ieder materiaal is het in ieder geval wel aan te raden om de babykleding goed te wassen voor het eerste gebruik! In de fabriek kunnen er helaas altijd wat chemische stoffen in de kleding achter blijven en zeker pasgeboren baby’s kunnen hier erg gevoelig voor zijn, daarom is het goed om de kleding eerst een keer te wassen zodat deze stoffen eruit zijn. Daarmee verklein je het risico dat je baby een reactie op de kleding zal hebben.

Toch kan het wel eens voorkomen dat een pasgeboren baby een allergische reactie op een kledingstuk geeft. Dit kan vooral voorkomen bij kleding waarin een blauwe kleurstof is verwerkt, deze kleding is dan ook vaak blauw of paars van kleur. Deze kleurstof kan soms een allergische reactie geven en je ziet dan bijvoorbeeld huiduitslag ontstaan bij je baby. Het is altijd aan te raden om hier bij nieuwe kleding goed alert op te zijn. Na een aantal keer wassen zal het probleem helemaal verdwenen zijn. Veel mensen wassen de nieuwe babykleding dan vaak ook wel twee of drie keer voor het eerste gebruik.

 

Alle kleuren van de regenboog

Welke kleur je kiest voor je baby’s eerste pakje is natuurlijk heel erg persoonlijk. Babykleding is er tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog te koop. Het is al heel lang niet meer zoals vroeger dat baby kleding alleen maar wit of crèmekleur was. Tegenwoordig zien we juist alle kleuren voorbijkomen.

Vaak zien we wel dat mensen het leuk vinden om het eerste pakje aan te passen aan de kleur van het geslacht, dus blauw voor een jongetje en roze voor een meisje.

Maar ook andere kleuren zien we veel voorbij komen, net als leuke prints en teksten op het eerste pakje. Het is bijvoorbeeld ook populair om de naam op het eerst pakje te zetten of bijvoorbeeld de geboorte datum zodra deze bekend is. Op deze manier maak je het eerste pakje heel persoonlijk en dit is vaak ook erg leuk voor later.

Maar ook teksten als kleine broer of zus zien we vaak voorbij komen met dan vaak een grotere variant voor de grote broer of zus. Het kan enorm leuk zijn om op deze manier de kersverse broer en zus al te laten zien dat ze bij elkaar horen, vaak zijn ze dan ook heel trots!

Maar net als vroeger is wit nog steeds de meest populaire kleur, nog altijd kiezen de meeste mensen voor een eerste pakje in het wit. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat dit toch nog altijd de kleur is die het meest met een baby geassocieerd word maar ook met het feit dat lang niet iedereen van te voren het geslacht van de baby wil weten, en met wit zit je altijd goed! Daarnaast is het natuurlijk ook een kleur die heel schoon en fris oogt!

 

Een pakje of een setje

Ook hoor je vaak dat mensen twijfelen wat nu handiger is, een pakje uit een stuk of een setje. Ook hierbij vinden wij dat dit heel persoonlijk is. Het heeft namelijk allebei zo zijn voordelen en het is maar net wat er het beste bij u past.

Zo is het zo bij een pakje uit een stuk dat het soms wat lastiger kan zijn om aan te trekken. Maar het is ook zo dat het voor een baby vaak enorm fijn zit, geen gedoe met afzakkende broekjes of losse shirtjes, alles lekker aan een stuk en er komt geen kou door allerlei openingen naar binnen. Een andere leuke reden om over na te denken is , dat de pakjes aan een stuk er vaak echt alleen maar in  baby maatjes zijn en dat ze dus later altijd nog een setje aan kunnen. Maar ook dit is natuurlijk weer een hele persoonlijke afweging.

Ook een setje kan dus enorm leuk zijn! Vaak vinden mensen het wat makkelijker om aan te trekken dat een pakje aan een stuk. Er zitten minder knoopjes en drukkertjes aan en je trekt het vaak gemakkelijk aan bij je baby. Ook is er heel veel keuze in, zelfs meer keuze dan er is in pakjes aan een stuk. En daarnaast kun je ook nog eens makkelijker combineren en het setje zo echt helemaal naar wens maken. Nadeel van een setje kan dus zijn dat er wat meer kou doorheen kan komen en dat het soms los gaat zitten en net niet helemaal lekker aansluit.

 

Het kopen van het eerste pakje

Het is vaak best wel even een bijzonder moment, het kopen van het eerste pakje voor je baby. Je neust lekker door de rekken of scrolt door de web shop online en zoekt een pakje uit waar je je baby al helemaal in ziet liggen.

Ineens wordt het allemaal ook heel echt en tastbaar zeker als je het pakje in je handen hebt en je voorstelt dat je baby het straks aan zal hebben. Soms voelt het ook nog heel onwerkelijk, een klein mini pakje waar straks jouw eigen mini mensje in ligt. Het is soms bijna niet voor te stellen!

Al voordat de baby geboren wordt is het enorm leuk om het pakje alvast op de babykamer te leggen of hangen en zo af en toe even weg te dromen bij wat komen gaat! Uiteindelijk komt dan het moment daar dat je de vlucht tas in gaat pakken en ligt het baby  pakje bovenop! Nog even wachten en je kunt genieten van je baby in zijn prachtige eerste pakje!

 

Laat het iedereen weten

 

Dan is het zover, het moment van bevallen komt steeds dichterbij! Het baby pakje zit in de vlucht tas en nog even en het is zover, je kunt genieten van je heerlijke baby in het met zoveel liefde uitgezochte eerste pakje.

Als de bevalling eenmaal op  gang is of dit nu in het ziekenhuis is of thuis of bijvoorbeeld een keizersnede , dan kan het soms zomaar zijn dat in alle haast of hectiek alles anders loopt en je baby straks ineens een ander eerste pakje aan heeft dan je zelf had bedacht.

Het is dan ook handig om het pakje te labelen. Een slimme truc kan zijn om het pakje in een ziplock zakje te stoppen en daar met grote letters eerste pakje op te schrijven! Dan weet je zeker dat op het moment dat er kleertjes gepakt moeten worden en je kunt dit zelf niet doen of misschien zelf ook niet goed uitleggen op dat moment dat er toch het door jou gekozen pakje gepakt zal worden!

Het is ook handig om het bijvoorbeeld alvast aan je verloskundige of je partner te laten weten, zo zijn zij ook op de hoogte en kunnen zij er ook op letten dat het juiste pakje op het juiste moment gekozen zal worden!

Maar vaak zien we ook dat al tijdens de bevalling het pakje een prominente plek in de kamer krijgt! Zo helpt het vaak om gemotiveerd te blijven tijdens de bevalling en de pijn goed aan te kunnen doordat je al de focus legt op wat voor moois er straks zal zijn! Als je naar het pakje kijkt zie je al voor je hoe je baby er straks heerlijk in zal liggen te stralen en dat maakt het opvangen van de volgende wee toch vaak net wat makkelijker.

 

Genieten van je baby

En dan is het eindelijk zover, je kunt heerlijk genieten van je baby in zijn of haar eerste outfit. Waar je ook voor gekozen hebt het zal zeker bij je passen! En nu kan het grote genieten dan echt beginnen! Waarschijnlijk zijn de eerste foto’s al gemaakt en maken jullie blijvende herinneringen met elkaar.

Het kan trouwens heel erg leuk zijn om het eerste pakje van je baby later in te lijsten! Je kunt het dan bijvoorbeeld op de babykamer hangen en later naar je eigen slaapkamer verhuizen als je baby wat groter is. Op deze manier heb je altijd een mooie tastbare herinnering aan die eerste magische dagen met je new born!