Baby

Het eerste jaar van je baby.

pexels jonathan borba 3763583

Het eerste jaar van je baby is een heel bijzonder jaar, het zit namelijk vol mijlpalen. Het hele jaar bestaat uit heel veel eerste keren en ieder moment is even bijzonder en kostbaar. Je baby zal in dit eerste jaar zoveel nieuwe dingen leren en ontdekken en jij als ouder leert met hem mee. Wist je trouwens ook dat je baby in het eerste jaar het snelst ontwikkeld? Na het eerste jaar blijft je baby uiteraard door ontwikkelen maar nooit zal het meer zo snel gaan als in dat eerste levensjaar van je baby. Van het leren drinken tot het leren zien, van het ontdekken van de wereld om hem heen tot de eerste oefenhapjes en misschien wel de eerste voorzichtige stapjes. Allemaal speelt het zich af in dat eerste levensjaar! Wij nemen je in dit artikel stap voor stap mee door de maanden van dit eerste jaar, wat gebeurt er allemaal en hoe ontwikkeld je baby zich? Kijk je met ons mee?

De eerste maand

De eerste maand van het leven van je baby gaat vaak heel snel voorbij. Natuurlijk is daar als eerste hoogtepunt de bevalling, het begin van alles! Daarna zal je baby leren drinken, uit de borst of uit de fles. Dit gaat trouwens lang niet bij alle baby’s vanzelf, soms hebben ze hier echt wat hulp en tijd voor nodig. Daarnaast zal je baby voor de eerste keer kleertjes aan zijn lijfje hebben en buiten de baarmoeder leven, een enorme overgang.

Ook zal je baby in de eerste maand geluiden leren kennen en licht, en zal hij voorzichtig leren zien. Al is het in het begin nog een stuk minder dan wat wij allemaal zien, wel zal je baby al kleuren gaan zien. En ziet hij tot ongeveer 30 centimeter scherp, dus als je een kusje geeft aan je baby zal hij je gezicht zien en leren herkennen.

De tweede maand

In de tweede maand zet de ontwikkeling van je baby zich door. Je baby leert steeds beter drinken. En daarnaast leert je baby ook meer zien en horen. Zo zal hij geluiden gaan herkennen en je stem, dit zal vaak ook een kalmerend effect op je baby hebben! Daarnaast zal hij ook meer vloeiende bewegingen leren maken en zijn handjes iets meer gaan gebruiken. En wie gelukkig heeft kan in de tweede maand zelfs al het eerste lachje registreren! Altijd een heel bijzonder en mooi moment, je baby die vol overgave naar je lacht. Vaak is het eerst nog een reflex maar na verloop van tijd zal het steeds gerichter zijn! Een enorm leuk vooruitzicht!

De derde maand

En dan ben je alweer in de derde maand aanbeland, wat gaat het toch snel! Wat ook snel gaat is de groei van je baby, maar dit heb je waarschijnlijk wel gemerkt! Je baby heeft misschien al wel een flink grotere kledingmaat dan bij de geboorte en als je de kleine pakjes ziet van het begin kun je jezelf misschien bijna niet voorstellen dat je baby dit ooit heeft gepast! Ook merk je dat je baby steeds sterker aan het worden is. En niet alleen sterker maar ook beweeglijker. Zijn armpjes en beentjes gaan steeds meer bewegen en soms doet zijn hele lijfje al een beetje mee! Ook is je baby aanzienlijk langer wakker, de tijden tussen de voedingen en de slaapjes in rekken dan ook op en je kunt steeds meer van een wakkere baby genieten.

De vierde maand

En van de derde maand beland je zo in de vierde maand. Het is werkelijk waar het eerste jaar met je baby vliegt echt voorbij! In de vierde maand leert je baby steeds meer geluidjes maken, hij maakt nu ook bewust geluidjes bijvoorbeeld als hij je ziet of als hij iets om zich heen leuk vindt of herkend. Ook kun je soms in de vierde maand al heel langzaam beginnen met het geven van hapjes aan je baby. Je begint eigenlijk bijna altijd met fruithapjes. Denk bijvoorbeeld aan appel of peer. Het is vooral heel belangrijk om zachte smaken te nemen je baby zijn darmpjes zijn namelijk nog niet zoveel gewend. Je pureert het fruit fijn en je kan kijken wat je baby ervan vindt! Vaak gaat er de eerste keren nog niet heel veel van het hapje naar binnen maar dat geeft helemaal niks het gaat erom dat je baby er langzaam kennis mee maakt.

De vijfde maand

En dan is je baby al weer vijf maanden, nog maar heel even en je baby is gewoon alweer een half jaar oud! Als je baby vijf maanden is zal hij een stuk beweeglijker zijn dan enkele weken terug. Ook begint je baby met het oefenen van het omrollen. Vaak eerst van zijn buik naar zijn rug en later ook omgekeerd. Ook is het zoals we al aangaven tijd om met de eerste hapjes te beginnen. Als je hier in maand 4 mee gestart bent en er ging nog niet zo heel veel naar binnen bij je baby, dan is het goed om hier in maand 5 mee verder te gaan. Je zal zien dat het nu een stuk beter gaat!

De zesde maand

En dan heb je alweer een mijlpaal bereikt! Je baby is gewoon alweer een half jaar oud! Hoe dan zal je vaak denken! Het verschil tussen je newborn en je baby nu 6 maanden verder is dan ook groot! En wat is de tijd toch omgevlogen. De hapjes zullen nu steeds beter gaan en je baby krijgt waarschijnlijk naast een fruithapje ook een groentehapje. Maar ook een boterham kan al aan de orde zijn, nu is dit niet altijd het geval maar er zijn baby’s die met de 6 maanden beginnen met het eten van kleine stukjes brood. Daarnaast is dit ook het moment waarop je baby eenkennig kan worden. Hij herkend de mensen om zich heen en dit voelt veilig voor hem. Zodra er een onbekend gezicht bij komt kan je baby beginnen met huilen en zal hij zijn mama zoeken. Laat je baby rustig wennen en doe alles stapje voor stapje!

De zevende maand

En nu is je baby alweer 7 maanden oud! De mijlpaal van een half jaar is gevierd en nu is het op naar een jaar! De belangrijkste ontwikkeling die je baby in deze maand doormaakt is dat hij oorzaak en gevolg steeds meer zal gaan begrijpen. Stel hij ziet een speeltje hangen en slaat ertegenaan, misschien maakt het speeltje dan geluid. Dan zal hij nu in staat zijn om in zijn hoofdje te koppelen dat het slaan voor het geluid zorgt en deze actie dus ook blijven herhalen! Ook kun je steeds meer aan je baby gaan zien en merken wat hij wel en niet leuk vindt, simpelweg omdat je baby dit steeds meer kenbaar zal maken. Hij gaat bijvoorbeeld gillen als iets hem niet zint of huilen als zijn fles niet snel genoeg klaar is!

De achtste maand

En dan komen we aan in de achtste maand. Dit is echt de maand dat je baby steeds meer zal gaan ontdekken. Hij wil op onderzoek uit, de wereld verkennen en lekker even rustig bij papa of mama op schoot zitten en om je heen kijken is er steeds minder bij! Ook kan je baby soms al een klein beetje beginnen met tijgeren of kruipen, weer een nieuwe fase waar je enorm van kunt genieten Ook aan de voeding van je baby veranderd veel. Je baby gaat stukje bij beetje steeds meer over naar vaste voeding. De melkvoedingen worden minder en zullen uiteindelijk alleen nog een aanvulling zijn en niet omgekeerd.

De negende maand

De negende maand is ook weer een hele bijzondere, nu is je baby waarschijnlijk net zolang buiten je buik als in je buik. Wie had dat gedacht toen je zwanger werd dat je baby nu zo snel alweer 9 maanden zou zijn! De tijd vliegt en nog even en je viert zijn eerste verjaardag! Met 9 maanden zie je vaak dat een baby kan tijgeren of kruipen of hier anders in ieder geval flink mee aan het oefenen is. Ook laat hij steeds meer zijn eigen willetje zien, vooral als iets hem niet zint! Ook kan je baby nu vaak wel goed zitten en kun je dus ook een ritje met de fiets maken! Lekker je baby in het fietsstoeltje en samen op pad!

De tiende maand

In de tiende maand lijkt je baby in niets meer op de newborn die je 10 maanden geleden nog in je handen had! Je baby kan nu zitten en kruipen of tijgeren en waagt zich misschien zelfs al wel aan de eerste voorzichtige stapjes rond de rand van de tafel. Vaak zie je dat je baby nu gaat proberen te staan, hij doet dit vaak eerst door voorzichtig op te trekken aan de rand van de box, een mooie oefenplek!

Ook is je baby nu steeds langer wakker. De slaapjes worden minder in aantal en op deze manier ben je ook weer wat mobieler samen met je baby, lekker samen op pad! Het kan trouwens zelfs al zo zijn dat je baby al een paar woordjes kan zeggen!

De elfde maand

En dan ben je alweer in maand elf aangekomen. Nu is het vooral heel veel leren en ontdekken voor je baby. Alles vindt hij mooi, nieuw en interessant en je hebt dan ook je handen vol aan het corrigeren en leren wat wel en niet mag. Je baby zal dit nog lang niet altijd begrijpen maar het is wel goed om toch al heel consequent te zijn. Je baby zal zo steeds meer gaan begrijpen wat wel en niet mag en hier uiteindelijk ook mee om kunnen gaan.

Je baby is een jaar

En dan is het toch echt zover! Het eerste jaar is omgevlogen en je baby is nu toch echt een jaar! Een klein minimensje dat al lekker zijn eigen gangetje gaat en aan jouw hand de wereld aan het ontdekken is!

Je baby kan al wat woordjes zeggen en misschien zelfs al lopen! Hij eet steeds meer met de pot mee en heeft al echt een eigen karakter ontwikkeld! Het was een jaar vol eerste keren en mooie momenten, en mijlpalen die gevierd zijn! Nu op naar het tweede jaar!