Baby

Hoe laat je je baby aan andere mensen wennen?

hoe laat je je baby aan andere mensen wennen

Voor iedere ouder zal het van groot belang zijn dat jouw baby zich veilig voelt bij zijn of haar ouders. Ook voor je eigen gemoedstoestand is het altijd fijn om te ervaren dat je baby graag bij jou is. Ondanks dat gevoel is het ook fijn, en tegelijkertijd ook belangrijk, dat een baby zich ook op zijn of haar gemak kan voelen bij andere mensen. Dit is niet alleen prettig als jij even gaat douchen maar zeker als je bijvoorbeeld een weekend weggaat zonder baby. Daarnaast is het ook gewoon goed voor de sociale ontwikkeling van jouw baby als hij of zij zich bij meerdere mensen of plekken op zijn of haar gemak voelt.

Sociale ontwikkeling

De eerste periode na de geboorte van je baby is het vooral belangrijk dat hij of zij zich bezighoudt met het instinctief bevredigen van de primaire behoeften. Hierbij denk je dan vooral aan eten, slapen, warmte en geborgenheid. Zeker in deze eerste periode heeft jouw baby waarschijnlijk ook nog het gevoel dat hij of zij één is met de hele wereld terwijl dit eigenlijk niet het geval is.

Dit gevoel zal dank ook tijdens de eerste maand al voorzichtig gaan veranderen. In deze periode zal hij of zij pogingen gaan doen om contact te maken met jou of met andere mensen. Dit wordt dan ook gezien als de eerste stapjes in de sociale ontwikkeling. In deze periode zal jouw baby geluidjes gaan maken maar ook gaan reageren op jouw stem of op het lichaamscontact met jou. Jouw baby zal de lichaamsgeur van zijn of haar ouders gaan herkennen en wil dan ook oogcontact gaan maken. Gemiddeld gezien zal een baby na zo’n ongeveer zes weken zijn of haar eerste glimlach aan jullie laten zien.

Hieruit kan je opmerken dat jouw baby zichzelf steeds meer gaat ontwikkelen als een sociaal persoon. Dit zal je vooral merken richting zijn of haar ouders. Echter na een aantal maanden zal dit ook naar andere mensen gebeuren. Denk hierbij aan de opa en oma of aan een tante of oom. Dit is niet alleen leuk voor deze mensen maar ook nog eens handig voor jou als ouder zijnde. Als jouw kindje zich bij meerdere mensen op zijn of haar gemak gaat voelen dan kan je hem of haar een stukje makkelijker een keer een middagje of avondje wegbrengen.

Ouders

Voordat een baby zich daadwerkelijk kan openstellen naar andere mensen is een veilige thuishaven heel belangrijk. Deze veilige thuishaven zal in principe altijd de ouders van de baby zijn. De ontwikkeling op sociaal gebied van jouw baby begint dus in feite bij jezelf als ouder zijnde. Voor deze ontwikkeling is het zeer belangrijk dat hij of zij zich veilig voelt bij zijn of haar ouders en dat deze band alleen maar versterkt wordt naarmate de dagen verstrijken.

Deze band kan onder andere versterkt worden door lichamelijk contact tussen de ouder en de baby. Dit draagt bij aan herkenning bij jouw baby. Daarnaast is ook voorspelbaar gedrag en het aannemen van vaste rituelen en ritmes van belang. Op deze manier herkent jouw baby structuur in de dag. Daarnaast zal hij of zij ook veiligheid ervaren wanneer hij of zij bij zijn of haar ouders aanwezig is. Zolang hij of zij de ouders maar in de gaten kan houden zal hij of zij steeds vaker om verkenning gaan. Dit kan op allerlei verschillende manieren zijn.

Zodra jouw baby zich veilig voelt bij jou als ouder zijnde en de veilige basis dus herkend dan zal hij of zij zich steeds verder gaan ontwikkelen. De verkenning naar het vertrouwen van andere mensen gaat dan eigenlijk van start. Zelfs op deze leeftijd kan een kindje al aanvoelen dat hij of zij een veilige thuisbasis heeft.

Zeker wanneer de ‘nieuwe’ mensen zich laten zien aan jouw baby wanneer je er zelf bij bent dan leert hij van het grotere gezelschap te genieten. Langzamerhand zal hij of zij deze mensen steeds beter gaan herkennen en ook gaan beseffen dat dit mensen zijn die hij kan vertrouwen. Als opa en oma zich vaker hebben laten zien dan is het kans groot dat jouw baby ook aan hen zijn of haar glimlachje gaat laten zien.

Wel interesse in andere personen

Gedurende de sociale ontwikkeling van jouw baby zal in deze periode de nieuwsgierigheid naar andere mensen steeds groter worden. Als hij of zij eenmaal de opa’s, oma’s, tantes en ooms herkend dan zal hij of zij ook steeds meer naar onbekende mensen gaan lachen. De interactie met vreemdere mensen zal zich steeds gaan uitbreiden. Toch betekent dat niet direct dat hij of zij naar iedereen zal gaan lachen. Een huilbui bij het zien van onbekende mensen zal ook zeker voor gaan komen.

De opa’s en oma’s zullen ook niet standaard met een glimlach ontvangen worden door jouw baby. Het kan ook voorkomen dat hij of zij gaat huilen of met een vragende blik naar jou als ouder zijnde staart. Dit kan al het prille begin van eenkennigheid zijn waar vrijwel iedere baby op een latere leeftijd mee te maken gaat krijgen.

Voor volwassenen mensen is het openstellen naar andere personen soms al spannend. Laat staan dat dit voor een baby anders is. Zelfs op deze leeftijd kan de baby al verlegen worden en het hoofdje wegdraaien van onbekende mensen. Geef vooral je baby de tijd om aan iedereen te wennen. Het heeft absoluut geen haast om dit te versnellen.

De eerste paar maanden zal het contact van je baby vooral met volwassen personen zijn uit jullie omgeving. Echter begint jouw baby na circa zes maanden interesse te tonen in andere baby’s of kindjes.

Geen interesse in andere personen

Toch is het niet altijd een gegeven dat de sociale ontwikkeling van jouw baby verloopt zoals hiervoor beschreven. Iedere baby zal zijn of haar ontwikkeling anders indelen. Daar komt ook bij dat de ene baby socialer aangelegd is dan de andere. Dit kan je gewoon vergelijken met volwassen mensen. Hier kunnen ook grote verschillen zitten in het karakter van een mens. Het is dus nergens voor nodig om je zorgen over te maken wanneer jouw baby niet direct met iedereen uit de omgeving contact wil maken.

Mocht je baby na zes maanden nog helemaal geen interesse hebben in de omgeving en mensen uit de omgeving dan zou dat een eerste aanwijzing kunnen zijn voor een kinkje in de kabel van zijn of haar sociale ontwikkeling. Ook hierover hoef je je dan niet direct zorgen te maken. Dit kan je gewoon bespreken met de huisarts of op het consultatiebureau. Jouw baby is hier ook zeker niet de enige in. Het komt vaker voor dan men in eerste instantie zal denken.

Tips voor sociale ontwikkeling van jouw baby

Om de sociale ontwikkeling van jouw baby te bevorderen zijn er een aantal tips die je eens kan proberen. Ook als jouw baby de eerste tekenen heeft laten zien en daarna even ‘stilstaat’ in zijn of haar ontwikkeling is er geen reden voor paniek. Het kost jouw baby ook zeker energie om deze kant te ontwikkeling. Soms heeft hij of zij dan ook even rust nodig en zal hij of zij weinig laten merken. Er zullen hier een aantal tips voorbij komen die jouw baby wellicht kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling.

Ten eerste is het een mogelijkheid om jouw baby een nachtje te laten logeren in een andere omgeving. Dit kan bij opa en oma zijn of bijvoorbeeld bij de tante of oom. Dit is niet alleen spannend voor jouw baby. Misschien is het voor jou als ouder zijnde nog wel een stukje spannender. In dat geval is het aan te raden om jouw baby naar iemand te sturen die je vertrouwd en die al wat ervaring heeft met baby. Voor de sociale ontwikkeling van je baby is het goed om alleen uit logeren te gaan.

Een andere tip is om een aanraakspelletje te spelen met jouw baby. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘er komt een muisje aangelopen’. Zodra je dit zegt en op de buik van je baby gaat blazen en gaat kietelen dan zal dit hem of haar ook ondersteunen bij de sociale ontwikkeling. Aanrakingen hebben namelijk een helpende functie bij de interactie op sociaal gebied.

Verder is het absoluut niet noodzakelijk om snel te willen gaan. Laat jouw baby vooral stap voor stap kennismaken met andere mensen. Het is wellicht nog wat te spannend voor hem of haar om zich direct over te geven. Je kan hiermee beginnen om jouw baby in je armen te houden terwijl je naast iemand gaat zitten. Jouw baby kan op deze manier de persoon naast jou zien en bekijken. Jouw baby kan zo rustig wennen zonder dat hij of zij direct aan een ander wordt overgelaten. Een volgende stap kan dan zijn om op schoot te gaan bij de andere persoon.

Tot slot is het ook altijd aanraden om jouw kindje na een tijdje naar de kinderopvang te brengen. Dit zal een grote bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling van jouw kindje. Op deze manier komt hij of zij zowel met andere volwassenen als met andere kindjes in contact.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]