Baby

Hoe maak je het eten voor je baby zo aantrekkelijk mogelijk

pexels hasan albari 1652117

Het is vaak een hele gebeurtenis de eerste hapjes van je baby! Wat een mijlpaal, na maanden enkel te hebben gegroeid op melk is het nu tijd voor de volgende stap en ga je jouw baby ook vaste voeding aanbieden! Heel veel ouders kijken hier echt naar uit en beleven dit ook echt als een mijlpaal, en dat is heel logisch want het is dan ook echt een volgende stap!

 

Opeens heb je niet meer alleen maar te maken met flesvoeding of borstvoeding maar komen er ook echte hapjes bij kijken! Te beginnen met groentes en fruit maar na verloop van tijd ga je dit natuurlijk ook uitbouwen en kom je ook bij het brood terecht! En wat lijkt je kleintje dan ineens een stukje groter met een broodkorst in de hand!

 

Het leren eten van je baby kun je op heel erg veel manieren aanpakken. Zo kun je alles heel erg fijn malen maar je kan je baby ook via de rapley methode zelf leren ontdekken. Welke manier jij kiest is helemaal afhankelijk van wat het beste bij je past! De een vindt het heel prettig om zelf alles te bereiden en de baby met een lepeltje te voeden terwijl de ander juist een voorstander is van zelf proberen en het fijner vindt om stukjes aan de baby te geven die hij zelf dan kan pakken en opeten.

 

Omdat het eten helemaal nieuw is voor je baby kan het soms best wat onwennig zijn. Uiteraard is dit enorm verschillend per kind en waar de ene baby meteen snapt wat de bedoeling is en het liefst zoveel mogelijk eet kan het voor de andere baby soms een uitdaging zijn en moet je flink wat moeite doen om hem te laten eten. Juist dan hebben wij een aantal handige tips voor je klaarstaan zodat jij het eten voor je baby zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken! Op deze manier kan je baby het eten echt ontdekken op een leuke manier en krijg jij dus een echte hongerlap!

 

Verschillende smaken leren kennen

 

Als je begint met hapjes voor je baby dan zijn er een aantal soorten die handig zijn om  mee te starten. Dit zijn over het algemeen groente en fruit soorten die nog vrij mild van smaak zijn en die dus makkelijk zijn om mee te beginnen. Veel kinderen zullen deze soorten namelijk ook lekker vinden en dat is natuurlijk wel zo fijn. Op deze manier wordt het eten namelijk een positieve ervaring en dat is nu precies de bedoeling!

 

Na verloop van tijd als je baby het principe van eten aardig onder de knie heeft dan is het tijd om wat andere soorten te introduceren, op deze manier leert je baby dus heel geleidelijk allerlei verschillende soorten groenten en fruit kennen en dat zorgt vaak voor een succes ervaring.

 

Het is namelijk heel belangrijk dat je baby verschillende smaken leert kennen omdat hij op deze manier dus ook later waarschijnlijk een goede eter zal zijn en gemakkelijk zal eten. De basis hiervoor leg je namelijk nu met de eerste hapjes van je kleintje, het is dus erg belangrijk dat dit goed gaat zodat je hier later profijt van kunt hebben!

 

Het beste is om te beginnen met pure smaken, dus maak zeker in het begin nog geen mixen van verschillende soorten groenten en fruit, op deze manier kan je baby namelijk niet goed aan de smaak van een product wennen. Als je de groentes en fruit puur geeft is dit gelukkig wel het geval. Je baby leert dan echt de smaak van het product kennen en kan dan echt leren proeven!

 

Leren wennen aan de lepel

 

Als je begint met het geven van hapjes aan je baby dan doe je dit vaak met een lepel. Het is voor je baby dan vaak ook helemaal nieuw, ineens geen speen meer waar je aan moet zuigen zodat er drinken uitkomt maar een lepel waar je vanaf moet happen. Het kan dan een goede tip zijn om je baby op een speelse manier aan de lepel te laten wennen.

 

Dit kun je bijvoorbeeld doen door je baby buiten de eetmomenten om met de lepel te laten spelen. Op deze manier kan hij op zijn eigen tempo en in alle rust de lepel ontdekken en eraan leren wennen. Vaak ontdekken baby’s doormiddel van het in hun mond stoppen van items. Ook dat is met een lepel natuurlijk geen enkel probleem en laat je baby dan ook gerust op deze manier de lepel ontdekken. Je zal daarna merken dat het eten van een lepel een stuk makkelijker zal gaan en dat je baby dus echt gewend is aan de lepel.

 

Ook kan het helpen om een lepel en een bakje in een fijne kleur en met een leuk printje te gebruiken. Op deze manier kan je baby dit namelijk herkennen en geeft het hem ook meteen een positief gevoel! En zeg nou zelf het is toch ook veel leuker om van gezellig servies te eten!

 

Met je handen ontdekken

 

Veel mensen zijn een voorstander van de rapley methode waar we in het begin al even over spraken. Dit is een methode waarbij een kindje zelf kleine stukjes voedsel kan ontdekken. Ze kunnen dit bijvoorbeeld bekijken, vastpakken en  natuurlijk uiteindelijk in hun mond doen en proeven en opeten. Op deze manier start namelijk het eten van je baby. Volgens veel mensen is deze manier erg fijn omdat je baby op deze manier erg gestimuleerd wordt om zelf voedsel tot zich te nemen.

 

Iets wat je zelf doet en zelf ontdekt blijft vaak ook langer hangen. Vandaar ook dat deze methode zo populair is. Daarnaast beweren veel mensen ook dat de rapley methode ervoor zorgt dat je kindje ook op latere leeftijd goed zal eten, omdat het dus zelf kon ontdekken. Genoeg redenen dus om aan de rapley methode te beginnen. Wel is het voordat je start aan te raden om jezelf eerst even goed in te lezen voordat je begint. Op deze manier kun je namelijk precies te weten komen hoe je het moet aanpakken en vooral ook hoe je het op een veilige manier aanpakt! Dit kan namelijk een groot verschil maken.

 

Maak er een gezellige boel van

 

Een fijne sfeer aan tafel is erg belangrijk voor het goed laten eten van je baby en overigens ook oudere kinderen. En dat is natuurlijk best begrijpelijk. Ga maar na bij jezelf wanneer je het prettig vindt om te eten, dit lukt vaak het beste als de sfeer goed is en als jij jezelf goed voelt. Vandaar ook dat het vaak aan te raden is om er echt een feestje van te maken aan tafel.

 

Zorg voor een goede en gezellige sfeer waarbij gelachen kan worden en er ook ruimte is voor een grapje en geintje tussendoor. Wel is het natuurlijk zo dat je baby goed moet snappen wat de bedoeling is en dat het eten wel vooraan staat. Want dat is immers wat jullie aan tafel komen doen!

 

 

Verder is het natuurlijk heel erg persoonlijk hoe jullie als gezin met de regels rondom het eten omgaan. De een is hier heel streng in terwijl het bij de ander ook allemaal wel wat losser mag. Dit geeft ook allemaal niks en het is dan ook vooral heel persoonlijk dat jullie het op jullie eigen manier doen. Een manier die bij jullie past en daar zullen de kinderen uiteindelijk van profiteren.

 

Het eten voor je baby zo aantrekkelijk mogelijk maken

 

Zoals je ziet zijn er dus heel erg vele manieren om het eten voor je baby zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Op deze manier kun jij je baby dus al vroeg betrekken bij het eten en leren dat eten heel lekker en gezellig is. Want naast dat je voedsel natuurlijk nodig hebt in je lichaam is het vaak ook nog eens een sociale bezigheid en dan is het wel zo fijn als het natuurlijk een beetje gezellig is aan tafel. Dit kun je dus allemaal al vroeg aan je baby leren en op deze manier zal je merken dat de maaltijden bij jullie thuis heel ontspannen verlopen!

 

Een aantal slimme tips die je natuurlijk kunt toepassen zijn onder andere zorgen voor een gezellig sfeer maar ook het eten zelf zo aantrekkelijk mogelijk maken. Laat je baby dus lekker verkennen en ontdekken zodat hij op deze manier lekker kan genieten van eten en ook kan leren  dat het leuk en lekker is. Wel is het aan te raden om dit altijd op een verantwoorde manier te doen en om eerst informatie in te winnen over hoe je dit precies met je baby kunt aanpakken!

 

Uiteindelijk zal je merken dat jouw baby veel verschillende smaken leert ontdekken en dat het hem ook steeds makkelijker afgaat. Begin vooral ook met pure smaken zodat je baby eerst ook goed de verschillen leert ontdekken voordat je tot gemengde hapjes over gaat. Dit kan later namelijk altijd nog. Op deze manier maak jij zelfs een echte fijnproever van je kleintje!