Baby

Hoeveel slaapt een baby

Hoeveel Slaapt Een Baby

Als je recent de trotse ouder van een baby geworden bent, sta je voor een leuke uitdaging. Je staat namelijk aan de vooravond van een lange, en soms intense, opvoeding. Hoe zwaar de opvoeding gaat worden, is onder meer afhankelijk van de slaap van jouw baby. Sommige baby’s slapen onwijs veel, waardoor je zelf ook tot rust kunt komen. Andere baby’s slapen behoorlijk weinig, waardoor je continue met je baby bezig bent. Met name als je baby in de nacht wakker ligt, kan dit tot irritaties en een extreem vermoeid gevoel leiden.

In dit artikel kijken we graag naar de vraag ‘Hoeveel slaapt een baby?’. We geven een uitgebreid antwoord op deze vraag en geven je vervolgens nog enkele handige tips. Het is bijvoorbeeld van belang dat de babykamer in orde is. Als je een heerlijke babybox, met een comfortabel matras hebt, zorgt dat voor een betere nachtrust van je baby. Hierdoor hoef jij ’s nachts niet continue je bed uit en kom je zelf ook nog een beetje tot rust.

Hoeveel Slaapt Een Baby

De eerste drie maanden

In de eerste drie maanden slaapt een baby gemiddeld 16 tot 17 uur per dag. Dit betekent dat je baby véél meer slaapt dan dat hij/zij wakker is. Rondom de voeding is je baby vaak wel voor een langere periode wakker. Als je baby vervolgens in zijn/haar ogen gaat wrijven of druk begint te worden, kan je jouw baby weer terug in zijn/haar bedje leggen. Dat zijn namelijk tekenen dat hij/zij graag weer verder wil slapen.

4 tot 9 maanden

In de daaropvolgende maanden komt er steeds meer structuur in het slaappatroon. In de maanden 4 tot 6 slaapt de baby nog zo’n 15 uur per dag. Dit betekent dat je baby lange nachten maakt, maar ondertussen ook overdag nog de nodige uurtjes slaapt. Uiteraard kan het ook zo zijn dat je baby juist ’s nachts minder slaapt. In dat geval heb je zelf ook korte en onderbroken nachtjes.

Als je baby rond de 7 maanden oud is, slaapt hij/zij gemiddeld elf uur per nacht. Overdag slaapt de baby ook nog zo’n twee tot drie uur per dag, waardoor het totaal rond de 13/14 uur ligt. Rond de 9 maanden komt een duidelijk omslagpunt; vanaf dat moment vind je baby het wellicht niet meer zo leuk om ’s nachts alleen te moeten liggen. Als dat het geval is, gaat je baby vanzelf elke nacht krijsen en huilen. Dit komt ook doordat ’s nachts je baby bezig is met het verwerken van alle gebeurtenissen van die dag. Je baby gaat steeds meer dingen waarnemen en krijgt daardoor ook steeds meer prikkels. Al deze prikkels moeten verwerkt worden en dat gebeurt met name ’s nachts.

12 maanden

Als je baby eenmaal één jaar oud is, slaapt hij/zij overdag vaak nog maar één tot wee keer. Ons advies hierbij is om je baby overdag niet te lang te laten slapen. Daarmee zorg je ervoor dat je baby ’s nachts weer lekker door slaapt!