Baby

Is je baby dragen iets voor jou?

pexels josh willink 1157389

We zien het steeds meer, een baby in een draagzak of draagdoek. Ook in ons land wint deze manier van dragen van je baby steeds meer terrein. Er komen dan ook steeds meer soorten en maten draagzakken en doeken op de markt en de groep vrouwen die hun baby dragen wordt steeds groter.

Toch is het dragen van je baby lang niet iets waar iedereen voor kiest, en kan het ook niet voor iedereen even geschikt zijn. Maar wat zijn nu de voordelen van het dragen van je baby? En de eventuele nadelen? En waar moet je allemaal opletten bij het aanschaffen van een geschikte drager?

Waarom is dragen zo fijn.

Er zijn heel veel moeders die nooit meer anders zouden willen en die ontzettend graag hun baby dragen, dan wel in een draagzak of een draagdoek. Ze vinden het heerlijk om hun kleintje altijd lekker dichtbij te hebben en vinden ook dat hun baby beter en langer slaapt in de draagdoek of zak dicht tegen zich aan. Ook vinden veel moeders het erg gemakkelijk, je legt je baby in de draagzak of doek en kunt zo de deur uitstappen terwijl je je handen vrij hebt, geen gesleep met een kinderwagen of buggy en je kunt zo alle kanten op.

Maar het fijnste vinden ze het om hun baby zo heerlijk dichtbij te hebben. Om de lichaamswarmte bij je te dragen en heerlijk neer te kijken op het zachte bolletje van je kleintje! Ook vinden ze dat er veel voordelen voor je baby aan het dragen zitten. Zo vinden ze dat de baby rustiger is en beter kan hechten als hij de eerste periode door de moeder gedragen wordt. Daarnaast kan het ook helpen bij voedingsproblemen, zo kan de voeding bijvoorbeeld minder makkelijk teruglopen bij je baby als hij rechtop gedragen wordt, bij liggend slapen is dit namelijk vaak wel het geval. Kortom er zitten best wat voordelen aan het dragen maar de belangrijkste is dat het vooral erg fijn is voor zowel moeder als kind.

De eventuele nadelen van dragen

Er zijn echter ook moeders die hier anders over denken. Zij vinden het dragen niet goed voor de vorming en ontwikkeling van de baby, met name voor de heupjes. Dit is nooit helemaal bewezen maar er zijn wel veel mensen die beweren dat de heupjes van de baby bij het dragen in een onnatuurlijke positie staan en hierdoor schade kunnen oplopen.

Maar daarnaast zijn ze vaak ook bang dat de baby niet zal leren slapen in het eigen bedje en altijd enkel alleen tegen mama aan zal willen liggen. Ze hebben het gevoel hun baby met het dragen te ‘verwennen” .

Zoals je ziet zijn er dus heel veel verschillende meningen over het dragen en is er ook geen goed of fout, het belangrijkste is om al deze meningen te respecteren en uiteindelijk te kiezen wat voor jou het beste voelt!

Een draagdoek of draagzak

Dragen kan dus een hele fijne manier zijn om je kind dichtbij je te hebben! En als je eenmaal besluit om je baby te gaan dragen kom je algauw voor de keuze te staan van een draagzak of een draagdoek. Hier zitten namelijk flink wat verschillen tussen en het is per persoon dan ook verschillend welke van de twee het beste bij je zal passen.

Veel mensen die voor een draagzak kiezen vinden dit vooral enorm makkelijk. Je hoeft de baby enkel in de draagzak te plaatsen en je klikt hem dicht en je kunt lekker op pad. Je baby ligt goed beschermd en de draagzak ondersteund je baby ook voldoende.

Maar als je voor een draagdoek kiest komt er vaak wel wat meer bij kijken. Een draagdoek moet je namelijk knopen. Hier zijn speciale manieren en instructies voor en het is voor iedereen heel persoonlijk welke manier van knopen het beste bij je past. Het kan in het begin ingewikkeld lijken maar het is wel zo dat als je het eenmaal onder de knie hebt het vrij gemakkelijk is en je er ook steeds behendiger in wordt. Het voordeel van knopen is dat je de doek echt 100% naar je eigen lichaam kunt vormen en je er dus voor kunt zorgen dat hij helemaal lekker zit!

De draagzakken en draagdoeken zijn er zoals eerder al even aangegeven in allerlei soorten en maten. Ook hierbij is het weer erg persoonlijk welke het beste bij jou en je wensen past. Dragen is iets heel persoonlijks en fijns en het is dan ook belangrijk om je er van te voren goed in te verdiepen en desnoods verschillende manieren uit te proberen om zo te kijken wat het beste bij je past!

Waar moet je opletten bij het aanschaffen?

Bij het aanschaffen van een draagdoek of een draagzak moet je ten eerste goed letten op de leeftijd van je baby. Niet iedere draagzak of draagdoek is voor iedere leeftijd bestemd let hier dus goed op! Daarnaast is het heel belangrijk om te kijken naar het gewicht. Er zit vaak een aanbevolen gewicht bij een draagzak of een draagdoek en soms kan je kindje dus wel de juiste leeftijd hebben maar niet het juiste gewicht. Het is dus raadzaam om hier even goed naar te kijken zodat je zeker weet dat de draagdoek of zak geschikt is voor jouw baby.

Ook is het handig om te letten op het gebruik van het materiaal. Het kan bijvoorbeeld handig zijn als je draagzak of draagdoek gemaakt is van makkelijk te reinigen materiaal. Zeker met een jonge baby kan er best eens een ongelukje gebeuren!

Ook is het belangrijk om er goed op te letten dat de draagzak of draagdoek het nekje en de rug van je baby voldoende ondersteuning zal bieden. Dit is namelijk heel erg belangrijk! Wel mag het ook weer niet te stug zijn want het is niet de bedoeling dat het ruggetje van je baby in een bepaalde positie wordt geduwd.

Daarnaast heb je soms bij een draagzak voor een pasgeboren baby een verkleinstuk nodig. Kijk ook goed of deze te koop zijn bij de draagzak van je keuze als je hem voor je new born wil gebruiken. Je baby heeft dit verkleinstuk dan echt nodig om voldoende ondersteuning te krijgen.

Het oog wil ook wat

Naast alle keuzes qua materiaal en vorm wil het oog natuurlijk ook wat en dat zit bij een draagzak of draagdoek vaak wel helemaal goed! Er is namelijk ontzettend veel keuze! Er zijn heel veel verschillende kleuren en printjes te koop en er is echt werkelijk voor ieder wat wils!

Zo zijn er doeken in alle kleuren van de regenboog maar ook met prachtige prints, bloemen voor een meisje of een stoere auto print voor een jongen je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop! Ook bij een draagzak is dit zeker het geval, ook hierbij heb je ruim voldoende de keuze in printjes en kleuren en kun je altijd wel een draagzak naar wens vinden!

Daarnaast zien we tegenwoordig ook vaak dat een draagzak of draagdoek voorzien kan worden van de naam of de initialen van je baby! Hoe leuk is dat op deze manier maak je het echt heel persoonlijk en uniek! Er zullen er geen twee hetzelfde zijn!

Met al deze keuzes is de draagzak of draagdoek ook bijna een soort fashion item geworden voor moeders. Ze kunnen er hun stijl en smaak mee laten zien en hem afstemmen op hun eigen kledingwensen! Enorm leuk natuurlijk!

Je baby lekker dichtbij

Als je besluit om te dragen zijn er dus heel wat keuzes te maken. Laat je dan ook goed informeren zodat je goed beslagen ten ijs komt en uiteindelijk een goede weloverwogen keuze kunt maken! Ook is het soms mogelijk om een draagzak of doek eerst te proberen zodat je een beetje weet hoe of wat. Dit kan soms erg prettig zijn want soms kom je erachter dat het dragen toch niets voor jou is, of dat je baby het bijvoorbeeld helemaal niet prettig vindt! Dan is het toch fijn om dit eerst even geprobeerd te hebben voordat je een dure draagzak of doek hebt aangeschaft!

Maar als je er dan eenmaal eentje gekozen hebt die goed bij je past en aan al je wensen voldoet dan kan het genieten beginnen! Het kan namelijk heerlijk zijn om je baby zo lekker dichtbij te hebben! Je baby zal hier ook echt van genieten! Heerlijk lekker dicht tegen papa en mama aan en op deze manier heerlijk in slaap gewiegd worden! Je ziet vaak dat een baby hier heel rustig van wordt en op deze manier vanaf de veilige basis bij papa en mama langzaamaan eens een beetje om zich heen kan gaan kijken om de wereld te verkennen, maar alles op zijn tijd!

Ook kan het natuurlijk enorm handig zijn! Je hebt net wat vaker even je handen vrij! Even een stukje wandelen met je baby dichtbij of even een boterham smeren gaat toch een stuk makkelijker met je baby in de draagzak of draagdoek!

Maar het allerbelangrijkste is om er heerlijk van te genieten! Te genieten van de heerlijke tijd met je baby en het dragen van je kleintje tegen je aan! Want voor je het weet zijn ze groot!