Baby

Je baby en de zomertijd

pexels dominika roseclay 2111997

Voor veel ouders is het een echte luxe, een baby die heerlijk slaapt! Natuurlijk zijn er ook ouders die vanaf het begin al heel veel geluk hebben en waarvan de baby al vanaf dag een heerlijk doorslaapt! Helaas is dit eerder uitzondering dan regel, en moet je er zeker in het eerste jaar rekening mee houden dat je flink wat minder uurtjes slaap zal krijgen! Maar gelukkig krijg je er ook heel veel moois voor terug.

Maar of je baby nu goed of minder goed slaapt bijna iedere ouder ziet wel een beetje op tegen de zomertijd! Veel ouders zijn bang dat hun baby nu helemaal uit het ritme zal zijn en dat er een aantal korte nachtjes in het verschiet liggen. Ook ouders waarvan de baby wel lekker slaapt zijn bang om dit weer kwijt te raken door het ingaan van de zomertijd. Maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er is namelijk heel veel wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de overgang van wintertijd naar zomertijd voor je baby zo goed mogelijk zal verlopen! Wij vertellen je graag hoe wij dit doen!

Wat is de zomertijd precies?

De zomertijd volgt na de wintertijd en houdt eigenlijk in dat we de tijd een uur vooruit laten lopen op de standaardtijd, en dat is dan in dit geval natuurlijk de wintertijd. Het voordeel hiervan is dat we meer zonuren op een dag zullen ervaren op de momenten dat de mensen wakker zijn. Het is in de zomertijd dan ook in de ochtend iets langer donker maar in de avond veel langer licht. Op deze manier past de tijd van licht beter bij de tijd dat we wakker zijn op de dag.

Maar buiten het feit dat we dus meer zonuren kunnen pakken is er ook de gedachten dat we op deze manier met elkaar meer energie besparen. We hoeven niet zo snel het licht aan te zetten en op deze manier zouden we dus met elkaar een flinke berg energie uit kunnen sparen. Of dit ook daadwerkelijk veel effect heeft is echter niet helemaal duidelijk, hier zijn de meningen dan ook enorm over verdeeld en het effect is ook nooit bewezen.

Naast dat we dus meer zonuren en hierdoor misschien energie besparen brengt dit nog een ander groot voordeel met zich mee. Zo heeft het namelijk een groot effect op hoe wij ons voelen. Het is namelijk bewezen dat als we veel licht tot ons krijgen we ons veel beter zullen voelen en we een hormoon aanmaken waar we vrolijk van worden! Dus het werkt zeker ook heel positief op ons gemoed.

In heel de wereld zijn er 70 landen die meedoen aan de zomer en wintertijd, zij verzetten dus allemaal twee keer per jaar de klok. De laatste tijd is hier echter veel over te doen omdat veel mensen van mening zijn dat het verschil niet goed voor ons is en ons lichaam uit balans kan brengen.

Je baby slaapt net door.

Allemaal leuk en aardig denk je nu waarschijnlijk, maar je bent toch wel een beetje bang dat met het verzetten van de klok je baby uit zijn ritme zal raken en minder goed zal gaan slapen. Nu is het goede nieuws dat dit risico groter is bij de overgang van de zomertijd naar de wintertijd, en dat het bij de overgang van de wintertijd naar de zomertijd vaak juist zo is dat je baby iets langer door zal slapen. Dat is natuurlijk goed nieuws!

Maar hoe komt dat dan? En waarom is dit bij de overgang naar de wintertijd niet het geval? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bij de overgang naar de zomertijd gaat de klok een uur vooruit, je mist dus als het ware een uurtje slaap. Als je baby normaal 6 uur wakker wordt, zal het nu dus door het vooruitgaan van de klok 7 uur zijn. En het mooie is dat je als je vervolgens de normale bedtijd aanhoudt de kans groot is dat je baby dit ritme volhoudt en dus iedere keer om 7 uur wakker zal zijn, en dan heb je dus uiteindelijk een uurtje gewonnen! En dat is zeker met een newborn goud waard! Maar zoals we al even aangeven is het aan het einde van de zomer wat lastiger. Dan volgt namelijk de overgang van de zomertijd naar de wintertijd. Hier kunnen baby’s veel meer last van hebben. Dan krijgen ze namelijk een uurtje extra en zijn ze dus in plaats van 7 uur soms ineens weer om 6 uur wakker, en dat is dan wel weer even slikken als je net aan dat uurtje extra was gewend!

 

Hoe help ik mijn baby met de overgang?

Veel ouders zoeken dus naar manieren om de overgang van de wintertijd naar de zomertijd en omgekeerd zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen zonder al teveel last voor je baby en jezelf. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken en welke manier je kiest hangt af van wat het beste bij jouw en je kind past.

Zo zijn er ouders die ervoor kiezen om eigenlijk niets te veranderen. Ze brengen de baby de avond voordat de zomertijd ingaat op de normale tijd naar bed en kijken dan wat er gebeurt. Vaak zien ze dan inderdaad dat de baby de volgende ochtend een uurtje later wakker is. En dat is natuurlijk heel erg fijn! De avond daarna brengen ze hun baby ook gewoon weer op de normale tijd naar bed en eigelijk is er dan niks aan de hand en is alles goed verlopen. Dit is natuurlijk een hele mooie manier maar werkt lang niet voor iedereen. Gelukkig zijn er nog meer manieren om je baby te laten wennen aan de overgang naar de zomertijd

Ook zijn er ouders die de bedtijd van hun baby al een aantal dagen voor het ingaan van de zomertijd steeds een stukje verschuiven. Ze beginnen hier doorgaans 3 dagen voor het ingaan van de zomertijd mee en verschuiven de bedtijd steeds met een kwartiertje. Tegen de tijd dat de klok vooruit wordt gezet is je baby hier dus al een beetje aan gewend en zal het slapen makkelijker gaan met de nieuwe tijden.

 

Maak de overgang zo makkelijk mogelijk.

Het is helaas niet anders, de zomertijd en wintertijd zullen er nu eenmaal altijd zijn. Maar er zijn gelukkig wel wat dingen die we kunnen doen om de overgang van de zomertijd naar wintertijd en omgekeerd voor onze baby zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Zo is het bijvoorbeeld enorm aan te raden om te zorgen voor een slaapkamer die enorm donker is. Doordat het namelijk in de avond wat langer licht is kan dit ervoor zorgen dat je baby minder goed in slaap valt. Als je de babykamer goed donker maakt kun je dit voorkomen en geef je je baby het signaal dat het echt tijd is om te gaan slapen. Zorg voor goede verduisterende gordijnen of een rolluik.

Daarnaast is het juist weer heel goed om in de ochtend voor licht te zorgen! Ook hierbij zal je baby dan weer goed herkennen dat het ochtend is en zal zijn ritme hierop ingesteld raken. Als het lekker licht is in de kamer bij het opstaan dan is dit voor je baby ook echt het signaal dat de dag van start zal gaan!

Wat ook heel belangrijk is , zorg ervoor dat je een duidelijk en vast slaapritueel voor je baby hebt! Als je namelijk voor het slapen alles in een vaste volgorde doet volgens een vaste structuur dan zal je baby dit leren herkennen en het geeft hem daarnaast ook zekerheid en vertrouwen. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat je baby sneller en rustiger in slaap zal vallen en dat is natuurlijk heel erg fijn! Ook bij het overgaan van de wintertijd naar de zomertijd en omgekeerd zal dit vaste ritueel je baby houvast geven!

Daarnaast is het ook aan te raden om goed op je baby te letten en er erg in te hebben wanneer je baby moe wordt. Dit kun je vaak zien door de signalen die je baby afgeeft, de zogenaamde slaapsignalen. Je baby zal dan namelijk druk in zijn oogjes gaan wrijven, gaan jengelen en gapen en soms zien we ook dat baby’s heel erg gaan staren. Dit zijn allemaal signalen dat je baby moe is en dat het toch echt tijd is om je baby naar bed te gaan brengen!

Zorg ook voor een goed balans tussen rust en beweging. Voor het slapen gaan is het zaak om vaak al zo rustig mogelijk te gaan doen. Je baby zal dan al in de rustmodus komen en daarna makkelijker in slaap vallen. Je kunt je voorstellen dat als je ervoor zorgt dat je baby nog heel actief is voor het slapen gaan dit ervoor kan zorgen dat je baby moeilijker in slaap valt en moeite heeft om over te schakelen naar rust, uiteraard verschilt dit wel van kind tot kind, geen kind is natuurlijk hetzelfde.

 

Maak er het beste van.

We hebben in dit artikel uitgelegd hoe het precies werkt met de zomertijd in ons land, hoe is het ontstaan, wat is het doel ervan en hoe kunnen we het onze baby’s zo makkelijk mogelijk maken om toch goed te blijven slapen ondanks de overgang van wintertijd naar zomertijd en omgekeerd.

Er zijn gelukkig heel wat tips die je kunt toepassen en dit alles draagt bij aan de slaap van je baby. Uiteraard is het ook erg belangrijk om je er niet al te druk om te maken. Je hebt er uiteindelijk toch geen invloed op en het enige wat je kunt doen is je baby zo goed mogelijk door de overgang heen helpen en voorzien in goede slaap omstandigheden en meer kun je eigenlijk niet doen.

Mocht je baby dan ook last hebben van de overgang wees dan vooral niet te streng voor je baby en voor jezelf, pak hem lekker bij je en geef hem weer een vertrouwd en warm gevoel. De ene baby heeft er nu eenmaal meer last van dan de andere en zal er ook langer over doen om aan de overgang te wennen. Het goede nieuws is dat ze uiteindelijk allemaal wennen en het slapen door de jaren heen steeds beter zal gaan voor uiteindelijk alle baby’s!