Baby

Leuke activiteiten om met je baby te ondernemen

pexels singkham 1166473

Je zou het misschien niet denken maar ook met je baby kun je vaak al best veel leuke activiteiten ondernemen, natuurlijk is het wel zo dat het bij de leeftijd van je baby moet passen en dat het vaak op een langzamer tempo gaat maar toch is er best wel wat mogelijk! Zeker als het gaat om ontdekken en beleven kun je heel veel plezier samen met je baby beleven. Je baby vindt het namelijk enorm fijn om de wereld om zich heen te zien en ontdekken en naast het plezier is het ook nog eens enorm goed voor zijn ontwikkeling.

Voor veel moeders is het vaak lastig om te bedenken wat voor leuks ze met hun baby naast heel veel knuffelen en zorgen allemaal kunnen doen. Daarom vertellen wij je graag wat er allemaal mogelijk is, welk positief effect dit op jezelf en je baby heeft, en geven we je een aantal leuke tips! Lees je met ons mee zodat ook jij straks vol leuke plannen zit om iets met je baby te ondernemen?

Een echte baby massage

Het kan ontzettend fijn voor je baby zijn om lekker gemasseerd te worden. Dit heeft ten eerste een rustgevend effect op je baby en werkt dus heerlijk ontspannend. Dit werkt daarnaast echt door in het slaap en drinkpatroon van je baby, je baby zal veel rustiger zijn en slapen als een roosje. Maar hoe doe je dit nu precies een baby massage en wat is het beste moment hiervoor. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, het beste moment is vaak na het badje of het douchen in de avond, je baby is dan al een beetje slaperig en ontspannen van het lekkere warme water! Zorg er ten eerste voor dat de kamer waarin je jouw baby de massage geeft goed warm is zodat het temperatuurverschil niet ineens heel groot is voor je baby. Leg je baby vervolgens heerlijk naast je neer in enkel zijn luier en verwarm een beetje babyolie tussen je handen, smeer je baby hier heerlijk mee in terwijl je masserende bewegingen maakt, het kan helpen om een zacht liedje te neuriën wat bekend is voor je baby, hier zal hij namelijk nog rustiger van worden. Het is wel goed om van tevoren goed te kijken of je baby nog niet te moe of hongerig is, begin dus bij voorkeur iets eerder aan het bad ritueel zodat je dit nog tussen het badderen en een voeding kunt voegen! Als je jouw baby heerlijk gemasseerd hebt dan is het tijd om hem lekker warm aan te kleden en een flesje voor het slapen gaan te geven. Je zal zien je baby zal heerlijk slapen!

Baby massage heeft een aantal voordelen, ten eerste is het voor je baby heel erg fijn en rustgevend maar daarnaast versterkt het ook de band tussen moeder en kind. Jullie worden er hechter van en je leert je baby beter aanvoelen. Een mooie manier dus om je extra met je kleintje te verbinden.

Smikkelen en proeven

Als je baby ongeveer 6 maanden is gaat hij ook steeds meer wennen aan vaste voeding, de flesvoedingen worden minder en er komt steeds meer vaste voeding voor in de plaats. Het kan dan ook erg leuk zijn om samen met je baby een paar nieuwe voedingsmiddelen te proeven en onderzoeken. Pak bijvoorbeeld een stukje brood een stukje fruit en een stukje ei en laat je baby kleine stukjes proeven en voelen. Zo kan hij niet alleen smaken leren ontdekken maar ook voelen hoe bepaalde voedingsmiddelen aanvoelen en ze leren herkennen. Proef zelf ook mee en laat dit aan je baby zien, je zal merken dat hij hierop gaat reageren en het als een soort spelletje zal zien! Daarnaast stimuleert het je baby ook om zelf te proeven als jij ook een hapje neemt! Let er natuurlijk wel op dat je de stukjes niet te groot maakt en blijf altijd goed alert op hoe je baby ermee omgaat! Verslikken is namelijk zo gebeurd en ook kan er altijd een stukje verkeerd schieten, laat je baby dus nooit zonder toezicht proeven maar blijf er altijd zelf bij!

Voelen en bekijken

De hele wereld is voor jouw baby een grote ontdekkingsreis, werkelijk alles is nieuw en onbekend terrein. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je baby alles wil ontdekken en hier enorm van geniet! Gelukkig kun je hier heel goed op inspelen door je baby een leuke activiteit aan te bieden. Je kunt bijvoorbeeld samen met je baby op ontdekking gaan, hoe leuk is het als je baby allerlei verschillende items leert kennen en ontdekken en jij hiervan mee mag genieten! Het gaat als volgt in zijn werk, je verzamelt een aantal items die je baby mag voelen en bekijken, wees jezelf er ook van bewust dat je baby deze items waarschijnlijk in zijn mond zal stoppen dus zorg er wel voor dat je het veilig houdt! Laat je baby alleen items voelen en bekijken waar hij zich niet aan kan bezeren en die niet zo klein zijn dat er verstikkingsgevaar kan ontstaan. Dit ligt bij een kleine baby namelijk altijd op de loer! Items waar je wel aan zou kunnen denken zijn bijvoorbeeld een knuffel, een stuk fruit, zijn fles en een lege beker. Je baby kan deze items vastpakken en bekijken en ook als hij ze in zijn mondje zou stoppen kan dit geen kwaad.

Het is enorm leuk om je baby deze items te zien ontdekken! Ja baby zal hier ook enorm van genieten en wat is het leuk om dit samen met hem te doen. Het is ook enorm fijn om de verwondering op het gezichtje van je baby te zien hier kun je als ouder ook enorm van genieten! Ook werkt het heel erg verbindend voor jou en je baby om deze activiteit samen te ondernemen, jullie gaan samen op ontdekkingsreis en brengen tijd samen door.

Een zak met water

Een andere leuke activiteit voor je baby is om met een zak met water te spelen. Neem hier een speciale plasticzak voor die niet zo makkelijk kapot kan en vul hem met water, als je het extra leuk wil maken doe je er wat kleine stukjes gekleurd plastic in. Nu kan je baby op de zak met water slaan en duwen en zal hij proberen de gekleurde stukjes plastic te pakken. Uiteraard zal dit niet lukken doordat ze in een zak met water zitten maar je baby heeft dit niet door en zal hier helemaal enthousiast van worden! Blijf er wel ook altijd zelf bij als je baby hiermee aan het spelen is, ondanks dat het veilig is weet je nooit wat er kan gebeuren als je jouw kleine baby alleen laat.

Er gaat een wereld voor jullie open

Zoals je ziet zijn er dus aardig wat activiteiten die je met je baby samen kunt ondernemen. Het is dan ook enorm leuk om dit te doen! Probeer ook zelf zoveel mogelijk leuke dingen te bedenken en verdiep je dan vooral in de belevingswereld van je baby. Hoe beleeft je baby iets, hoe is het voor hem, wat hoort hij en wat ziet hij. Als je jezelf hierin verplaatst kun je ook makkelijker bedenken wat je baby leuk zal vinden. Maar je kunt ook op de lichaamstaal van je baby letten, wanneer wordt hij vrolijk en gaat hij lachen en wanneer kun je duidelijk zijn enthousiasme zien, dit zie je meestal aan de bewegingen van je baby. Een blije baby gaat namelijk altijd druk bewegen! Een goede graadmeter dus om te kijken of jouw activiteit in de smaak valt!

Je kunt dus zeker op een leuke manier veel tijd met je baby doorbrengen en daarnaast ook meteen werken aan de ontwikkeling van je baby, door dingen te ondernemen, voelen en bekijken groeit de wereld van je baby en zal hij zich stukje bij beetje steeds verder ontwikkelen. Dit werkt natuurlijk het beste vanaf de veilige schoot van je ouders. Op deze manier geef je jouw baby een veilige basis om op terug te vallen en van waar uit hij het zal durven om op ontdekking te gaan! En wat is het vervolgens toch genieten om te zien dat je baby zo blij is en zich verwonderd aan alles wat hij om zich heen ziet! Het is enorm bijzonder om hier deel van uit te mogen maken en je kan hier dan ook eindeloos mee zoet zijn en nooit genoeg van krijgen!

Ook zie je dat er dus zeker wel heel veel activiteiten zijn die je met je baby kunt ondernemen. Wees hier ook creatief in, leesboeken of zoek informatie op het internet, daar is genoeg over dit onderwerp te vinden en kun je zeker heel veel leuke ideeën opdoen! Maak ook een lijstje met leuke activiteiten voor je baby en werk dit lijstje stuk voor stuk af, een enorm leuke bezigheid en leuk ook om te bewaren voor later! Maar het allerleukste is natuurlijk de tijd samen met jouw kind! Heerlijk genieten van tijd met elkaar, beter kan het niet!