Baby

Leuke oefeningen om je baby te stimuleren

pexels hasan albari 1130174

 

Iedere baby ontwikkeld zichzelf op zijn of haar eigen manier, als je om je heen kijkt dan merk je al snel dat geen baby hetzelfde is. En dat geeft ook helemaal niks. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van je baby, denk bijvoorbeeld aan de start die je baby heeft gehad, of eventuele ziekte die een rol heeft gespeeld, maar ook voedingsproblemen of stress binnen het gezin kunnen een reden zijn voor een baby om wat minder goed te ontwikkelen.

Uiteraard wil je allemaal dat jouw baby zich goed ontwikkeld en hier ook plezier in heeft. Het is dan ook ontzettend leuk en wonderlijk om te zien hoe je baby de wereld ontdekt, iedere keer ziet hij weer iets nieuws en je blijft je hier als ouder ook over verbazen. Alles wat voor ons zo normaal en vanzelfsprekend is, dat is voor je kleintje allemaal nieuw. Alles wat hij ziet, hoort, voelt en proeft is een beleving op zich.

En hoe leuk is het om deze ervaringen samen met je kleintje te beleven. Als ouder zijnde is het ook ontzettend leuk als je dit samen kunt doen en als je dus met je baby mee kunt genieten. Sowieso is activiteiten doen samen met je baby een heel goed plan omdat dit ook zorgt voor een hechte band tussen jouw en je baby. Daarnaast kun je er ook nog beter van leren hoe je baby in elkaar zit, je ziet namelijk zijn reactie op bepaalde gebeurtenissen en als je hier goed naar kijkt kun je dus leren wat hem blij, bang, verdrietig of boos maakt. En dat is natuurlijk fijne informatie om te weten!

En wist je ook dat er hele leuke oefeningen zijn om samen met je baby te doen waarbij je hem kunt stimuleren om zich nog beter te ontwikkelen op een speelse manier! In deze blog laten wij je een aantal leuke oefeningen zien zodat ook jij kunt leren hoe je jouw baby zo goed mogelijk kunt stimuleren om zich te ontwikkelen.

 

Alles wat je ziet benoemen

We doen het vaak automatisch al, als we met onze baby bezig zijn benoemen we alles wat we zien en doen, kijk eens een hapje voor jouw, of kijk eens hier komt de fles. Maar wist je eigenlijk wel dat dit ook heel erg goed is om te doen. En het beste kun je ook nog eens de naam van je baby erbij benoemen. Op deze manier geef je dus constant woorden aan wat je baby aan het doen is en dit helpt je baby om hier ook een link bij te leggen. Op deze manier leert je baby namelijk ook wat een hapje is of wat de fles is. En leert hij deze momenten herkennen!

En dat is natuurlijk ontzettend fijn en handig zeker ook voor later. Dit is eigenlijk de voorbode van het leren praten later. Door je baby nu al bekend te maken met alles wat er gebeurd geef je hem als het ware een flinke voorsprong. En door er ook steeds zijn naam bij de benoemen leert hij ook nog eens dat het om hem gaat! Dus vooral blijven doen en benoemen en op die manier leert je baby het beste wat hij zelf allemaal aan het doen is!

 

Stimuleren om te kruipen

Voor veel ouders is het een echte mijlpaal, het moment dat je baby gaat kruipen. Dit is natuurlijk ook een heel fijn moment. Het is echt een stap vooruit en je kleine baby lijkt dan ook ineens zo groot als hij de vloer onveilig maakt in huis! Maar ook voor je baby zelf komt er een heleboel bij deze beweging kijken. Het is echt iets totaal nieuws voor hem en het feit dat hij zich voort kan bewegen is natuurlijk enorm prettig. Er gaat dan ook ineens een wereld voor hem open!

Soms is het zo dat je baby nog niet zo goed weet hoe hij het kruipen moet aanpakken of het misschien zelfs een beetje spannend vindt! Dit geeft niks en is allemaal heel normaal. Gelukkig zijn er dan wel een aantal manieren om je baby te stimuleren om toch in beweging te komen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een speeltje neer te leggen waar je baby graag mee speelt maar wel op een dusdanige afstand zodat hij er net niet bij kan. Je baby zal het speeltje natuurlijk toch graag willen hebben en dan ook flink zijn best gaan doen om er toch bij te komen en dat is natuurlijk precies wat jij graag wil zien! Als je baby uiteindelijk toch naar het speeltje toe gaat dan kun je hem flink aanmoedigen en complimenteren, dit vindt je baby namelijk heerlijk en stimuleert hem om het straks nog een keer te doen! Daarnaast kun je hem ook nog wat verder uitdagen door het speeltje steeds een stukje verder weg neer te leggen! Op deze manier moet je baby flink zijn best doen om er toch bij te komen en kruipt hij steeds een stukje verder! Missie geslaagd kun je wel zeggen!

 

Stimuleren om te kletsen

Ook is het heel erg leuk als je baby zijn eerste woordjes gaat zeggen. De eerste keer dat hij papa of mama zal zeggen zijn altijd heel bijzonder en vaak herinner je jezelf als ouder later nog steeds op welk moment dit voor het eerst was. Maar mocht jouw baby op een gegeven moment nog niet zoveel geluid maken en wil je hem hier toch in stimuleren dan zijn daar ook een aantal leuke oefeningen voor. Zo kun je ten eerste zelf veel tegen je baby praten, doordat hij dit namelijk hoort raakt hij eraan gewend en is hij zelf ook eerder geneigd om te gaan praten. Hoe meer jij dus zelf tegen je baby praat en hem laat wennen hieraan hoe eerder jouw baby zelf ook geluid zal gaan maken.

Daarnaast is het ook een leuke oefening om tegenover je baby te gaan zitten zodat hij je goed kan zien en om dan verschillende letters met je mond te vormen, vooral klinkers doen het dan goed. Je baby zal dit ook na gaan doen en dat is natuurlijk een heel leuk spelletje. Op deze manier stimuleer je jouw baby dus heel goed om geluid te gaan maken en dit is dan ook het begin van praten.

Wat je ook zou kunnen doen is allerlei dingen om je heen benoemen en je baby stimuleren om je na te praten. Ook dit is een erg leuk spelletje en uiteraard zal het in het begin enkel om klanken gaan maar hiermee is de basis wel al gezet voor de toekomst.

 

Stimuleren om te staan

Uiteindelijk is het natuurlijk ook de bedoeling dat je baby zal gaan leren om te staan en uiteindelijk ook om te gaan lopen. Ook dit is een proces wat je stapje voor stapje  vorm kunt geven. Gaan staan is in het begin namelijk best een hele uitdaging voor je baby, het is allemaal nieuw voor hem en daardoor is het dan ook fijn om je baby hier in het begin een beetje bij te helpen.

Daarnaast geeft het je baby ook veel vertrouwen als jullie iets samen doen. Je zal merken dat als je erbij bent als je baby iets nieuws gaat proberen hij eerder geneigd zal zijn om iets te gaan ondernemen. Dit komt doordat jij vertrouwd voor hem bent en hij  er daardoor ook meer op vertrouwd dat hij iets kan, het is ontzettend mooi hoe die band werkt tussen ouders en hun kind.

Als jij dus wil dat je baby gaat leren staan dan is het heel fijn om zijn handjes vast te houden, op deze manier heeft hij een steuntje en ook nog eens het vertrouwen van jou dat het hem wel gaat lukken en dat hij niet zal vallen. Hij kan zo op deze manier aan jouw handen leren staan en wat zal je baby zich dan trots en groot voelen!

Daarnaast is het ook erg fijn om je baby iets vast te laten houden waar hij tegenaan kan staan. Op deze manier kan hij zichzelf leren optrekken totdat hij staat en dat zal hij natuurlijk helemaal geweldig vinden! Vanaf de zijlijn is het daarnaast ook nog eens ontzettend leuk om je baby zo te zien ontwikkelen.

 

Ontwikkelen doe je samen

Je kunt dus wel zien dat ontwikkelen echt iets is wat je samen doet. Je baby zal het ook ontzettend prettig vinden om dit samen met jou te doen! Zo kunnen jullie samen leren ontwikkelen en groeien en wordt jullie band ook nog eens veel sterker als mooie bijkomstigheid!

Het is dan ook enorm leuk om je baby te leren kennen op deze manier en om erbij te zijn als hij zich verder ontwikkeld. Ook is het natuurlijk enorm prettig als je daarnaast kunt zien hoe je baby zich ontwikkeld tot een steeds groter kindje wat ook steeds meer zelfstandig gaat doen. De wereld van je baby wordt dan ook steeds groter op die manier.