Baby

Manieren om met je baby rust te vinden

manieren om met je baby rust te vinden

Wanneer er een kleintje op komst is dan weet je dat er slapeloze nachten aan zitten te komen en dat de rust die je altijd had toch wel verdwenen is. Ook zal jouw ritme volledig aangepast worden aan het ritme van je baby. Hierdoor zullen rust en ritme niet de eerste woorden zijn waar je aan denkt bij het hebben van een baby. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die je wellicht kunnen helpen bij het vinden van wat rust. Deze mogelijkheden komen één voor één aan bod.

Zoek/vind een routine

De eerste tip is om een standaard routine te zoeken. Niet alleen voor jouw baby maar wat ook werkt voor jou. Iedere baby is anders maar ook elke ouder is anders. Hierdoor is het goed om te kijken naar welke routine voor jullie allebei werkt.

Een vaste routine kan je bijvoorbeeld ontwikkelen door vaste slaap- en eetmomenten aan te houden. Op deze manier weet je kleintje waar hij of zij aan toe is en gaat hij of zij het ritme van de dag kennen. Uiteraard kan dit met een uurtje verschillen maar om je hieraan vast te houden zal je merken dat dit een bijdrage kan leveren om wat rustmomenten te krijgen. Aan het begin zal je kindje nog moeten wennen maar na verloop van tijd zal er meer rust zijn.

Maak gebruik van handige babyproducten om rustgevende momenten te creëren

In de huidige tijd worden er steeds meer creatieve en innovatieve babyproducten ontwikkeld. Door gebruik te maken van deze innovatieve handige babyproducten kan je ook wat meer momenten van rust creëren. Een voorbeeld hiervan is het flesje. Als je gebruik maakt van een flesje dan is het verstandig als je kiest voor een product dat het beste werkt. Bij een flesje is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze gedurende het drinken niet vacuüm zuigt of dat er juist teveel lucht bij kan komen. Wanneer dit het geval is dan is de kans aanwezig dat jouw kindje last krijgt van krampjes in de darm. Dit is absoluut niet bevorderlijk voor de rust en het ritme van jouw kindje dus ook zeker niet die van jou.

Een andere innovatieve ontwikkeling op het gebied van babyproducten is een flessenverwarmer voor in de auto. Zeker wanneer je op pad gaat, merk je als ouder zijnde van een kleine baby dat het vaak stressvol is, omdat je niks wil vergeten. Door gebruik te maken van een flessenverwarmer voor in de auto kan je jouw baby altijd op het gewenste moment warme melk krijgen.

De flessenverwarmer heeft een snelle werking en doordat er gebruik wordt gemaakt van stretch stof past eigenlijk elke maat babyfles in deze verwarmer. Uiteindelijk werkt de flessenverwarmer op de 12-volgt sigarettenaansteker in de auto. Hierdoor wordt het flesje tot wel 50% sneller opgewarmd.

Ook door vanaf de geboorte van jouw baby al gebruik te maken van een knuffel kan jouw baby tot rust komen. Wanneer steeds dezelfde knuffel in de omgeving aanwezig is dan begint jouw baby deze te herkennen en dit te zien als een veilige omgeving. Mocht jouw baby onrustig worden en je legt de vaste knuffel bij hem of haar neer dan is de kans zeer aanwezig dat hij of zij hier weer wat rustiger van wordt.

Niet alleen een middagdutje voor de kleine

Als je net ouder bent geworden dan zal je vaak te horen krijgen dat je ook moet gaan slapen als jouw kleintje slaapt. Helaas is dit wat makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is vaak het moment waarop je zelf klaarwakker bent en eindelijk tijd hebt om jezelf ook een beetje aandacht te geven. Of niet eens jezelf maar in huis is er ook altijd voldoende te doen.

Leg jezelf voor niks op als het gaat om slapen, want als je gaat denken dat je moet gaan slapen dan gaat dat nooit lukken. Wel is dit het moment om tijd voor jezelf te nemen dus probeer deze tijd ook in jezelf te investeren. Hou je van een boek lezen? Gebruik deze tijd hier dan voor. Of al schijnt de zon en je hebt even de tijd om hierin te gaan zitten; doe het! Niemand houdt je nu tegen. Het ritme van je kindje is belangrijk maar het is zeker niet minder belangrijk dat jij ook je rust pakt op de momenten dat het mogelijk is. Voordat je het door hebt is jouw kleintje namelijk alweer wakker en ga je automatisch alweer voor hem of haar zorgen, met alle liefde natuurlijk.

Hou in je hoofd dat het niet altijd perfect is wanneer er een baby is geboren. Dit is niet in de eerste week zo maar ook na een aantal weken hoeft dit nog niet het geval te zijn. Het is belangrijk om voor jezelf een rustmomentje in te plannen. De stofzuiger door het huis halen kan ook nog wel op een ander moment dan wanneer je baby ligt te slapen. Denk dus ook goed aan jouw eigen rust, want iedereen heeft rustmomenten nodig.

Bed ritueel; onmisbaar

Elke dag wordt jouw kleintje aan enorm veel prikkels blootgesteld. Dit is niet altijd makkelijk te verwerken op die leeftijd. Dit kan er voor zorgen dat hij of zij hierdoor gaat huilen. Mocht je kleintje echt veel last hebben van huilen voor het slapen gaan dan kan je eens gaan kijken naar de routine die gemaakt wordt voordat jouw kleintje naar bed gaat. Een eventuele kleine aanpassing kan hier al een wereld van verschil in opleveren. Goede slaap zorgt er namelijk ook weer voor dat jouw kleintje meer tot rust komt en hij of zij de volgende dag de velen prikkels beter kan verwerken. Eigenlijk is dit gewoon een vicieuze cirkel. Door een vaste routine aan te nemen voordat hij of zij naar bed gaat kan dit helpen bij een betere nachtrust.

Een voorbeeld van een vaste routine is dat je jouw kleintje eerst in bad doet of dat je hem of haar op dezelfde plek een boekje voor leest. Je kan bijvoorbeeld ook met hem of haar in jouw armen een rondje door huis gaan lopen. Wanneer dit vaak genoeg herhaald wordt door jou dan zal jouw kleintje dit op een gegeven moment gaan herkennen. Als deze routine door hem of haar herkend wordt dan weet hij of zij ook wanneer het bedtijd is. Het uiteindelijke gevolg zal zijn dan hij of zij rustiger in slaap komt, omdat hij of zij weet dat het eraan zit te komen als dagelijkse dezelfde routine wordt uitgevoerd.

Een andere optie is om jouw baby een fopspeen te geven. Door gebruik te maken van een fopspeen kan jouw baby een gevoel van geborgenheid ontwikkelen. Dit kan hem vervolgens troost bieden. In de eerste maanden heeft een baby namelijk veel zuigbehoefte. Wanneer je hem of haar dan een fopspeen aanreikt dan kan je hem of haar voorzien in deze behoefte. Let bij het gebruik van een fopspeen wel goed op de manier waarop je het gebruikt. Het is namelijk van belang dat jouw kleintje geen huidirritatie ontwikkeld door de fopspeen. Ook is het belangrijk dat het neusje van jouw baby altijd vrij blijft wanneer hij of zij de fopspeen in heeft, zodat hij of zij altijd normaal kan blijven ademen. Wanneer je merkt dat jouw baby rustiger in slaap valt bij het gebruik van een fopspeen dan kan je deze in de eerste paar maanden natuurlijk altijd gebruiken. Vervolgens merk je vanzelf wanneer het tijd is voor de volgende stap om weer van de fopspeen af te komen maar voor een baby is dit nog lang niet aan de orde.

Vergeet niet dat jij ook nog steeds een mens bent

Zoals eerder al gezegd is het van belang dat jij ook je rustmoment pakt als jouw kleintje dit pakt. Voor een ieder is dit op een andere manier maar het is wel van belang dat je dit rustmoment ook echt pakt. Dat neemt niet weg dat er alsnog veel hectiek op één dag plaatsvindt. Hierdoor vergeet je vaak jezelf, omdat je de hele dag met je baby bezig bent en voor hem of haar het beste wilt. Maar echt, het is heel belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen en jezelf vooral niet te vergeten.

Hoe kan je tijd voor jezelf inplannen? Ook hierin komt weer een beetje een ritme terug. Plan bijvoorbeeld, indien mogelijk, wekelijks een vast momentje om te sporten. Of wanneer je van schilderen houdt, is het goed om deze hobby aan te houden en dit wekelijks in te plannen. Wanneer je geen momentje voor jezelf pakt dan zal op een gegeven moment jouw batterijtje ook op zijn. Uiteindelijk is dit niet goed voor jezelf maar ook niet voor je kindje. Door de momenten te pakken waar jij energie van krijgt dan voel je dat zelf ook. Dit gevoel straal je uit naar je kindje en hierdoor is iedereen een stuk meer ontspannen.

Wanneer je een partner hebt, is het ook belangrijk om tijd in elkaar te stoppen. Een kleintje in jullie leven is waanzinnig mooi maar het betekent niet dat jullie elkaar hierdoor moeten vergeten. Het is belangrijk dat je ook nog energie in je relatie stopt maar er vooral ook energie uithaalt. Uiteindelijk zijn jullie één team en teamwork makes the dreamwork. Zorg dus ook goed voor elkaar en geniet samen ook van de momenten die je hebt zonder het kleine wondertje erbij.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]