Baby

Moet speelgoed educatief zijn voor een baby

pexels tatiana syrikova 3933250

Het is een vraagstuk waar veel ouders zich mee bezig houden en waar dan ook de meningen over verschillen. Speelgoed voor je baby, moet dat echt altijd educatief zijn en verantwoord? Sommige ouders vinden van wel en willen enkel houten speelgoed in huis waar je baby ook echt wat van kan leren en wat ook de ontwikkeling van je baby zeer ten goede komt. Maar er zijn ook ouders die hier wat minder waarde aan hechten en die het ook prima vinden om plastic speelgoed in huis te halen met veel lichtjes en geluid.

 

Het grappige is dat je baby dit vaak veel leuker vindt, en dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk. Al die lichtjes en het  geluid zijn natuurlijk enorm aantrekkelijk voor een baby en dat kan je dan ook zeker wel merken! Als je een baby dan ook de keuze zou geven en twee stuks speelgoed voor zou leggen waarvan eentje met kleur en licht en geluid en de ander van hout dan gaat bijna iedere baby naar het lichtgevende speeltje toe. Dit prikkelt de zintuigen van je baby en dat wint het dan toch.

 

Ook kennen we allemaal wel het grappige gegeven dat als je jouw baby iets leuks aanbied en je koopt mooi speelgoed maar je houdt tegelijkertijd een simpele pol lepel voor dat je baby dan op de pol lepel af zal gaan! Enorm grappig om te zien en ook best bijzonder. Dit is wel heel makkelijk verklaarbaar. Je baby herkent de pollepel namelijk niet als speelgoed en daarom is dat dus wel ineens enorm interessant!

 

Maar wanneer is speelgoed nu educatief? En is het dan zo dat plastic speelgoed met licht en geluid totaal niet educatief is of is er ook een gulden middenweg? In deze blog gaan wij het je allemaal uitleggen en vertellen wij je precies wat nu precies educatief speelgoed is en of je dit echt ook altijd nodig hebt voor een baby. Lees je met ons mee?

 

Spelen is enorm belangrijk

 

Ten eerste is het voor de ontwikkeling van een baby enorm belangrijk om lekker te kunnen spelen. Op deze manier leert je baby namelijk om te ontdekken en om zijn fantasie te gebruiken en dat is natuurlijk heel belangrijk! Als je baby dit al op vroege leeftijd leert heeft hij hier de rest van zijn leven veel profijt van!

 

Uiteraard zal je baby lang niet altijd snappen wat de bedoeling is als hem speelgoed wordt  aangeboden. Om je baby hierin te stimuleren is het vooral erg belangrijk om speelgoed aan je baby te laten zien en om ook voor te doen hoe het werkt. Het is namelijk goed voor je baby om dit te zien en om te ervaren dat je hier dus veel plezier aan kunt beleven. Dit zal je baby ook enorm stimuleren om zelf plezier te maken en op ontdekking te gaan.

 

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat een baby gaat ontdekken vanuit een veilige basis. Alles is namelijk nieuw voor je baby en dit kan soms best beangstigend zijn. Je baby gaat de wereld verkennen en zal dit het liefste doen vanuit de veilige basis van zijn ouders of verzorgers. Als jij dus samen met je baby gaat spelen en hem laat zien hoe alles werkt dan zet je een goede basis neer voor de verdere toekomst!

 

Spelen is op een aantal vlakken erg belangrijk voor je baby. Ten eerste is het belangrijk zodat je baby op die manier leert om te ontdekken. Maar je baby leert zo ook bepaalde vaardigheden. Bijvoorbeeld om iets open en dicht te doen. Of om iets vast te pakken. Dit is ook nog eens erg goed voor de ontwikkeling van de motoriek van je baby! Op deze manier is het dus op meerdere vlakken belangrijk dat je baby goed leert spelen en dit komt zijn ontwikkeling dan ook enorm ten goede!

 

Maar spelen is ook heel erg goed voor de fantasie van je baby. Als deze al op jonge leeftijd ontwikkeld wordt dan heeft je baby hier later ook veel profijt van. Op deze manier leert je baby namelijk om deze fantasie te gebruiken voor bijvoorbeeld spel. En zo is het cirkeltje dan weer rond!

 

En dan hebben we ook nog de motoriek van je baby, zowel de grove motoriek als de fijne. Op beide vlakken is spelen erg belangrijk omdat je baby op deze manier beide motorieken enorm ontwikkeld. Zowel de grove als de fijne motoriek heeft je baby op allerlei vlakken nodig zeker ook later in zijn leven dus het is enorm belangrijk als dat goed ontwikkeld is!

 

Spelen is ook verbinding maken

 

De band tussen ouder en kind is enorm bijzonder. Je kunt het ook bijna niet omschrijven of ergens mee vergelijken. Het voelt natuurlijk als een hele speciale band en een diepe liefde. En wist je dat spelen ook bijdraagt aan deze band, en dan met name samen spelen. Als je namelijk samen met je baby speelt maak je verbinding met elkaar en laat dat nu net erg belangrijk zijn voor de band die je samen met je baby kunt hebben!

 

Wij raden dan ook zeker aan om lekker vaak met je baby te spelen en om op deze manier samen verbinding te maken! Zo kun je samen met je baby ontdekken en werken aan jullie band. Daarnaast krijg je door samen met je baby te spelen ook meer inzicht in de belevingswereld van je baby! En dat is natuurlijk wel heel fijn. Zo weet je wat je baby leuk vindt en wat echt zijn aandacht trekt. Hier kun je dan vervolgens zelf weer goed op in spelen en zo kun je optimaal plezier maken samen met je baby!

 

Educatief speelgoed

 

Tegenwoordig is het een ware trend om enkel educatief speelgoed voor je baby te kopen. Alles moet zo verantwoord mogelijk zijn en het lijkt er vooral om te gaan dat je baby veel van het speelgoed kan leren. Veel ouders voelen zich hier prettig bij en vinden dit erg belangrijk voor de ontwikkeling van hun kind.

 

Er zijn allerlei soorten educatief speelgoed maar ze hebben een aantal zaken gemeen, zo is educatief speelgoed ten eerste vaak van hout. Dit heeft als reden dat hout duurzaam is en op deze manier dus langer meegaat. Daarnaast is het ook zo dat educatief speelgoed vaak een duidelijk leerdoel heeft en wat minder gericht is op kleur en geluid.

 

Of jij wel of niet de keuze voor educatief speelgoed maakt is natuurlijk heel persoonlijk. Er is zowel voor educatief speelgoed als voor niet educatief speelgoed beide wat te zeggen. Het is zeker leerzaam en heeft vele voordelen. Uiteraard blijft het uiteindelijk altijd een persoonlijke keuze.

 

Niet educatief speelgoed

 

En dan heb je ook nog niet educatief speelgoed. Dit is speelgoed dat meestal wat meer algemeen is. Kenmerkend voor dit speelgoed is dat het vaak van plastic is en licht of geluid maakt. Op deze manier is het voor kinderen vaak ook erg aantrekkelijk en ze trekken over het algemeen dan ook eerder naar niet educatief speelgoed dan naar wel educatief speelgoed.

 

Dit komt doordat de zintuigen door de geluidjes, kleuren en lichtjes enorm geprikkeld worden. Sommige mensen zijn van mening dat dit speelgoed minder goed is dan educatief speelgoed maar wij laten dit liever in het midden. Wij denken dat voor beide wat te zeggen valt. Uiteindelijk kun je van ieder soort speelgoed wat leren. Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Ook in niet educatief speelgoed zit uiteraard een leermoment al is het alleen al door samen te spelen en het vast te houden!

 

Een persoonlijke keuze

 

Uiteindelijk is het dan ook vooral een hele persoonlijke keuze voor welk speelgoed jij kiest voor je baby, voor beide opties is iets te zeggen. Wel is het belangrijk om vooral je eigen gevoel hierin te volgen er zijn uiteraard meer dan genoeg adviezen maar het is vooral belangrijk om te doen waar je jezelf prettig bij voelt en waar je in geloofd.

 

Daarnaast is ook ieder kind weer anders, het ene kind zal meer naar educatief speelgoed toetrekken en het andere kind juist helemaal niet. Op die manier kun je dus ook van te voren niet voorspellen welk soort speelgoed jouw kind het leukste zal vinden. Dit is dus heel persoonlijk.

 

En onder aan de streep kan je baby dus van ieder soort speelgoed leren, het is allemaal onderdeel van het ontdekken en leren en het samen doen. En dit kan natuurlijk zowel met educatief speelgoed als met ander soort speelgoed. Wel is het zo dat veel ouders deze keuze ook maken op het gebied van duurzaamheid omdat ze zich dan prettiger voelen bij duurzaam speelgoed waar hun kind dus langere tijd mee zal spelen en wat met respect voor de natuur gemaakt is.