Baby

Op ontdekking in de box

pexels polina tankilevitch 3875232

Veel baby’s brengen er veel tijd door, de box. Vanaf een paar weken oud kunnen ze heerlijk in de box liggen en lekker om zich heen kijken, na verloop van tijd krijgen ze ook meer aandacht voor de wereld om zich heen en kunnen ze ook wat beginnen te spelen.

De box kan voor een baby aanvoelen als een veilige plek van waar ze de wereld kunnen ontdekken op hun eigen tempo vanaf een veilig plekje.Het is dan ook enorm belangrijk om een box te vinden die voldoet aan alle veiligheidseisen en die goed bij je past. Er zijn namelijk ontzettend veel keuzes te maken op dit gebied en het aanbod is enorm groot.

De ontwikkeling van de baby

De eerste weken van het leven van een baby ontstaan voornamelijk uit slapen en drinken. Meer gebeurt er eigenlijk nog iet. Je baby zal ook maar een aantal uren in totaal per etmaal wakker zijn en deze tijd besteed de baby dan vooral aan kroelen en liggen, het liefst dicht bij papa of mama.

Na verloop van tijd gaat je baby steeds meer om zich heen kijken en krijgt de baby oog voor de wereld om zich heen, dit begint heel dichtbij met het verkennen van degene die de baby vasthoudt en verplaatst zich langzaam naar de wereld eromheen.

En dan na een tijdje zal je baby de handjes ontdekken en hier mee gaan spelen, ze in de mond stoppen en na verloop van tijd zal de baby ook gericht met de handjes naar dingen graaien in zijn of haar omgeving, zo ontdekt je baby de wereld. Ook komen na verloopt van tijd de eerste lachjes en geluidjes tevoorschijn. Enorm leuk om mee te maken en je baby heeft de grootste lol en leert iedere dag weer wat bij.

Als we dan weer wat verder komen in de ontwikkeling van je baby dan begint je baby ook om te rollen, vaak eerst van de buik naar de rug en later ook van de rug naar de buik. Op deze manier traint de baby ook zijn spieren en zal hij steeds vaardiger worden. Ook kan je baby rond deze periode waarschijnlijk zijn hoofdje al goed rechtop houden en krijgt hij steeds meer kracht in zijn beentjes.

Ook speeltjes worden steeds interessanter voor je baby en ook hierbij speelt de box een grote rol. In de box kun je speelgoed aanbieden aan de baby en in deze veilige omgeving kan je baby dit speelgoed dan rustig ontdekken en ermee leren spelen. In het begin zal het speelgoed direct richting de mond van je baby gaan maar naar verloop van tijd zal je baby ook leren ernaar te kijken en er uiteindelijk echt mee gaan spelen.

 

Het begin in de box

In het begin zal je baby de box vooral gebruiken om lekker in te liggen. We zien vaak dat ouders een zogenaamd baby nestje in de box leggen en hier de baby lekker in leggen zodat hij kan rusten maar er toch een beetje bij is. Ook zien we weleens de zogenoemde baby hangmatten in de box hangen. Dit is een hangmat dieje aan de box kunt bevestigen en waar de baby heerlijk in kan liggen en lekker in weg kan dromen.

Op een gegeven moment kun je de baby ook zo in de box leggen zonder baby nestje of hangmat en kan de baby lekker liggen en misschien zelfs al een klein beetje op zich heen kijken. Het begin van het ontdekken is begonnen.

 

De box om in te oefenen

Na een tijdje zal je baby zoals wij net al aangaven steeds actiever worden. Hij zal dan ook bezig zijn om zijn handjes en voetjes te ontdekken en pakt deze dan ook graag beet. Daarnaast zal hij ook steeds meer zijn lichaam gaan gebruiken om ergens te komen. Dit is het begin van het omrollen, je baby zal proberen zich met zijn beentjes of armpjes af te zetten en zo uiteindelijk van de buik naar de rug omrollen en van de rug naar de buik.

Hier gaat vaak een periode van flink oefenen aan vooraf, en het zal je baby ook echt niet altijd direct lukken. Het is heel leuk om uw baby hier mee bezig te zien en deze ontwikkeling gade te slaan. Ook is het helemaal niet erg om je baby soms een handje te helpen en een zetje in de goede richting te geven, dit kan soms net het laatste zetje geven letterlijk en figuurlijk om iets voor elkaar te krijgen!

Als je baby iets verder in de ontwikkeling is zal de baby ook gaan proberen om te zitten om zo meer om zich heen te kunnen kijken. Ook hier gaat een periode van flink veel oefenen aan vooraf, er zijn ook speciale zitjes te koop om het zitten wat makkelijker te maken. Deze kunnen ook prima in een box geplaatst worden om zo het leren zitten te stimuleren en te helpen de rugspieren te ontwikkelen.

 

Het leukste speelgoed voor in de box

Op een bepaald moment heeft je baby het wel gezien met het liggen en zitten in de box en heeft hij iets meer uitdaging nodig. Dit kan het beste gegeven worden in de vorm van speelgoed. Hier zijn heel veel verschillende mogelijkheden in, en per leeftijdscategorie zal je baby behoefte hebben aan ander speelgoed.

In het begin is met name zacht speelgoed een enorme aanrader voor je baby. Denk dan bijvoorbeeld aan knuffels of een zachte rammelaar. Houdt er ook goed rekening mee dat een baby in het begin nog alles in zijn mondje stopt, dus het is belangrijk om goed op te letten of er geen losse items aan een knuffel of speeltje zitten die eventueel los zouden kunnen raken met alle gevolgen van dien.

Na een tijdje kun je ook wat ander speelgoed aan gaan bieden aan je baby, denk dan bijvoorbeeld aan een bijtring of een bijtspeeltje. Deze zijn vaak vak rubber en daarom erg prettig voor je baby om vast te pakken. Ook komt het goed van pas bij doorkomende tandjes, hier kan je baby flink veel last van hebben namelijk en een bijtring kan dan verlichting brengen.

En zo komt je steeds weer in een andere fase terecht. Na verloop van tijd zal je baby ook echt actief zelf met speelgoed bezig kunnen zijn. Dan kan het bijvoorbeeld leuk zijn om een zogenaamd activiteiten paneel aan de box te bevestigen. Dit is een bord waar je baby verschillende vaardigheden mee kan oefenen, zo zit er vaak een spiegeltje op zodat hij naar zichzelf kan kijken, of een muziekje waar de baby op moet drukken om het geluid te activeren en noem maar op. Het is vaak een hele leuke interactieve manier voor je baby om op ontdekking te gaan.

Ook wordt speelgoed in de vorm van een rammelaar, blokken of stapeltoren nu langzaamaan interessant voor je baby. Hij zal nog niet direct begrijpen wat hij hiermee aan moet maar kan het speelgoed al wel goed vasthouden en verkennen en hier begint het allemaal mee natuurlijk.

En na verloop van tijd zal je baby dan zover zijn dat hij er ook echt mee gaat spelen en op deze manier aan de vaardigheden werkt. Enorm leuk om te zien vanaf de zijlijn hoe je baby zich ontwikkeld van enkel kunnen liggen tot rechtop zitten en met speelgoed spelen in de box.

 

Veiligheid staat voor op.

Uiteraard staat veiligheid altijd voor op. Zoals wij net al even aangaven is het erg belangrijk om bij het speelgoed goed op te letten of er geen losse items aanzitten die je baby in de mond zou kunnen stoppen, kleine baby’s verkennen nog enorm veel met hun zintuigen en stoppen daarom alles in hun mond om het te verkennen. Als er dan losse items aan bijvoorbeeld een knuffel zitten die los kunnen raken dan kan dit zoals je kunt voorstellen gevaarlijke situaties opleveren.

Maar ook de hoogte van de box is heel belangrijk, vaak kan in box in verschillende hoogtes versteld worden. Dit is namelijk niet voor niks. Als je baby wat groter wordt en wat beweeglijker en misschien zelfs een beetje begint te klimmen dan kan een box die op de hoogste stand staat best gevaarlijk zijn. Als je baby eenmaal door heeft hoe hij over de rand kan hangen of klimmen zit het gevaar van een valpartij in een klein hoekje met alle gevolgen van dien.

Het is daarom ook raadzaam dat als je merkt dat uw baby rechtop kan zitten en zich wellicht zelfs probeert op te richten via de spijlen van de box om dan de box lager te zetten. Hierdoor kan de baby nooit bij de rand komen en er proberen overheen te komen. Een stuk veiliger dus. Vaak heeft een box drie verschillende standen en kun je dus alle kanten op!

Ook is het belangrijk om goed naar de omgeving van de box te kijken, zit er bijvoorbeeld geen stopcontact in de buurt. Zeker als je baby kan staan in de box dan is het stopcontact gemakkelijk binnen handbereik, dit kan uiteraard voor een onveilige situatie zorgen. Maar let ook goed op bij het plaatsen van een hemeltje boven de box, dit ziet er uiteraard enorm leuk uit maar als je baby grijpt naar de stof en deze onverhoopt naar beneden komt kan je baby er lelijk in verstrikt raken met alle gevolgen van dien, ook hierbij moet je dus goed opletten en is het raadzaam om altijd alert en in de buurt te blijven als je baby in de box ligt.

 

Opbergen en verplaatsen

Je zal vast merken dat een baby aardig wat spullen nodig heeft. Ook in de box zal het je wellicht opvallen dat er steeds meer speelgoed komt te liggen en de box af en toe aardig vol begint te raken. Hier zijn een aantal slimme oplossingen voor. Tegenwoordig hebben een hoop boxen al een hele handige lade aan de onderkant, een slimme uitvinding want na een dagje spelen schuif je zo al het speelgoed in de la en is alles opgeruimd.

Maar ook een speelgoed zak aan de box kan superhandig zijn. Deze zijn er in alle soorten en maten te koop en hebben vaak leuke kleurtjes, ook zijn ze vaak in samenhang met een box kleed te koop zodat ze mooi bij elkaar passen. Deze zak is niet alleen mooi maar ook erg makkelijk, je hangt hem namelijk in de box en kunt er zo al je speelgoed in stoppen.

En als laatste natuurlijk de verplaatsing van de box. Het kan soms erg handig zijn om wieltjes onder een box te hebben. Zo kun je de box door de woonkamer verplaatsen. En soms als het erg lekker weer is kun je de box ook nog gemakkelijk buiten zetten in de tuin zodat de baby hier ook lekker van het zonnetje kan genieten!

 

Jarenlang plezier

Zoals je ziet kan je baby in de box alle kanten uit. Veel mensen hebben dan ook zeker wel jaren plezier van een box. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat een baby tot het 2e jaar nog lekker in de box speelt. Enorm handig natuurlijk en het zorgt ervoor dat je zelf je handen vrij hebt.

De box is een heerlijke veilige en beschermde plek die je baby alle mogelijkheden biedt om de wereld om zich heen te verkennen. Wij zouden het dan ook zeker aanraden om een box te gebruiken voor je baby.