Baby

Opzoek naar de perfecte slaapzak voor je baby?

newborn 220142 1280

Voor iedere ouder is het enorm fijn als je baby lekker kan slapen! Je kleintje zal dan altijd heerlijk uitgerust zijn en vrolijk aan de dag beginnen! De ene baby slaapt uiteraard beter dan de andere, dit is helaas een feit. Maar gelukkig zijn er wel een aantal zaken die je kunt regelen om ervoor te zorgen dat de kansen dat je baby lekker slaapt enorm toenemen.

Zo kun je goed letten op een vast slaapritueel, de juiste temperatuur in de babykamer, en kan een goede matras veel verschil maken. Maar wist je dat ook een slaapzak enorm kan bijdragen aan het slaap succes van je baby?

Een goede slaapzak zal er namelijk voor zorgen dat je baby het niet te warm of koud heeft en dat je baby zich heerlijk veilig en beschermd voelt, de ingrediënten voor een heerlijke nachtrust!

Maar waar moet je nu eigenlijk allemaal opletten bij het aanschaffen van een slaapzak? Wat zorgt ervoor dat je baby een fijne slaapzak heeft waar hij heerlijk in kan slapen? Wij gingen op onderzoek uit!

Een slaapzak voor ieder moment

Als je als ouder jezelf gaat verdiepen in het aanschaffen van een slaapzak dan gaat er een wereld voor je open. Voorheen heb je waarschijnlijk geen idee dat er zo ongelofelijk veel verschillende varianten te koop zijn. Van verschillende stofjes en materialen, tot met mouw of zonder mouw, met leuke printjes of effen het kan allemaal. Maar welke slaapzak is nu geschikt voor jouw baby? En hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt?

Het is goed om te weten dat er voor iedere fase eigenlijk altijd wel een goede bijpassende slaapzak te koop is. Zo zijn er slaapzakken speciaal voor de winter of de zomer, en zelfs slaapzakken die je in alle vier de seizoenen kunt gebruiken.

Ook zijn er slaapzakken zonder mouwen maar ook slaapzakken waarbij je de mouwen bijvoorbeeld heel handig af kunt ritsen. Er is dus genoeg keuze en er zal dan ook altijd wel een slaapzak te vinden zijn die bij jouw baby past.

De winterslaapzak

Zeker in de winter is het heel erg belangrijk om je baby goed warm te houden. De temperaturen kunnen soms flink onder het vriespunt duiken en ook in huis kan het dan fris worden, zeker in de nachten kan dit te voelen zijn. Voor een baby is kou heel erg vervelend en naar, ze worden er vaak ook wakker van. Daarom is het erg belangrijk dat ze zich behaaglijk voelen en het warm genoeg hebben. Wel is het ook altijd zaak om op te letten dat je baby het juist weer niet te warm heeft want dit kan gevaarlijk zijn!

Een winterslaapzak kan zeer welkom zijn in de koude wintermaanden! Deze slaapzakken zijn vaak wat dikker en hebben meestal lange mouwen. In sommige gevallen zijn deze afritsbaar en kun je de slaapzak ook nog door gebruiken als de temperaturen iets milder worden. Al is de stof van de slaapzak vaak wel minder geschikt voor de zomer of als de temperaturen echt oplopen.

Bij een winterslaapzak is het net als bij andere slaapzakken wel belangrijk om naast de slaapzak niet ook nog met een dekentje te werken. Zeker niet bij een kleine baby. Er bestaat namelijk altijd het gevaar dat ze het dekentje over hun hoofdje trekken of er per ongeluk onder terecht komen in hun slaap en hierdoor minder goed kunnen ademen. Met een goede slaapzak passend bij het seizoen blijft je baby goed op temperatuur en is een dekentje overbodig!

Let bij de winterslaapzak ook goed op welke kleding je kleintje in de slaapzak draagt. Vaak is enkel een romper voldoende en zal de slaapzak voor genoeg warmte zorgen. Het is dan ook belangrijk om je kleintje niet te warm aan te kleden in de slaapzak of met allemaal laagjes. Hij zal dan zijn warmte niet goed kwijt kunnen met alle gevolgen van dien.

De zomerslaapzak

Naast de winterslaapzak is er ook een zomerslaapzak, deze is vaak gemaakt van een dunnere stof en heeft afritsbare mouwen of is mouwloos.

De slaapzak is vaak gemaakt van heerlijk luchtige stof die goed ademt en ervoor zorgt dat het niet te warm wordt in de slaapzak voor het lijfje van je baby. Je baby zal hierdoor heerlijk kunnen slapen ook met warmere temperaturen.

Soms denk je al snel als het warm is dat het beter is om je baby zonder slaapzak te laten slapen. En natuurlijk als er echt een hittegolf van kracht is en het ook in je woning erg heet is dan is het geen goed idee om je baby in een slaapzak te leggen. Maar als de temperaturen het enigszins toelaten is een slaapzak echt een goed idee.

Je baby slaapt hier namelijk een stuk beter in dan als hij zomaar los in zijn wiegje zou liggen. Je baby is de warme en veilige, beschermde wereld van de baarmoeder gewend. Het is niet niks om dan zomaar ineens helemaal ‘los’ te liggen. Een slaapzak kan er voor zorgen dat je baby toch dit beschermde en veilige gevoel ervaart en hierdoor dus een stuk beter zal slapen!

Welke stof moet je kiezen?

Welke stof het meest geschikt is voor de slaapzak van je baby hangt eigenlijk een beetje van het seizoen af en van je persoonlijke voorkeur.

Sowieso is katoen een hele fijne stof voor een baby slaapzak. Dit komt met name door de eigenschappen van deze stof, zo is katoen goed ademend, is het makkelijk wasbaar en biedt het daarnaast ook voldoende bescherming.

Voor de wintermaanden zie je vaak dat slaapzakken een binnenzak hebben van katoen maar aan de buitenzijde bijvoorbeeld een laag van sweaterstof of tricot hebben. Dit zijn heerlijke warme stoffen die er goed voor zorgen dat de temperatuur op order blijft!

Daarnaast zien we soms ook het gebruik van merino wol terug bij de slaapzakken voor baby’s, dit is een heerlijk zacht materiaal maar daarnaast neemt het ook nog eens onwijs veel vocht op zonder dat het nat aan zal voelen, met een baby dus ideaal!

Ook zien we heel soms badstof terug bij een slaapzak maar deze stof heeft ook wel een nadeel, het wordt namelijk na enkele wasbeurten soms wel wat hard, en dit wil je eigenlijk voorkomen bij gebruik voor je baby, zeker omdat een baby nog een erg teer en kwetsbaar huidje heeft. Deze stof kan daarom soms iets te ruw zijn voor je new born.

Veiligheid staat voorop.

Zoals we net al even aangaven is het bij een slaapzak erg belangrijk om goed op de juiste temperatuur te letten, het is namelijk erg belangrijk dat je baby het niet te warm zal hebben. Dan loopt je namelijk het risico op warmtestuwing en dit kan erg gevaarlijk zijn!

Ook is het bij het gebruik van een slaapzak voor je baby af te raden om ook nog een dekentje te gebruiken, ten eerste voor de temperatuur maar ook omdat je baby er per ongeluk onder kan komen te liggen met een hoop gevaar als gevolg.

Ook is een slaapzak fijn om de kans op het omrollen in het wiegje te voorkomen, ook dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn omdat je baby dan met zijn gezichtje in het matras kan komen te liggen en er waarschijnlijk niet makkelijk meer vandaan kan draaien. Door het gebruik van de slaapzak maak je het voor de baby een stuk moeilijker om om te rollen!

Daarnaast is het ook erg belangrijk om goed te kijken of de sluiting van je slaapzak veilig is. Nu moeten slaapzakken in Nederland aan bepaalde richtlijnen voldoen om ervoor te zorgen dat er enkel veilige slaapzakken worden verkocht. Hierbij kun je er dus ook zeker van zijn dat de ritssluitingen veilig zijn. Vaak zijn ze goed weggewerkt en hebben ze een blinde sluiting zodat je baby hier zelf niet gemakkelijk bij kan.

Ook is het gebruik van knoopjes of andere elementen die los kunnen laten vaak af te raden. Je weet nooit zeker of ze niet per ongeluk losraken en in de mond van je baby terecht kunnen komen?

En als laatst is het belangrijk dat je er goed op let dat je een goed passende slaapzak voor je baby koopt. Als een slaapzak namelijk veel te groot is voor je baby loop je het risico dat hij erin zakt met zijn hoofdje en dit kan weer verstikkingsgevaar opleveren. Het is dus erg belangrijk dat de slaapzak je baby goed past en dat het hoofd gat vooral niet te ruim is en de slaapzak ook op de juiste lengte is.

Voorzien van een leuke print

Nu we het hebben gehad over het materiaal en de veiligheid is het ook nog fijn om te kijken naar het uiterlijk van de slaapzak! Het oog wil immers ook wat!

Er zijn dus zoals we al even aangeven onwijs veel verschillende soorten slaapzakken te koop, ze zijn er dus letterlijk in alle soorten en maten! Maar dus ook in allerlei verschillende kleuren!

Zo kun je slaapzakken in werkelijk alle kleuren van de regenboog vinden, maar dat niet alleen, er zijn ook veel slaapzakken te koop met leuke patroontjes of printjes erop. Dit kan ook erg leuk zijn voor je baby!

Wat we tegenwoordig ook vaak zien is dat de slaapzak past in een gehele lijn babyspullen, zo zie je dan bijvoorbeeld een box kleed, aankleedlussenhoes, deken en slaapzak allemaal van hetzelfde materiaal of in dezelfde kleur of print. Dit kan natuurlijk enorm leuk staan op de babykamer en zorgt ervoor dat alles als een geheel oogt en rust uitstraalt!

Een heerlijke slapende baby!

Slaapzakken zijn er dus werkelijk in alle soorten en maten. Het is echter wel belangrijk om op een paar punten te letten bij het aanschaffen van een slaapzak voor je baby! Zo is het van belang om ervoor te zorgen dat de slaapzak goed passend is, dat hij van het juiste materiaal is gemaakt wat bij voorkeur goed ademend is en past bij de temperatuur van dat moment.

Maar een goede slaapzak zal zeker bijdragen aan een goede nachtrust van je baby en dat is natuurlijk voor ouders ook enorm fijn!