Baby

Slaapt jouw baby in een eigen bed

pexels burst 374781

Het is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen als het gaat om het ouderschap. En iedereen heeft er wel een uitgesproken mening over. We hebben het dan over het slapen van een baby. De een pakt het zus aan en de ander zo, en de een vindt dat een baby absoluut op zijn eigen kamer in een eigen bedje moet vanaf het begin en de ander denkt hier juist weer tegenovergesteld over. En zo zijn de meningen over wat goed is voor een baby flink verdeeld!

 

Uiteraard pakt iedereen het slapen op zijn of haar eigen manier aan en er zijn dan ook verschillende manieren om hiermee om te gaan. In deze blog willen we je dan ook graag laten zien welke mogelijkheden er zijn en wat de motivatie kan zijn om voor een bepaalde mogelijkheid te kiezen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je hierin je eigen gevoel kiest en volgt en dat je doet wat goed voelt voor jou en je gezin. Uiteraard wel met het in acht neming van het volgen van bepaalde veiligheidseisen maar dat lijkt ons logisch.

 

Na het lezen van deze blog weet jij ook welke mogelijkheden er zijn en op welke manieren verschillende ouders het slapen aanpakken. En met welk resultaat uiteraard. Al is dit geen garantie voor je eigen baby. Iedere baby heeft uiteraard zijn eigen karakter en maniertjes dus ook niet iedere methode werkt direct voor jouw baby. Dit kan soms zelfs best even een puzzel tocht zijn maar vaak wel met een fijn resultaat. En vaak weegt dit ook niet op tegen het feit dat je nu wellicht gebroken nachten hebt! Hoe heerlijk is het om een baby te hebben die lekker slaapt, voor veel mensen is dit toch wel ultiem geluk!

 

De slaap cyclus van een baby

 

Ten eerste is het belangrijk om iets meer informatie te geven over je baby en slapen. Want dit werkt nog heel anders dan bij ons volwassenen . wellicht heb je er wel eens van gehoor dat we allemaal een slaapcyclus hebben, dit zijn periodes van diepe slaap afgewisseld door wakker zijn of een meer oppervlakkige slaap. En dit wisselt elkaar dus af gedurende de nacht. Volwassenen hebben een vrij lange cyclus. Het duurt dus echt uren voordat ze van de ene fase over gaan in de andere. Helaas is dit bij een baby nog een heel ander verhaal, de cyclus van een baby is steeds heel kort waardoor je baby dus heel regelmatig wakker is of een hele oppervlakkige slaap heeft van waaruit hij dus weer heel makkelijk wakker kan worden.

 

 

Dit verklaart dan ook meteen waarom het voor veel baby’s lastig is om door te slapen. Zij worden namelijk steeds wakker en kunnen dan moeilijk zelf weer terug in slaap vallen. Hier ligt vaak voor ouders wel een uitdaging maar gelukkig is hier ook heel goed iets tegen te doen! Je kunt er namelijk heel makkelijk voor zorgen dat je baby weer terug in slaap kan vallen geheel zelfstandig. Alleen moet je jouw baby dit wel aanleren. Dit kan gelukkig op verschillende manieren.

 

Ten eerste is het belangrijk dat jij jouw baby leert om vertrouwen te hebben en zich veilig te voelen. Vanuit deze veiligheid kan je  baby dus makkelijk weer in slaap vallen. Als je baby dus huilend wakker wordt ga er dan even heen en laat hem merken dat je er bent. Op deze manier valt hij vaak weer makkelijk terug in slaap. Of leer je baby zijn knuffeltje te pakken als hij wakker wordt zodat hij hier weer troost en veiligheid bij vindt. Op deze manier leert je baby zo goed mogelijk doorslapen en dat is natuurlijk wel weer heel erg fijn!

 

Maar we kunnen dus wel stellen dat de slaap cyclus van je baby heel ander is dan die van ons en dat dit dus ook een flinke uitdaging kan vormen! Maar gelukkig kun je hier zelf ook actief aan werken en hier wat in veranderen waardoor doorslapen tot de mogelijkheden gaat behoren!

 

Je baby op zijn eigen kamer

 

En dan hebben we natuurlijk nog de manier waarop jij je baby laat slapen. Dit is namelijk voor heel veel ouders enorm verschillend en de meningen over dit onderwerp zijn dan ook altijd flink verdeeld! De een zegt dat je baby absoluut op zijn eigen kamer moet slapen omdat het anders niet goed zou zijn terwijl de ander juist weer zegt dat je voor de hechting echt je baby bij je moet houden! Het is dus heel erg zoeken naar wat nu echt het beste is en hoe je dus zo veilig en toch ook vertrouwd mogelijk je baby kunt laten slapen.

 

We beginnen met het laten slapen van je baby op zijn eigen kamer in zijn eigen bedje. Heel veel mensen zijn hier een groot voorstander van omdat ze denken dat als je dit niet doet vanaf het begin je baby het niet meer zal willen en hierdoor helemaal gewend zal zijn met jullie in dezelfde ruimte te slapen en dat dit lastig is af te leren.

 

Zij leggen daarom hun baby al vanaf het begin op zijn eigen kamer in zijn eigen bedje en vinden het belangrijk om dit aan te leren. Uiteraard is dit een keuze en kan dit voor heel veel mensen goed werken. Veel mensen kunnen namelijk zelf ook slecht slapen als ze hun baby bij zich op de kamer hebben liggen en oververmoeide ouders is uiteindelijk ook niet goed voor een baby.

 

Het is dan ook veel beter om ervoor te zorgen dat je kiest voor een manier die bij je past zodat je ook als ouders hier rust van hebt en een fijne  nachtrust kan hebben. Hier profiteren jullie uiteindelijk allemaal van!

 

Je baby bij jullie op de kamer

 

En natuurlijk kan het ook anders. Er zijn namelijk ook veel ouders die hun baby juist bij zich willen hebben op de kamer en die dit heel erg belangrijk vinden. Zij denken dat het juist beter is voor de hechting om je baby zeker in het begin dichtbij je te hebben zodat hij je aanwezigheid kan voelen. Daarnaast slapen ze dan zelf ook een stuk beter omdat ze het idee hebben sneller in te kunnen grijpen als het niet goed gaat en ze  iets horen bij hun baby. En ook dit is natuurlijk heel erg begrijpelijk.

 

Het slapen op hun eigen kamer pakken ze op verschillende manieren aan. Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat ze hun baby in een eigen wiegje bij hun op de kamer zetten maar ook het slapen van de baby in een co sleeper komt vaak voor. Heel veel mensen vinden dit enorm fijn, je hebt je baby vlakbij je in de buurt maar je kunt toch ook ingrijpen mocht er iets mis gaan en even snel je hand op je baby leggen mocht hij dreigen wakker te worden en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

En zo is er dus ook voor deze keuze weer heel veel te zeggen en snappen wij volledig waarom mensen voor deze keuze kiezen! Het is uiteraard allemaal heel persoonlijk en voor heel veel mensen werkt het dus heel goed om hun baby dichtbij te hebben!

 

Een slapende baby

 

Zoals je ziet zijn er dus verschillende manieren om je baby te laten slapen . de ene ouder wil een baby het liefste heel dichtbij houden terwijl de andere ouder het juist fijn en prettig vindt als een baby zo snel mogelijk op zijn of haar eigen kamer ligt. Uiteraard is dit voor iedereen een hele persoonlijke keuze en kun je dus ook niet zomaar zeggen wat goed is en wat niet. Iedereen maakt hierin een keuze die prettig voelt en waar ze zichzelf goed bij voelen.

 

Op deze manier kun je dus optimaal genieten van je baby en het liefste natuurlijk van een slapende baby want dat is natuurlijk wel heel erg fijn! Vaak wordt het hebben van slapeloze nachten namelijk enorm onderschat. Dit kan je als ouders echt opbreken en dit heeft ook weer zijn weerslag op je baby en eigenlijk het hele gezin. Een goede nachtrust voor zowel ouders als een baby is dus echt enorm belangrijk en daarom is het dus ook zo belangrijk dat je hierin een keuze maakt die voor jullie als ouders goed voelt zodat je er rust van hebt want alleen dan zal je een goede nachtrust hebben.

 

Verder zijn er natuurlijk altijd wel andere omstandigheden die eventueel een rol kunnen spelen bij de keuze van de manier waarop jij je baby laat slapen maar dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Over het algemeen is het vooral heel erg belangrijk om je baby veiligheid en geborgenheid te geven en een goede nachtrust volgt dan over het algemeen vaan vanzelf. En wist je trouwens dat je baby de eerste maanden niet eens perse door kan slapen. Je baby zijn lijfje heeft dan vaak echt nog voedingen nodig. Het is dan ook iets wat vaak pas later aan de orde komt.