Baby

Tijd om te leren drinken uit een tuitbeker.

pexels tatiana twinslol 5444927

De eerste periode van het leven van je baby zal je hem voeden met een fles of de borst. Je baby heeft hierbij enkel een zuigreflex nodig. Hij zuigt aan de speen of je borst en de melk zal vanzelf zijn mondje inlopen. Eigenlijk vrij gemakkelijk dus en dit is dan ook de eerste natuur van je baby.

Maar na een tijdje wordt het ook tijd om te leren drinken uit een tuitbeker, de tussenstap naar een echte beker. Voor je baby is dit wel echt iets wat je hem moet leren. Net als lopen en spelen zal dit niet zomaar vanzelf gaan en heeft je baby hier wat begeleiding bij nodig. Stap voor stap samen oefenen en uiteindelijk zul je zien dat je baby prima met een tuitbeker uit de voeten kan!

Maar hoe doe je dat nu precies dat oefenen met je baby? En welke soorten tuitbekers zijn dan geschikt? En op welke leeftijd begin je hier eigenlijk mee?

Zoals we net al even noemden gaat het drinken uit een tuitbeker voor je baby niet vanzelf. Dit is iets wat je samen met je baby stap voor stap moet verkennen en oefenen. Je begeleid je baby als het ware door dit proces. Eerst begin je namelijk door zelf de beker voor je baby vast te houden en hem langzaam aan de beker te laten wennen door zijn lipjes tegen de rand te houden. Misschien zal je baby al direct beginnen met slokjes nemen maar het kan ook heel goed zijn dat je baby dit nog niet doet en enkel een beetje aan de beker gaat likken. Dit is echter ook helemaal prima op deze manier leert je baby de beker verkennen en went hij eraan.

De volgende stap is dat je baby de beker zelf zal gaan proberen vast te houden, in het begin zullen jullie dit nog samen doen en na verloop van tijd houdt je baby de beker helemaal alleen vast. En uiteindelijk zal je baby ook gaan proberen slokjes te nemen. In het begin zal het een flinke knoeiboel worden en kun je er maar beter rekening mee houden dat je de outfit van je baby na het drinken in de was kunt gooien. Maar na verloop van tijd zal dit steeds beter gaan en kun je ook enkel met een slab prima uit de voeten!

Maar op welke leeftijd begin je hier dan mee?

Meestal begin je met oefenen om uit een tuitbeker te drinken als je baby ongeveer 6 a 8 maanden oud is. Het wordt in ieder geval wel afgeraden om onder de 6 maanden al te beginnen, dan is je baby echt nog het beste af met borst of flesvoeding. Maar als je rond de 6 maanden langzaam aan begint met het geven van vaste voeding aan je baby dan is het ook een mooi moment om hier voorzichtig wat drinken bij aan te gaan bieden! Denk bijvoorbeeld aan water of koude thee.

De flesvoedingen van je baby nemen rond deze leeftijd ook af en het is dan de bedoeling dat je uiteindelijk helemaal over gaat op het drinken uit een beker. Je kunt hier dus het beste naast de vaste voeding ook direct mee beginnen zodat je baby er langzaam aan gewend raakt.

Sowieso is het advies om er voor de eerste verjaardag van je baby mee te starten. Het eerste jaar heeft je baby ook nog heel erg een zuigbehoefte maar na een jaar neemt deze af en wordt het een gewenning. Het is dan belangrijk om van een fles over te zijn gegaan op een beker want na het eerste jaar zal het afbouwen van de fles een stuk lastiger gaan voor je baby.

Ook wordt er vaak gezegd dat je het beste kunt beginnen met oefenen om uit een tuitbeker te drinken als je baby goed zelfstandig rechtop kan zitten. Dit is inderdaad een goed moment om aan te houden. Op deze manier is je baby namelijk zelf ook goed in staat om de beker vast te houden en hieruit te drinken.

Stap voor stap.

Het beste is om je baby stap voor stap te leren drinken uit een tuitbeker. Dit doe je dan ook op de volgende manier. Als eerste begin je om je baby de beker zelf te laten verkennen. Hij mag hem vastpakken en eraan likken alles wat hij maar wil. Zorg er wel voor dat er nog geen inhoud inzit anders krijg je natuurlijk een flinke knoeiboel

Als tweede stap vul je de beker met een kleine beetje water, thee, of melkvoeding en houd je de beker zelf vast terwijl je de baby voorzichtig slokjes laat nemen. Vervolgens kun je oefenen om je baby zelf uit de beker te laten drinken, als hij nog erg veel knoeit en er moeite mee heeft kan het soms helpen om een wat dikkere drank in de beker te doen. Dit kan soms net wat makkelijker gaan voor je baby.

Het is vooral heel belangrijk om er geen druk achter te zetten en niets te overhaasten. Het verschilt echt enorm per baby wanneer hij er klaar voor zal zijn en iedere baby doet dit op zijn eigen tempo. Meet je baby dan ook niet af aan andere baby’s om je heen. Alles is goed en heb er vertrouwen in dat het vanzelf goed komt!

Zo is de norm bijvoorbeeld dat een baby rond de 8 a 12 maanden zelfstandig uit een beker moet kunnen drinken. Maar in de praktijk blijkt dat voor de meeste kinderen dit pas rond de tweede verjaardag echt het geval is. Dus als jouw baby het niet meteen onder de knie heeft is dit echt niks om je zorgen over te maken!

Maar welke beker kies ik dan?

Net als al het andere wat te koop is op het gebied van baby’s en kinderen zijn er ook van de bekers en tuitbekers enorm veel varianten te koop. Het is dan ook persoonlijk welke variant het beste bij je past.

Zo bestaan er gewone bekers, tuitbekers, rietjes bekers,  bekers en ga zo maar door. Iedere soort heeft zo zijn voor en nadelen en het is heel persoonlijk welke soort het beste bij je past.

Wel is het zo dat een open beker vaak de beste optie is, dit omdat een open beker je baby zal helpen om slokjes te nemen en zich niet te verslikken doordat hij zelf leert doseren. Daarnaast zorgt het ook voor een goede ontwikkeling van de motoriek van je baby en de spraakontwikkeling. En als mooie bonus verkleint het ook nog eens de kans op gebitsproblemen zoals bijvoorbeeld gaatjes.

Maar naast de open beker hebben we ook de rietjes beker. Dit is een beker waar een rietje aan bevestigd zit waardoor je baby zal leren te drinken. Je baby zuigt de vloeistof door het rietje en dit is dan weer heel goed voor de ontwikkeling van zijn mond spieren.

Maar we hebben ook nog de tuitbeker. Deze kennen we eigenlijk van vroeger, andere alternatieven waren er toen namelijk nog niet. Een tuitbeker heeft vaak een anti lek systeem waardoor er minder risico is op een grote knoei partij, daarnaast is een tuitbeker vaak ook handig mee te nemen voor onderweg. Maar er zitten helaas ook nadelen aan een tuitbeker. Zo kan je baby zelf niet goed doseren en kan hij zich hierdoor makkelijk verslikken. Daarnaast kan het drinken uit een tuitbeker er ook voor zorgen dat de spraakontwikkeling wat later op gang komt bij je baby.

Mocht je dus een tuitbeker gebruiken dan is het raadzaam om dit echt maar voor een korte periode te doen en de tuitbeker als tussenstap te gebruiken voor het overgaan naar een rietjes beker of een open beker.

In alle soorten en maten

De bekers waarmee je ervoor kunt zorgen dat je kleintje langzaam went aan drinken uit een beker zijn er dus in alle soorten en maten. Welke beker uiteindelijk het beste bij je past is dan ook heel persoonlijk. Zo kijk je naar de ontwikkeling van je baby en welke manier van drinken er op dat moment het beste bij je baby past.

Als je dan besluit tot de aankoop van een tuitbeker dan zijn deze er werkelijk in alle soorten en maten. Je kunt gerust stellen dat ze in alle kleuren van de regenboog te koop zijn en dat er enorm veel keuze is. Maar naast allerlei kleuren zijn er ook allerlei gezellige printjes te koop!

Ook zie je vaak een tuitbeker met een afbeelding van een tekenfilm figuurtje, dit zullen de kleintjes misschien herkennen en dit maakt het natuurlijk een stuk leuker om te drinken. Ook kun je tegenwoordig zelfs een gepersonaliseerde beker kopen! Deze kun je dus helemaal naar je eigen wensen ontwerpen en bijvoorbeeld voorzien van de naam of initialen van je baby.

Kortom er is dus ongelofelijk veel mogelijk en het is heel erg leuk om goed om je heen te kijken en dan uiteindelijk de beker uit te zoeken die het beste bij je baby past!