Baby

Tips om je baby te kalmeren

tips om je baby te kalmeren

Voor jou als ouder zijnde is er niks vervelender als jouw baby aan het huilen is maar je weet de reden daarvan niet. Je baby heeft net gedronken, heeft al een schone luier gekregen en het lijkt erop dat hij of zij ookal voldoende slaap heeft gehad. Wat is er dan toch aan de hand? Natuurlijk hoort het bij de  natuur dat een baby huilt. Ze zullen dit niet doen omdat ze jou willen irriteren of omdat jij geen goede oude bent. Voor baby’s is huilen gewoon de manier van communiceren. Ondanks dat je niet altijd weet waar het gehuil vandaan komt, zijn er wel een aantal tips waarmee je jouw baby kan kalmeren. Deze manieren geven geen garanties maar ze zijn zeker ze moeite waard om eens uit te testen.

Knuffelen

Jouw baby is afkomstig uit jouw baarmoeder (of die van je partner). Om de baarmoederbeleving voor een stukje na te bootsen, kan je jouw baby dicht tegen je lichaam aan vasthouden. Door jouw baby dicht tegen je aan te houden, kan hij of zij jouw warmte en hartslag voelen. Dit zorgt voor een veilig gevoel bij jouw baby. Om dit eenvoudig in te regelen kan je het beste gebruik maken van een draagzak of – doek. Op deze manier is jouw baby dicht bij jou en voelen zij zich veilig en op hun gemak.

Om jouw baby door middel van een draagzak of -doek bij je te dragen, krijg je ook nog eens een sterkere band met je baby. Daar komt bij dat je ook nog eens je handen vrij hebt om iets anders te doen. Zo kan je iets in het huishouden doen of een lekkere wandeling maken.

Nog een andere manier om je baby te troosten door middel van een soort knuffel is jouw baby stevig in te pakken met een dekentje. Dit zorgt ook voor een warm gevoel die hij of zij ook in de baarmoeder ervaren heeft. Tegelijkertijd voorkomt het dat jouw baby met zijn of haar armpjes kan rondzwaaien.

Zachte geluidjes

De baarmoeder creëert voor de baby een rustige en beschermende omgeving in het lichaam van hun moeder. In deze omgeving is het veilig en groeit de baby. Na de geboorte wordt de baby plotseling blootgesteld aan allerlei geluidjes. De wereld buiten de baarmoeder is voor baby’s compleet nieuw, waardoor de kans zeer aanwezig is dat de voor stress of onwennigheden kan zorgen. Dit kan een reden zijn van het gehuil van jouw baby. Om jouw baby te kalmeren kan je de geluidjes nadoen die hij of zij in de baarmoeder hoorde. Als je zachtjes geluidjes maakt terwijl jij je baby vasthoudt dan lijkt het voor jouw baby op een geluidje wat hij of zij hoorde in de baarmoeder. Dit is dan een herkenbaar geluid wat ervoor kan zorgen dat jouw baby wat rustiger wordt. Je kan ook zo’n soort geluid opzoeken via YouTube, zodat je het geluidje niet zelf hoeft na te doen. Bijkomend voordeel is dat in dit soort filmpjes ook nog een hartslag is toegevoegd, waardoor de geluiden van de baarmoeder nog beter overeenkomen.

Beweging

Voor baby’s voelt beweging vaak aan als ontspanning dus zodra zij beweging voelen dan worden ze vaak een stuk relaxter. Het maakt dan niet uit of je met ze wiegend door het huis loopt of zij in een wipstoeltje liggen. Een andere bekende truc om je baby tot rust te krijgen is om jouw baby in de kinderwagen te leggen en rond te rijden. Vaak valt hij of zij hier dan ook in slaap.

Voor een baby is beweging geruststelling, omdat dit ook weer lijkt op hoe hij of zij de beweging heeft ervaren in de baarmoeder. Door het voelen van beweging wordt de kalmeringsreflex geactiveerd. Daarom is een schommelstoel een ideale uitvinding maar als ouder zijnde kan je ook rustig gaan dansen op jouw lievelingsmuziek. Door deze eenvoudige bewegingstrucjes in te zetten, creëer je voor jouw baby een fijn en rustig gevoel. Uiteindelijk zal dat ervoor zorgen dat je baby getroost wordt.

Voeding

Nog een mogelijkheid om jouw baby tot rust te krijgen heb je waarschijnlijk al heel vaak uitgevoerd maar dat is voeding. Het voeden van jouw baby werkt vrijwel altijd kalmerend voor hem of haar. Ondanks dat je baby moe of bang is, voedsel helpt in principe op elk moment om jouw baby tot rust te krijgen. Je hoeft je geen zorgen te maken of jouw baby teveel binnenkrijgt. Baby’s hebben namelijk maar hele kleine maagjes, waardoor ze vaak kunnen drinken om hun maag gevuld te houden.

Daarnaast is het goed als baby groeien en hebben ze dan ook regelmatig een groeispurt. Tijdens zo’n groeispurt hebben ze ook nog meer voeding nodig dan anders. Het is hartstikke normaal dat er periodes zijn waarin jouw baby wat meer of vaker wilt drinken. Dit hoort eenmaal bij de ontwikkeling van jouw kleine spruit.

Ookal lijkt het erop als jouw baby geen trekt heeft of heeft hij of zij net al gedronken, probeer dan nog eens om jouw kindje te voeden. Soms is het niet zo zeer de inhoud van de voeding wat ervoor zorgt dat jouw baby rustig wordt maar is het juist dat jouw baby de behoefte heeft om aan iets te zuigen. Het zuigen alleen al stimuleert ook het kalmeringsreflex. In dit geval maakt het niet uit of het aan een vinger, speen, borst of fles is.

Frisse lucht

Voor zowel jouw baby als voor jezelf is frisse lucht altijd een goed idee. Als je naar buiten gaat, kan je lekker een rondje gaan wandelen met jouw baby in de kinderwagen. De combinatie van frisse lucht en het voelen van beweging kan ervoor zorgen dat jouw baby lekker gaat slapen. Mocht je baby in de kinderwagen aan het huilen zijn en je hoort mensen daar een opmerking over maken of naar je kijken, trek je daar dan vooral helemaal niks van aan. Huilen hoort bij baby’s en je weet zelf dat je er alles aan doet om jouw lieve wondertje tot rust te laten komen.

Massage

Niet alleen bij volwassen mensen is een massage fijn. Dit begint namelijk al op hele jonge leeftijd. Het zachtjes masseren of aaien van jouw baby creëert bij hem of haar ook een gevoel van geborgenheid en rust. Wat dat betreft ga je ook weer terug naar het gevoel van in de baarmoeder. Het masseren of aaien stimuleert de receptoren in de hersenen die ervoor zorgen dat je kalmeert. Dit is dus ook het geval bij jouw baby.

Eigenlijk werken lange, zachte aaien het beste. De plek op het lichaampje waar je dit doet kan verschillend zin. Zo kan je dit op de wangetjes, rug, benen of buik doen. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je dit voorzicht doet. Baby’s zijn nog heel gevoelig dus het is niet de bedoeling dat je een harde massage in gang zet. Een lichte aanraking kan bij jouw baby al voor ontspanning zorgen wat hem of haar gerust stelt.

Zelf een rustig gevoel

Het is waarschijnlijk geen toeval maar het lijkt erop dat baby’s het meest huilen of de dagen dat de ouders ook stress ervaren. Je hebt een lange dag gewerkt, je bent moe en een beetje geïrriteerd omdat die ene collega niet had gedaan wat je gevraagd had. Vervolgens moet je ook nog koken en is het huis eigenlijk een puinhoop. Heel herkenbaar dat op zo’n moment ook nog eens je baby begint te huilen en je hem niet rustig krijgt. De kans is zeer groot dat dit zelfs komt doordat jij als ouder zijnde stress ervaart. Baby’s weerspiegelen namelijk vaak de stemming van de ouders. Als jij gespannen bent dan voelt jouw baby deze spanning heel goed aan en wordt er door hem of haar gereageerd op jouw stress.

Om voor wat rust te zorgen bij jouw baby kan je jouw baby in een lekker badje stoppen. Het stromende water en de warmte van het water doen wonderen voor je huilende baby. Maar niet alleen voor jouw baby, ook voor jezelf is een bad goed. Een gouden tip dus om het bad lekker vol te laten lopen en hier samen met jouw kleintje in te stappen. Op deze manier zorgt niet alleen het water voor rust bij jouw kindje maar het huid-op-huid contact zorgt vervolgens ook nog voor dat extra rustgevende gevoel.

Vooral in de eerste maanden hebben baby’s ook nog niet hun emoties onder controle. Soms kan je het gevoel hebben dat jouw baby om helemaal niks huilt maar hou altijd in je achterhoofd dat het leven buiten de baarmoeder voor veel prikkels zorgt bij jouw baby. Jouw baby heeft niet meer altijd dat veilige gevoel dat hij of zij juist wel had in de baarmoeder. Op den duur leert jouw baby wel weer om zelf rustig te worden en krijgen ze controle over hun eigen emoties.

Verder is het natuurlijk altijd goed om te beseffen dat huilen ook bij baby’s hoort. Maak je dus niet al te veel zorgen als je baby in een fase van huilbuien zit. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]