Babykamer

Tips voor decoratie in de kinderkamer

tips voor decoratie in de kinderkamer

Voor iedere ouder is het een persoonlijke keuze voor welke stijl er gekozen wordt in de babykamer. Dit kan een praktisch ingerichte kamer zijn maar het kan ook juist een kamer met veel tierelantijntjes zijn. Het is in ieder geval mogelijk om op veel verschillende manieren in de kinderkamer sfeer aan te brengen.

Het leven van ouders is niet altijd zonneschijn met en pasgeboren baby. Ondanks dat is het wel fijn als je het jezelf gemakkelijker maakt door de juiste inrichting van de babykamer te kiezen. Hierbij zijn niet alleen meubels van groot belang maar ook decoratie is hierbij van belang. Baby’s nemen indrukken op die zij in hun directe omgeving ontvangen. De decoratie in de babykamer kan dus ook zeker een rol spelen bij de ontwikkeling van jouw kindje. Om te helpen worden een aantal tips gegeven waarmee je de decoratie in de babykamer kan toevoegen.

Decoratie per thema

Ten eerste kan je de decoratie natuurlijk aanpassen op het thema waarvoor gekozen is in de babykamer. Wanneer je bijvoorbeeld voor het thema jungle kiest dan kan je de kamer gaan decoreren met dierenkoppen of posters van dieren. Aansluitend daarop kan er gebruik worden gemaakt van jungle behang.

Maar is dit allemaal iets te druk voor je dan kan je keuze natuurlijk ook uitgaan naar een wat rustiger thema. Hierbij kan je denken aan wolken en bijvoorbeeld een muur behangen met wolkenbehang. Of je kan wat wolkjes aan het plafond ophangen. Zolang alles op elkaar wordt afgestemd en alles aansluit op het thema is er veel mogelijk.

Verlichting

Een andere belangrijke factor bij de decoratie in de kinderkamer is de verlichting. Licht speelt in elke kamer een belangrijke rol dus ook zeker in de babykamer. Daarnaast is verlichting niet alleen sfeer verhogend. Het is ook nog eens heel praktisch. Je kan kiezen voor mooie lampen aan de muur of mooie staande lampen in bijzondere vormen en kleuren. In de ideale wereld kan je het licht uit de lampen ook nog dimmen. Gedimd licht of kleine nachtlampjes zijn ook zeer geschikt voor het geval je ’s nachts borstvoeding moet geven of een luier dient te verschonen. Nog een andere optie hiervoor is een lichtslinger boven de commode of boven een stoel op te hangen. Op deze manier hoeft namelijk niet de gehele kamer fel verlicht te worden.

Muren

De muren in een babykamer bieden veel mogelijkheden voor in de babykamer. Wat je met de muur gaat doen is voor een groot deel ook afhankelijk met welk materiaal je de muur wil bedekken. Zo kan je de muren gaan sausen. Dit is eenvoudig en kost ook nog eens weinig tijd. Daarnaast blijven de mogelijkheden groot wanneer je de muren gesausd hebt. Op een gesauste muur kan je namelijk veel ideeën uitvoeren.

In de huidige tijd zie je vaak dat minimaal één muur een andere kleur heeft dan de overige muren. Dit kan juist een hele duidelijke tint zijn maar juist ook een neutrale muur met wat zachtere kleuren. Wanneer je gaat sausen kan je in ieder geval al verder gaan nadenken over de ideeën die je op de muur wil gaan uitvoeren.

Een andere optie is om de muur natuurlijk te gaan behangen. Tegenwoordig is behang ook met allerlei verschillende patronen en kleuren eenvoudig te verkrijgen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een effen behangetje als basis om vervolgens door middel van meubels en andere details wat meer sfeer aan te brengen in de kamer.

Tot slot kan je op de muur ook verschillende letters of vormpjes op plakken. Deze letters of vormen zijn van karton waardoor je ze ook gemakkelijk zelf in een andere kleur kan schilderen. Dit is een waanzinnig idee. Je kan namelijk de naam van jouw kindje op de muur weergeven door gebruik te maken van deze letters. Maar het is ook mogelijk om verschillende vormen op de muur te hangen, zoals sterren waardoor je een prachtige sterrenwand kan creëren.

Zonwering

Wat ook een grote bijdrage heeft aan de decoratie in een babykamer is de zonwering. Dit krijgt niet altijd zoveel aandacht maar is echt van belang als het gaat om sfeer creëren in een babykamer. Het makkelijkste is om te gaan voor zonwering van pvc, omdat dit gemakkelijk materiaal is voor het wassen. Maar stof krijgt wat betreft sfeer ook zeker de voorkeur.

Probeer in de kinderkamer in ieder geval lange en slepende gordijnen te vermijden om zoveel mogelijk ongelukken te kunnen voorkomen. Maar je kan wel kiezen voor gordijnen die alleen voor het raam hangen.

Wat betreft de zonwering is het echt afhankelijk van jouw eigen smaak. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden hiervoor maar die keuze ligt dus helemaal bij jou. Je kan voor effen kleuren kiezen bij de zonwering maar het is ook mogelijk om hier juist voor patronen te kiezen en de muren verder rustig te houden.

Opbergen

In een babykamer heb je nooit voldoende opbergruimte. Hiervoor zijn dan ook veel verschillende manier om nog meer opbergruimte te creëren. Deze vorm van rommel opbergen kan ook heel decoratief zijn. Zo kan je hele leuke opbergmanden gebruiken die sfeer aanbrengen in de kamer zoals rieten manden.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een kast waar alleen de ouders bij kunnen. Dit kan zeer praktisch zijn om gevoelige spullen op te bergen en om de ruimte in de kamer zo goed mogelijk te benutten. Door gebruik te maken van kasten, manden of andere opbergmogelijkheden geef je de kamer ook een opgeruimde look wat zorgt voor een mooie uitstraling.

Muurdecoraties

Naast de kleuren van de muren, de verlichting, zonwering en opbergingsmogelijkheden zijn er ook nog verschillende manieren om decoraties aan de muur op te hangen. Om te beginnen kan je bijvoorbeeld leuke boekenrekjes hangen aan de muur. Als je baby langzaam wat ouder wordt, zullen er steeds meer boekjes bij gaan komen. Om al deze boekjes een plekje te geven kan je mooie boeken plankjes maken en aan de muur ophangen.

Tegelijkertijd kunnen de boekenrekjes ook gebruikt worden als fotorekjes. Je kan de boeken afwisselen met foto’s op deze plankjes. Of bijvoorbeeld op het bovenste plankje foto’s neerzetten en op het plankje daaronder de boeken te plaatsen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te vullen.

Een andere mogelijkheid voor op de muur zijn dierenkoppen. Nu moet je niet meteen denken aan van die wilde hertenkoppen maar juist aan lieve, stoffige dierenkoppen. Deze kleine dierenkoppen van stof kan je kant en klaar in de winkel vinden maar ben je creatief? Dan is het heel leuk om dit zelf te gaan maken.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een decoratie van hout aan de muur. Zo kan je bijvoorbeeld bakjes van hout aan de muur ophangen waarin je spulletjes op kan bergen van jouw kleintje. Of je kan een hout vierkant kastje komen waarin je leuke spullen kan neerzetten. Deze spullen hoeven niet altijd praktisch te zijn maar kunnen ook als leuke decoratie fungeren. Het voordeel van zo’n houten kastje is ook weer dat je deze kan verven, zodat je je eigen kleur eraan kan geven indien gewenst.

Wat ook een leuk idee is en altijd aanslaat in een babykamer is een meetlat op de muur. Dit is dan geen standaard meetlat zoals je deze zelf waarschijnlijk in de kast hebt liggen maar dit is een meetlat op een creatieve manier weergegeven. Zo kan je bijvoorbeeld een boom op de muur schilderen en daarin tegelijkertijd een meetlat weergeven. Op de manier kan jouw kleintje  op elk gewenst moment zichzelf meten.

We zijn nog niet klaar, want we hebben nog een aantal tips voor je voor de muurdecoratie. Zo kan je er ook voor zorgen dat er een kapstok in de babykamer aanwezig is. Dit is, naast dat het heel leuk is, ook nog eens heel praktisch. Hier kan je namelijk wat kleertjes, een jas of een tasje aanhangen. De kapstok kan je in allerlei kleuren en soorten aanschaffen. Zo kan je een kapstok kopen met allerlei diertjes erop. Dit zou perfect zijn als je een kamer met het dieren thema wil hebben. Maar je kan ook kiezen voor een neutrale kleur die goed past bij de andere meubels in de kamer.

Meubels

Last but not least; meubels. In de woonkamer zijn de meubels sfeerbepalend en dit is dan ook niet anders in een babykamer. In een babykamer heb je een aantal meubels die absoluut noodzakelijk zijn zoals een ledikantje, een commode en wat kasten of andere ruimtes waar je kleding in kan opbergen. Allereerst is het belangrijk dat je in de babykamer kindvriendelijke en veilige meubels hebt. Daarnaast is het ook verstandig als de meubels tegen een stootje kunnen, omdat de kans zeer aanwezig is dat het wel eens vies wordt.

Let bij de aanschaf van de meubels ook op de sfeer die je in de kamer wil creëren. De meubels nemen veel ruimte in beslag dus de meubels hebben ook een hele grote bijdrage aan de sfeer in de kamer. Een ledikantje kan je in verschillende kleuren kopen. Zorg er dus voor dat deze aansluit op de overige decoraties in de kamer. Ditzelfde geldt voor kasten en de commode.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]