Baby, kinderwagen

Uit wat voor kinderwagens kan je kiezen?

uit wat voor kinderwagens kan je kiezen

Als er eenmaal een kleintje aanwezig is dan wil je natuurlijk heel veel tijd met hem of haar doorbrengen. Dit kan zowel in huis als lekker in de buitenlucht. Met behulp van een kinderwagen kan je samen met je kleintje lekker naar buiten toe.

Maar waar moet je eigenlijk bij opletten als je een kinderwagen gaat aanschaffen? Het is in ieder geval een zekerheid dat je de kinderwagen veel gaat gebruiken. Daarom is het van belang dat je een kinderwagen koopt die bij jou en je partner past op alle gebieden. Tegelijkertijd is het goed om na te denken over wat je met de wagen wil doen. Moet die mee in de auto kunnen of wil je zowel op straat als in het bos of op het strand wandelen met de kinderwagen? Dit zijn allemaal vragen waarover je na moet denken als je een kinderwagen gaat kopen.

Soorten kinderwagens

Om te beginnen is het goed om te weten wat voor soort kinderwagens er allemaal bestaan. De kinderwagens zijn in vier soorten te onderscheiden; combiwagen, wandelwagen, buggy, en duowagen.

Elke wagen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Onder ouders is de combiwagen het meest populair. Dit komt doordat de wagen vanaf de geboorte te gebruiken is en op een later moment nog omgebouwd kan worden tot een wandelwagen inclusief zitje.

Een wandelwagen is bijvoorbeeld te gebruiken voor een kindje die zelfstandig al kan zitten. Het voordeel van een duowagen is dat je er tegelijkertijd twee kinderen tegelijk in kan meenemen.

Om duidelijk aan te geven hoe alle kinderwagens eruit zien en wat de voor- en nadelen zijn, hebben we de vier verschillende soorten kinderwagens op een rijtje gezet.

Combiwagen

De combiwagen is een combinatie van een kinderwagen en een wandelwagen. Zoals eerder gezegd kan deze wagen direct vanaf de geboorte kan gebruiken en bruikbaar blijft tot je kind circa vier jaar is. De combiwagen is in de eerste maanden te gebruiken als een kinderwagen. Dan kan je baby liggend in de reiswieg meegenomen kunnen worden. Als je baby in staat is om zelfstandig te zitten dan kan de kinderwagen omgebouwd worden tot een wandelwagen. Tevens kan een autostoeltje op het onderstel bevestigen.

Echter is de aanschafwaarde van een combiwagen wel hoger dan alleen een kinderwagen. Daarentegen is de combiwagen wel weer goedkoper als je zowel een kinderwagen als een wandelwagen of een buddy aanschaft.

Wandelwagen

Mocht je je baby in de eerste maand niet willen vervoeren in een combiwagen maar bijvoorbeeld gebruik maakt van een draagzak of een draagdoek dan is het ook mogelijk om alleen een wandelwagen aan te schaffen. De wandelwagen is te gebruiken vanaf het moment dat je baby in staat is om zelfstandig te kunnen zitten.

De baby zit in een ruime zitting die vaak in meerdere standen te verstellen is. Het zitje beschikt over een gordeltje, waarmee je je kindje goed kan vastetten.

Het voordeel van een wandelwagen is dat deze vaak heel stevig is. Daardoor is de wandelwagen ontzettend geschikt om deel te nemen aan buitenactiviteiten op meerdere terreinen.

Buggy

Een buggy is te vergelijken met een wandelwagen maar er is wel één groot verschil. Een buggy is een stuk lichter en kleiner dan een wandelwagen. De wieltjes van een buggy zijn bijvoorbeeld veel kleiner dan de wielen van een wandelwagen. Vaak wordt een buggy door ouders gekocht om te gebruiken voor korte ritjes of voor uitstapjes waarbij je niet veel mee hoeft te nemen.

Een ander verschil is dat het zitvlak meestal lager aan de grond zit dan dat dit het geval is bij een wandelwagen. De buggy biedt niet veel steun voor baby’s. Daarom is het verstandiger als de buggy pas gebruik wordt als je kind zelfstandig kan zitten.

Het voordeel van een buggy is dat deze makkelijk te besturen zijn. Daarnaast is het eenvoudig om te buggy in de auto mee te nemen, omdat deze makkelijk opvouwbaar is. Het is niet alleen makkelijk om een buggy in een auto te vervoeren. Tegenwoordig bestaan er ook speciale buggydragers voor op je fiets. De buggy is te gebruiken tot een gemiddelde leeftijd van 4 jaar.

Duowagen

De duowagen wordt tegenwoordig steeds populairder. Zoals de naam al aangeeft, is het mogelijk om twee kinderen tegelijk te vervoeren. Dit is handig voor ouders die snel achter elkaar kinderen krijgen. In dit geval kan de oudste vaak nog niet goed genoeg lopen, waardoor het ook nog in de wagen moet. Hierdoor is het ideaal om een gebruik te maken van een duowagen.

Er zijn verschillende soorten indelingen bij een duowagen. Bij de ene duowagen ligt bijvoorbeeld de baby boven en juist bij een andere duowagen ligt de baby weer beneden. Daarnaast is het ook mogelijk dat de kinderen juist naast elkaar of achter elkaar zitten. Luister hierdoor goed naar je eigen gevoel wat jij fijn vindt.

Tevens is een duowagen ook te gebruiken voor een tweeling. Echter is dit wel pas mogelijk als de kinderen in staat zijn om te zitten. Er zijn niet alleen duowagens te koop maar tegenwoordig ook duobuggy’s.

Verschillen tussen de verschillende soorten kinderwagens

Inmiddels is het duidelijk geworden wat voor soorten kinderwagens er allemaal bestaan. Maar deze kinderwagens zijn natuurlijk verschillend. Deze verschillen worden ook nog in deze blog beschreven.

De eerste factor waarop je een kinderwagen kan vergelijken is de prijs. De prijs van een kinderwagen varieert van circa € 400,- tot € 1.200,-. Een andere vergelijkingsfactor is natuurlijk ook de kleur en het verschil in materialen. Echter is het belang van andere specificaties belangrijker, omdat deze per kinderwagen erg kunnen verschillen. Daarom bespreken we een aantal factoren waarbij het belangrijk is om hierover na te denken, voordat je een kinderwagen aanschaft.

Woonsituatie

Het is natuurlijk de bedoeling dat je de kinderwagen vaak gaat gebruiken als je deze aanschaft maar het is verstandig om ook rekening te houden met het feit dat de kinderwagen vaker niet gebruikt wordt dan dat die wel gebruikt wordt. Daarom is het goed om na te denken over een plek in huis waar je de kinderwagen neer kan zetten.

Als je klein woont, is het wellicht van groter belang dat je de kinderwagen simpel kan inklappen en goed kan opbergen dan wanneer je een groot huis tot je beschikking hebt. Mocht je in een bovenwoning of in een flat wonen dan is het wellicht verstandig om voor een lichte kinderwagen te kiezen. Dan voorkom je dat je een loodzware kinderwagen vaak omhoog of naar beneden moet tillen.

Waar wil je naar toe?

Het is vooraf ook goed om te bedenken wat je met de kinderwagen allemaal wil doen en waar je naar toe wil. Hierbij is het ook verstandig om na te denken wat jouw manier van reizen is. Als je bijvoorbeeld vaak met de auto reist dan is het slim om te kiezen voor een kinderwagen die makkelijk in te klappen is. Tegelijkertijd is het dan ook van belang dat de kinderwagen wel in de kofferbak past dus de afmetingen zijn ook belangrijk.

Mocht je juist vaak met het openbaar vervoer reizen dan is het verstandig om over het gewicht van de kinderwagen na te denken. Een lichtgewicht kinderwagen kan je namelijk makkelijk verplaatsen.

Een andere factor waarvoor het verstandig is om over na te denken is de ondergrond waarop je met de kinderwagen wil rijden. Hoe groter de banden zijn, hoe meer geschikt de kinderwagen voor verschillende en ruige ondergronden is.

Vaak beschikken kinderwagens over luchtbanden of schuimbanden. Luchtbanden hebben als voordeel dat de oneffenheden op het wegdek minder voelbaar zijn. Daarentegen gaan schuimbanden nooit lekker en rijden ze vaak net zo lekker als luchtbanden.

Inklappen

Een andere factor waar je rekening mee dient te houden, is het gemak om de kinderwagen in te klappen. Het is niet altijd goed aan de kinderwagen te zien hoe je de kinderwagen kan inklappen. Voor het ene model zal je meer stappen moeten ondernemen om de kinderwagen in te klappen in vergelijking met een andere kinderwagen.

Daarnaast is het per kinderwagen ook verschillend hoe groot het onderstel van een kinderwagen is na het inklappen. Als je een kleine kofferbak hebt dan is het heel verstandig om hier van te voren goed rekening mee te houden. Mocht het onderstel te groot zijn dan is het bij sommige kinderwagens wel nog mogelijk om bijvoorbeeld de wielen eraf te halen. Dit scheel toch ook weer ruimte.

Comfort voor je kind

Tot slot is het van belang dat je kindje zich comfortabel voelt in de kinderwagen. Vaak beschikken combiwagens over een reiswieg waarin je kindje over voldoende ruimte de beschikking heeft. Zeker als je baby vaak in de kinderwagen slaapt dan is het fijn dat je baby hier ook nog de ruimte in heeft als hij of zij gaat groeien.

Daarnaast is het comfort van het zitje in een kinderwagen ook erg belangrijk. Voor een zitje is het fijn als je de rijrichting kan veranderen. Vooral in het eerste jaar wil je baby jou graag kunnen zien maar dit verandert zodra hij of zij ouder wordt. Dan wil hij graag naar voren kijken, zodat hij alles ziet wat er in de omgeving gebeurt.

Tevens is het aan te raden om rekening te houden met de mogelijkheden tot het verstellen van de positie van het zitje. In het eerste jaar zal je baby vaak nog willen slapen maar dit zal na het eerste jaar anders worden. Voor het geval dat je kindje nog vaak wil slapen, is het wel fijn als het zitje volledig plat gelegd kan worden.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]