Baby

Veilige manieren om met je kleintje te gaan zwemmen

veilige manieren om met je kleintje te gaan zwemmen

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen of de zon gaan opzoeken of in Nederland bij lekker weer in de zon gaan liggen. Een logische aanvulling op een zomervakantie is een zwembad, strand of meertje, omdat dit zorgt voor een lekkere verkoeling. Echter kan water gevaarlijk zijn voor jouw kleintje als hij of zij nog niet over een zwemdiploma beschikt. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid richting het water te gaan. Hoe dat kan? Daar worden een paar mogelijkheden voor je benoemd.

Er wordt vaak aangeraden om vanaf het moment dat jouw kindje drie maanden oud is te gaan zwemmen. Daarvoor is je kindje vaak nog extra kwetsbaar voor infecties en is het vanaf drie maanden gemakkelijker voor jouw kleintje om zichzelf op temperatuur te houden. Voor de leeftijden van jouw kindje zijn er verschillende zwemhulpmiddel beschikbaar. Deze zullen ook allemaal aan bod komen.

Zwembandjes

De allereerste tip is om zwembandjes aan te schaffen voor jouw kleine wondertje. Zwembandjes zijn opblaasbare of schuimrubberen hulpmiddelen voor het zwemmen. Deze bandjes dient jouw kleintje om zijn of haar bovenarmpjes te dragen. Ze zijn speciaal gemaakt voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Door gebruik te maken van zwembandjes blijft het hoofdje van jouw kindje altijd boven water. De zwembandjes zorgen ervoor dat jouw kleintje altijd eenvoudig blijft drijven.

Wanneer je zwembandjes gaat aanschaffen, is het wel verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. In principe zijn zwembandjes in allerlei verschillende soorten en maten te verkrijgen. Het belangrijkste criterium waar zo’n zwemhulpmiddel aan moet voldoen is dat ze veilig moeten zijn. Natuurlijk moeten ze ook aansluiten op de leeftijd van jouw kindje. Let bij de aanschaf van zwembandjes op een aantal zaken.

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste maat voor jouw kind hebt. Zoals bekend zijn de zwembandjes in verschillende maten verkrijgbaar. Op de verpakking van de zwembandjes of op de zwembandjes zelf staat altijd de maat vermeld. De maten staan vaak in maanden weergegeven, waardoor het voor een ouder gemakkelijk is om in te schatten welke maand geschikt is voor jouw kleintje.

Een ander belangrijke factor waarop je dient te letten zijn de luchtkamers en veiligheidsventielen. Ieder zwembandje dient minimaal twee aparte luchtkamers inclusief veiligheidsventielen te hebben. Mocht er, door wat voor reden dan ook, één luchtkamer lek raken dan blijft er altijd nog een volle luchtkamer over. Dit zorgt ervoor dat je kind ook dan nog blijft drijven. Het doel van de veiligheidsventielen is om ervoor te zorgen dat de lucht niet gelijk wegloopt als het ventiel opengaat.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat de zwembandjes aan de veiligheidseisen voldoen. Dit is bijvoorbeeld dat de zwembandjes van stevig materiaal gemaakt zijn en dat zij beschikken over stevige naden. Om er zeker van te zijn dat de zwembandjes aan de veiligheidseisen voldoen kan je letten op het feit of zij aan het veiligheidskeurmerk EN13138 voldoen.

Zwemvest inclusief zwembandjes

Een andere optie voor zwembandjes is om een zwemvest inclusief zwembandjes aan te schaffen. Op deze manier kan jouw kindje optimaal genieten in het water. Deze bandjes kunnen namelijk niet afglijden of lek gaan. Nog een voordeel van zo’n zwemvestje is dat je ze niet hoeft op te blazen. Dat komt doordat dit zwemvest gemaakt is van foam. Het enige nadeel hiervan is dat een zwemvestje wel wat meer ruimte inneemt in de zwem-tas of reiskoffer. Maar wellicht heb je nog wat ruimte over in bijvoorbeeld de luiertas.

Mocht er in het water een sterke stroming aanwezig zijn dan is het sowieso verstandig om niet met je kindje het water in te gaan. Zeker niet wanneer hij of zij zwembandjes draagt. Dit komt doordat jouw kindje juist door de zwembandjes op het water drijft. Wanneer je op het water drijft, kan je eenvoudig door de stroming sneller meegevoerd worden. In de zee zijn zwembandjes dus niet altijd even verstandig. In dit geval kan je jouw kindje beter zelf vasthouden. Let hier dus goed op wanneer je de zee ingaat met jouw kleine wondertje.

Maar wat het allerbelangrijkste blijft is natuurlijk om altijd in de buurt van jouw kindje te blijven. De zwemhulpmiddelen bieden geen 100% garantie voor de veiligheid. Ook wanneer jouw kindje zwembandjes om heeft, is er altijd een risico dat er een ongeluk gebeurt.

Opblaasbare band

Zoals eerder benoemd is het verstandig om je kindje vanaf drie maanden oud pas mee te nemen in het water van een zwembad, meer of de zee. Vanaf drie maanden is het dan een mogelijkheid om te kiezen voor een zwemband.

Tijdens het zwemmen kan je je kleine wondertje vasthouden of op je onderarm laten liggen maar een zwembandje kan je helpen bij nog meer waterpret. In een zwembandje heeft je kindje meer bewegingsvrijheid en dit laat hem of haar ook op een leuke manier kennismaken met het water. Een zwembandje zijn er in verschillende soorten te verkrijgen.

Zo kan je kiezen voor een zwemzitje. Dit is een opblaasbare band waarin jouw baby kan zitten. Door gebruik te maken van zo’n zwemzitje biedt je jouw kindje de mogelijkheid om rustig aan het water te wennen. Hierbij is het wel belangrijk om dit zwemzitje alleen te gebruiken in water waar je kindje niet in staat is om de bodem te raken met zijn of haar voetjes. Op deze manier verklein je het risico dat het zitje gaat kantelen. Echter hoort een zwemzitje dat goedgekeurd is automatisch terug te kantelen na een duwtje. Dit kan je een eerste keer voorzichtig testen in het water.

Een andere optie is om gebruik te maken van een zwemtrainer. Een zwemtrainer is ook een opblaasbare band waarmee jouw kleintje aan het water kan wennen. Het verschil tussen een zwemzitje en een zwemtrainer is dat bij een zwemtrainer jouw kleintje zijn of haar armpjes over de band heeft liggen. Dit betekent dat jouw kleintje in een actieve zwemhouding zit. Op deze manier wordt jouw kleintje al op een jonge leeftijd en op een speelse manier geleerd om zwembewegingen te maken. In de zwemtrainer is een tuigje, waardoor jouw kindje niet kan kantelen of onderuit het water in kan zakken.

Ook bij een zwemzitje en een zwemtrainer geldt weer dat de veiligheid niet 100% gegarandeerd is dus dat je altijd in de buurt van jouw kindje moet blijven wanneer hij of zij gebruikt maakt van een opblaasbare band in het water.

Extra tips

Naast de zwemhulpmiddelen zijn er ook nog een aantal standaard tips die gelden voor als je met je kleintje het water ingaat. Zo is de eerste tip al vaker gegeven maar wordt het nogmaals benoemd omdat het zeer belangrijk is maar laat je kindje nooit alleen het water ingaan. Zeker wanneer het een zee of een open meer betreft. Mocht er iets gebeuren dan kan je nooit snel en adequaat ingrijpen wanneer je niet in de buurt bent.

Een andere tip is om echt alleen het water in te gaan waar het ook daadwerkelijk is toegestaan om te gaan zwemmen. Als dit op een bepaalde plek niet is toegestaan dan heeft dit een reden zijn. Deze reden kan verschillende oorzaken hebben zoals een sterke stroming of dat er blauwalg aanwezig is in het water. De oorzaak maakt op zich niet zo gek veel uit. Als zwemmen niet is toegestaan dan is het ook verstandig om dit niet te doen.

Behoud het overzicht

Naast dat het altijd belangrijk is om je kindje in de gaten te houden wanneer hij of zij het water ingaat, is het ook verstandig om op jouw kindje te letten dat hij of zij altijd de zwembandjes überhaupt om heeft wanneer het water wordt ingegaan. Het kan namelijk zo zijn dat de zwembandjes niet altijd even lekker zitten, waardoor jouw kindje de zwembandjes af doet wanneer je niet in het water bent.

Verder staan we in het dagelijkse leven altijd ‘aan’. Dit komt onder andere door de telefoon die ons op alle plekken de mogelijkheid biedt om in contact te staan met andere mensen. Wanneer je naar het water gaat met jouw kleintje is het verstandig om je telefoon even links te laten liggen. Dit voorkomt namelijk om de hele tijd je telefoon te checken. Tegenwoordig weten we dat dit een verraderlijke afleiding is. Dat betekent ook dat de kans aanwezig is dat je te lang op je telefoon blijft kijken terwijl er in het water misschien een gevaarlijke situatie ontstaat. Ten allen tijde wil je dit natuurlijk voorkomen dus leg je telefoon gewoon even weg en zorg dat je alle aandacht bij het water hebt.

Tot slot is er nog een tip dat niet specifiek gericht is op zwemmen in het water maar wat wel meespeelt bij een zomervakantie met zon. Dat is natuurlijk de UV straling van de zon. Een klein kindje heeft nog een ontzettend gevoelige huid. Hierdoor is het absoluut van belang om jouw kindje goed in te smeren. Daarbij komt dat het verstandig is om jouw kindje op de momenten dat de zon op zijn felst is, uit de zon te houden. Dit kan door gebruik te maken van een parasol of gewoon niet naar het water te gaan. Denk hier van te voren ook goed over na.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]