Baby

Wanneer kan een baby zitten

Wanneer Kan Een Baby Zitten

Elk mens gaat door enkele fasen in het leven heen. De meeste van deze fasen ontplooien zich al in de eerste maanden/levensjaren. Dat is onder meer het geval bij het zitten, het kruipen en het lopen. Maar, wanneer kan een baby nou zitten? Heb jij enig idee na welke periode een baby normaliter in staat is om zelfstandig te zitten? Het antwoord op die vraag lees je in dit artikel.

Het is allereerst goed om te weten dat we in dit artikel over gemiddelden spreken. Niet elke baby is hetzelfde en niet elke baby kan dus rond dezelfde leeftijd zelfstandig zitten. We hebben echter naar de gebruikelijke leeftijd gekeken en op basis daarvan dit artikel geschreven.

Wanneer Kan Een Baby Zitten

6 tot 9 maanden

Over het algemeen duurt het 6 tot 9 maanden voordat een baby volledig zelfstandig kan gaan zitten. Het leuke hierbij is dat een baby het zichzelf aan gaat leren. Hij/zij gaat het continue proberen, proberen en nog eens proberen. Na een tijdje lukt het hem/haar uiteindelijk, waarbij dit dus meestal na 6 tot 9 maanden is.

Op het moment dat een baby kan zitten, verandert het leven behoorlijk. Jouw baby kan namelijk nu alles vanuit een ander perspectief zien. Normaliter keek je baby op dingen, aangezien hij/zij altijd lag. Doordat je baby nu gaat zitten, is het voor hem/haar ook mogelijk om dingen van bovenaf te zien. Dit brengt nieuwe indrukken met zich mee en je baby gaat dus onwijs nieuwsgierig worden. Bereid je daar goed op voor.

Een ander gevolg van het kunnen zitten is dat je baby zijn/haar handjes nu vrij heeft. Hij kan deze handjes gebruiken om zich met speelgoed te vermaken, maar hij kan ook dingen van jou gaan pakken. Zorg dat je hier scherp op bent en verlies je baby nooit uit het oog.

Tips om je baby te helpen

Wil je jouw baby helpen om zelfstandig te gaan zitten? Dan kan je daar de onderstaande tips voor gebruiken.

De eerste tip die we willen geven, is om jouw baby de ruimte te geven. Zorg dat er om hem/haar heen geen spullen staan of liggen. Het zitten gaat aan het begin nog niet zo stabiel, waardoor je baby simpelweg de ruimte nodig heeft. Bovendien gaat een baby de omgeving verkennen als hij/zij kan zitten. Hij/zij gaat zich optrekken, hij/zij gaat kruipen en hij/zij gaat een stukje verderop weer zitten. Zodoende leert je baby een hele nieuwe omgeving kennen en gaat er in principe een nieuwe wereld voor hem/haar over.

Je kunt je baby ook helpen door zijn/haar handjes vast te houden. Probeer hem/haar ondertussen te laten ontspannen (bijvoorbeeld door te neuriën of een liedje te zingen). Houd de handjes vast totdat je baby stabiel zit en probeer dan langzaamaan de handjes los te laten. Als je baby de balans weer kwijtraakt, kan je de handjes opnieuw vasthouden.

Tot slot willen we je nog aanraden om niks te overhaasten. Op het moment dat je baby er klaar voor is, gaat hij/zij vanzelf zitten. Het duurt vervolgens ook niet al te lang voordat je baby in een autostoeltje of kinderstoel zelfstandig kan gaan zitten.