Baby

Wat is een draagdoek/draagzak en wat zijn de voordelen hiervan?

wat is een draagdoekdraagzak en wat zijn de voordelen hiervan

Tegenwoordig zie je veel moeders met hun baby in een draagdoek of draagzak een wandeling maken. Als je in verwachting bent dan heb je ongetwijfeld ook al wel eens eraan gedacht om zoiets aan te schaffen. Wat is er nou fijner dan je kindje tegen je aan te hebben. Tegelijkertijd heb je ook nog je handen vrij. Klinkt goed!

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een draagdoek en een draagzak? En wat zijn de voordelen hiervan? In dit artikel leggen wij het verschil uit en worden de voordelen ook besproken!

Draagdoek

Een draagdoek wordt door ouders vaak gekocht, zodat je met je baby tegen je aan lekker naar buiten kan. Zo’n draagdoek kan je op een bepaalde manier om je lichaam heen knopen. Dit is da direct het kenmerkt van een draagdoek. Het belangrijkste is natuurlijk dat je baby zich veilig en comfortabel voelt in zo’n draagdoek maar ook dat het voor jou prettig is.

Bij een draagdoek heb je de keuze tussen een rekbare of een geweven doek. Een rekbare draagdoek is gemaakt van een elastische stof die je makkelijk kan knopen. Vooral voor beginnen babydragers is dit fijn. Het doek kan vooraf volledig geknoopt worden. Als je klaar bent dan kan je je baby erin plaatsen en direct op pad.

De rekbare draagdoeken zijn wel vaak erg warm. Doorgaans zijn deze draagdoeken te gebruiken tot een leeftijd van 1 jaar. Ook kan de baby alleen aan de voorkant van de ouder gedragen worden met een rekbare draagdoek.

Daarnaast heb je ook nog de keuze uit een geweven draagdoek. Dit draagdoek is minder elastisch dan de rekbare draagdoek. Doordat de geweven draagdoek minder elastisch is, kan je het doek maar voor een deel knopen. Daarna moet je je baby erin plaatsen om vervolgens het laatste deel nog te knopen. De geweven draagdoek is wel langer bruikbaar dan een elastische draagdoek.

Geweven draagdoeken zijn in allerlei soorten kleuren, maten en soorten te vinden. Tevens horen hier verschillende prijscategorieën bij. Met de geweven draagdoek kan je je baby ook op een gegeven moment op je rug dragen.

Draagzak

Naast een draagdoek biedt de draagzak je ook de mogelijkheid om naar buiten te gaan met je baby lekker tegen je aan te hebben. Je baby heeft in een draagzak ook een goede bescherming en ligt comfortabel.

De draagzak is in feite een zak die kant-en-klaar is. Als je de draagzak op de juiste maat hebt afgesteld dan hoef je alleen je kindje in de draagzak te stoppen en de gespjes en riempjes aan te trekken. Het idee van een draagzak is om zo snel mogelijk naar buiten te kunnen gaan met je baby. Dit zorgt voor optimale comfort.

Er zijn verschillende soorten draagzakken te vinden. De ene draagzak is speciaal ontwikkeld voor pasgeboren baby’s terwijl een andere draagzak meerdere jaren mee gaat. Hierdoor is het van belang om goed te kijken wat het minimale en maximale gewicht is waar de draagzak geschikt voor is. In de categorie van draagzak zijn de prijzen erg verschillend. Ze zijn er erg voordeling maar uiteraard zijn er ook exclusievere merken die draagzakken ontwikkelen. Hier betaal je dan ook meer voor.

Voordelen van de draagdoek en draagzak

Het eerste voordeel van de draagdoek of draagzak is voor je baby. Het geeft je baby een geborgen en veilig gevoel. De baby is gewend om in de baarmoeder warm en veilig te zitten. Als de baby ter wereld komt, is dit een totaal ander verhaal. Met behulp van een draagdoek/draagzak kan je je baby weer een beetje terugbrengen naar het gevoel van in de baarmoeder en kan je baby rustig wennen aan de buitenwereld.

Vervolgens is het ook goed voor jou als vader of moeder. Door je kindje in een draagzak mee te nemen, wordt het gewicht over jouw hele lichaam verdeeld in plaats van alleen op je armen. Tevens gebruik je de juiste spieren tijdens het dragen.

Daarnaast is het goed voor de houding van je baby als je de baby op een juiste manier in de draagdoek/draagzak neerzet. Buik tegen buik, heupjes en beentjes in de juiste houding. De billetjes van je baby mogen boven jouw navel uitkomen. Ook belangrijk dat je baby vrij kan ademen maar dat zijn nek en hoofdje wel ondersteuning hebben.

Een ander voordeel van een draagdoek/draagzak is dat het bijdraagt aan de goede band tussen ouder en baby. De hechting wordt versterkt als je je baby dicht tegen je aanhoudt. Hierdoor komt er een stofje vrij ‘oxytocine’. Dit stofje vermindert stress en zorgt voor een goede band tussen jullie.

Tot slot is het natuurlijk ook een voordeel dat je je handen vrij hebt als je baby in de draagdoek/draagzak ligt. Jij kan dan tegelijkertijd andere dingen doen zoals de was opvouwen of aan jezelf denken en rustig een kop thee drinken.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]