Baby

Wat kun je doen aan luieruitslag bij je baby?

pexels polina tankilevitch 3875083

Iedere baby krijgt er vroeg of laat last van, de bekende luieruitslag. De zachte billetjes van je kleine baby raken geïrriteerd en worden rood en schraal en vertonen uitslag. Hier kan je baby flink veel last van krijgen en daarnaast is het ook nog eens lastig om de uitslag weer weg te krijgen. Dit komt doordat je baby zijn billetje veel in aanraking komen met de inhoud van zijn luier en dit steeds opnieuw weer voor irritatie zal zorgen.

Gelukkig is er wel een hoop te doen om de last van luieruitslag voor je baby zo klein mogelijk te maken. We hebben een aantal tips voor je verzameld!

Luieruitslag hoe komt het

Luieruitslag bij je baby kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen bij het doorkomen van je baby zijn eerste tandjes. Maar we zien het ook vaak als je baby last heeft van diarree of als hij moet wennen aan meer vaste voeding.

De samenstelling van zijn ontlasting veranderd dan en dit zorgt ervoor dat de huid van zijn billetjes wat sneller geïrriteerd zal raken.

Ook kan luieruitslag veroorzaakt worden door het dragen van een luier, je kunt je voorstellen dat als je ontlasting of urine in de luier terecht komt en deze nog een tijdje met je huid in aanraking komt dit irritatie op kan leveren. Dit kun je dan ook eigenlijk bijna niet voorkomen. Wel is het altijd aan te raden om de luier van je baby zeer regelmatig te verschonen zodat zijn huidje zo min mogelijk in aanraking komt met de inhoud ervan.

Het herkennen van de luieruitslag

Nu we weten hoe het komt dat je baby luieruitslag krijgt is het ook nog belangrijk om te weten hoe we het kunnen herkennen. Je kunt hierbij letten op de volgende symptomen.

Als je baby luieruitslag heeft zie je vaak wat rode en ook schrale plekjes op de billen, maar ook in de liezen van je baby of wat verder op de beentjes kunnen deze plekjes voorkomen. Ook zie je bij baby’s vaak dat ze plooitjes hebben in de huid, tussen deze plooien kan ook heel gemakkelijk luieruitslag ontstaan.

Naast de plekjes en de roodheid kan het ook zo zijn dat de huid een stuk warmer aan kan voelen dan de rest van je baby. Vaak gaat dit wel ook met roodheid gepaard.

En je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat als je baby last van deze plekjes heeft en hier ook pijn van ervaart, hij niet helemaal lekker in zijn vel zal zitten. Het kan dan ook vaak voorkomen dat je baby heel huilerig is, of hangerig. En juist zie je dan ook vaak dat je baby veel gaat huilen op het moment dat je hem vasthoudt of gaat verschonen omdat er dan onbewust meer wrijving rond de plekjes kan ontstaan en je baby hierop zal reageren!

En als laatste kan het ook zomaar ineens zo zijn dat je baby in de nacht vaker wakker wordt en dan gaat huilen, door de pijn aan zijn billetjes wordt hij uit zijn slaap gewekt of valt hij na een wakkere periode minder makkelijk in slaap en dit resulteert in huilen. Aan al deze symptomen zou je dus kunnen zien of je baby last heeft van luieruitslag.

Nu hoeft dit natuurlijk niet altijd het geval te zijn en kan er zeker bij huilen ook een andere oorzaak zijn voor het gedrag. Het is dan ook handig om goed uit te zoeken wat er precies met je baby aan de hand is en waarom hij zo huilerig en onrustig is. Maar het checken van de luier op luieruitslag is dan zeker geen verkeerd idee!

Wat te doen bij luieruitslag

We weten nu hoe luieruitslag veroorzaakt wordt en hoe je het kunt herkennen. Maar als er eenmaal luieruitslag zit op de billetjes van je baby hoe kun je dit dan genezen? Hier zijn gelukkig een aantal oplossingen voor!

Ten eerste zijn er speciale zalfjes te koop die je op de huid van je baby kunt smeren en die de uitslag doen verminderen. Zij zorgen ervoor dat de huid minder geïrriteerd raakt maar zorgen er daarnaast ook voor er een klein beschermlaagje op de huid achterblijft waardoor de billetjes van je baby beter beschermd zullen zijn tegen invloeden van buitenaf.

Daarnaast is het soort doekjes waarmee je de billen van je baby afveegt ook van belang. Zo zijn er bijvoorbeeld billendoekjes te koop zonder toevoeging van chemische stoffen en parfum, deze doekjes zijn enkel op basis van water. Dit kan enorm helpen om de luieruitslag te verlichten maar ook te voorkomen. Hierdoor komen de billetjes van je baby namelijk niet in aanraking met stoffen die eventueel irritatie kunnen veroorzaken.

Ook is het heel belangrijk om de huid te laten ademen bij luieruitslag, hierdoor krijgt de huid meer tijd om te herstellen. Je kunt dan ook het beste proberen om op een aantal momenten per dag je baby even zonder luier te laten liggen. Let wel goed op dat je er dan iets onderlegd om eventuele ongelukjes te voorkomen.

Om nog even bij het thema van het ademen van de huid te blijven, het kan ook enorm helpen om luiers te gebruiken van een ademend materiaal. Heel veel mensen zweren ook bij het gebruik van stoffen luiers, dit materiaal is heel erg huidvriendelijk, het is ademend en zacht en daarnaast vormt het zich ook heel makkelijk naar de vorm van je baby. Maar ook in de reguliere luiers zijn er prima keuzes te maken voor soorten waarbij de huid van de baby zoveel mogelijk kan ademen!

Ook kan het helpen om een beetje talkpoeder of maizena op de billetjes van je baby te smeren zodat de huid wat droger blijft. Bij luieruitslag zie je namelijk vaak dat de plekken ook heel vochtig worden en hierdoor blijft de uitslag bestaan of wordt het zelfs erger! Door het talkpoeder of de maizena drogen de plekken uit en geneest het uiteindelijk sneller.

Hoe kun je luieruitslag voorkomen

Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat er geen luieruitslag ontstaat bij je baby. Nu heb je hier natuurlijk niet volledig controle over want sommige oorzaken heb je niet zelf in de hand maar tot op zekere hoogte kun je er wel wat aan doen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de billen van je baby altijd goed insmeert. Hierdoor zal er altijd een klein beschermingslaagje op de billen van je baby zitten en krijgen invloeden van buitenaf minder kans om zijn billetjes aan te tasten met alle gevolgen van dien.

Maar naast goed smeren is er meer wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de billen van je baby vrij van luieruitslag blijven. Zo kun je de billetjes van je baby regelmatig even bloot laten, dus even lekker een tijdje zonder luier liggen zodat zijn billetjes even niet omgeven worden door een luier.

En ook het gebruik van billendoekjes kan een rol spelen bij het ontstaan van luieruitslag. Sommige doekjes bevatten namelijk alcohol en parfum of andere chemische stofjes, uiteraard in hele kleine hoeveelheden, maar toch kunnen deze stofjes de huid van je baby flink irriteren. Nu zijn er ook billendoekjes te koop die volledig op basis van water zijn, hier komen dus helemaal geen andere stoffen aan te pas. Op deze manier zijn ze dus heel zacht en vriendelijk voor het tere baby huidje en verklein je de kans op luieruitslag enorm, zeker als je daarna de billetjes ook goed insmeert!

Wat verder nog belangrijk is om op te letten is dat je de billen van je baby goed droogmaakt na een heerlijk badje of een douche beurt. Als de huis namelijk nog vochtig is als de luier om gaat heb je grote kans dat het gaat broeien, hierdoor ontstaat irritatie aan de huid met luieruitslag als gevolg. Maak de huid dus altijd eerst heel goed droog voordat je de luier omdoet.

En dan is het ook nog heel belangrijk om de luier van je kleintje zeer regelmatig te verschonen, je kunt je vast wel voorstellen dat als je baby zijn behoefte in de luier heeft gedaan en deze luier vervolgens lange tijd om de billen blijft zitten, dat dit irritatie tot gevolg heeft. Het is daarom echt belangrijk om regelmatig even te controleren of de luier van je kleintje nog niet vol is en om hem vervolgens regelmatig een nieuwe om te doen.

Uiteraard is dit in de nacht anders, dan slaapt je baby als het goed is en zal hij langere tijd met een luier doen, wel kun je kijken naar speciale luiers voor de nacht. Deze hebben namelijk een groter absorberend vermogen waardoor ze meer vocht op kunnen nemen zonder de huid te irriteren. Zeker de moeite waard!

Heerlijke zachte baby billetjes

Uiteraard is het ook met deze tips niet uit te sluiten dat er nooit luieruitslag bij je kleintje zal ontstaan, maar het maakt de kans in ieder geval een stuk kleiner. Daarnaast is het echter gewoon zo dat je het nooit helemaal kunt voorkomen en dat helaas iedere baby er vroeg of laat wel eens mee te maken krijgt.

Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om vervolgens de pijn en het ongemak van je baby te verzachten! Neem de tijd voor je baby en let goed op alle signalen, dan kun je een hoop ongemak voorkomen!

Zorg wel dat je altijd standaard een goede billenzalf in huis hebt, want mocht je ineens door luieruitslag overvallen worden is het wel fijn om er zo snel mogelijk iets op te kunnen smeren zodat het en de pijn verzacht maar er tegelijkertijd ook voor zorgt dat het niet erger word.

Ten slotte is er niets fijner dan een blije baby met heerlijke zachte billetjes!