Baby

Wat voor speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind?

wat voor speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kind

Als er bij jou een kleintje op komst is dan wil je graag goed voorbereid zijn. Niet alleen voor de geboorte maar ook voor de verdere ontwikkeling van je baby. Voor de ontwikkeling van de baby is speelgoed een belangrijk onderdeel. Het zorgt niet alleen voor vermaak van je baby maar het is een manier om op spelenderwijs dingen alvast bij te brengen en te leren aan je baby. Tevens heeft speelgoed een rustgevende werking op de baby, of dat ook het geval is op ouders is aan jou zelf te bepalen.

Maar in de huidige tijd zijn er oneindig veel soorten speelgoed te koop. Voor welk speelgoed moet je dan gaan? Speciaal voor deze vraag hebben wij een aantal speelgoedjes op een rijtje gezet die de ontwikkeling van je kindje op een positieve manier ontwikkelen.

Rammelaar

Om te beginnen is een rammelaar een vaak voorkomend speelgoed voor een baby. De rammelaar draagt dan ook bij aan de ontwikkeling van veel vaardigheden bij je baby. Je baby is vaak erg geboeid door zijn handjes op een leeftijd rond de 3/4 maanden. Voor het stimuleren van deze vaardigheden kan je je kindje een grijpspeeltje geven, zoals de rammelaar. Hierdoor leert je kindje naar een voorwerp te grijpen en dit ook vast te houden. Daarbij maakt de rammelaar een geluidje als je ermee gaat schudden. Dit zorgt voor een oorzaak-gevolg verband en dit heeft een positief gevolg op de vaardigheden met betrekking tot audiovisueel.

In plaats van een rammelaar kan je ook gaan voor een piepspeeltje. Een piepspeeltje zorgt ook voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden en zorgt voor een prikkeling van de zintuigen. Ook in een piepspeeltje zit geluid wat bijdraagt aan het oorzaak-gevolg gevoel.

Kortom is een rammelaar dus goed voor de motoriek van je kleine wondertje, de spierkracht, het oorzaak-gevolg verband, audiovisuele vaardigheden en de stimulatie van meerdere zintuigen.

Knuffel

Ook een knuffel valt onder speelgoed wat vaak aan baby’s wordt gegeven. En ook dit speelgoed is goed voor de ontwikkeling van je baby. Een knuffel zorgt voor een prikkeling van de zintuigen. Tevens wordt je baby uitgedaagd om zijn fijne motorische vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Tot slot biedt een knuffel ook troost en geborgenheid voor je baby. Daardoor slapen veel peuters en kleuters ook nog met een knuffel.

Een knuffel draagt dus bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en de zintuigen van een baby. Tegelijkertijd creëert het een gevoel van zelfbewustzijn, vertrouwen en troost. Ook het grijpen en de hand-oog coördinatie wordt ontwikkeld wanneer je baby een knuffel bij zich heeft.

Speelboog / speel tapijt

Voor de verdere ontwikkeling van je baby is een speelboog of een speel tapijt een absolute aanrader om aan te schaffen. Om te beginnen kan je baby hier verschillende houdingen afwisselen; hij kan zowel op zijn buik, rug als zijen liggen. Op deze manier maakt hij kennis met meerdere opties die zijn lichaam aan hem geven.

Als je speeltjes aan de speelboog of op het tapijt op verschillende plaatsen neerlegt dan stimuleer je je baby om zich te verplaatsen. Het gevolg hiervan zal zijn dat je baby zich zelf gaat proberen om te rollen om bij het speeltje te kunnen komen. Je baby wil namelijk graag alle speeltjes aanraken of vastgrijpen. Wees gerust; dit is alleen maar goed voor de ontwikkeling van je baby.

De vaardigheden die je baby met behulp van een speelboog of een speel tapijt ontwikkeld zijn de fijne motoriek en de zintuigen. Daarnaast wordt je baby natuurlijk ook gestimuleerd om te gaan rollen en in de toekomst misschien ook wel tot zitten en kruipen. Tevens is het grijpen en het reiken en het gebruiken van de handjes natuurlijk ook een ontwikkelpunt voor je baby. Tot slot helpt een speelboog / speel tapijt bij de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie en het dieptezicht.

Trekspeeltje

Als je baby rond de 8 maanden is dan gaan ze vaak hun voetjes ontdekken en verkennen. Door middel van een speelgoedje kan je het stimuleren dat je kindje zich gaat aanzetten tot het maken van stappen. Een trekspeeltje is hier een mooi voorbeeld van.

Dit is een speeltje waar een touwtje aan zit waardoor je kleintje dit speeltje dus makkelijk met zich mee kan trekken. Dit begint al wanner ze aan het kruipen zijn en ze dit speelgoedje mee trekken maar dit gaat verder tot wanneer ze de mogelijkheid hebben om daadwerkelijk stapjes te zetten. De beweging van het speelgoedje zal je kindje ook nog veel plezier brengen en nog meer aanmoedigen om meer te bewegen.

De vaardigheden die je baby dus ontwikkeld met een trekspeeltje is allereerst zelfvertrouwen tijdens het kruipen en uiteindelijk dus zelfs het leren lopen. Voor zowel kruipen als lopen heb je evenwicht nodig en dat wordt door middel van dit speeltje ook ontwikkeld. Tot slot is dit een soort sociaal contact, omdat je baby de aanmoediging van het diertje voelt.

Telefoon

In de huidige tijd heeft vrijwel iedereen al een mobiele telefoon. We raden je aan om dit nog niet voor je kleine baby aan te schaffen. Maar het is wel een aanrader om een speelgoed telefoon aan te schaffen.

Kleine kinderen zitten vaak constant aan jouw telefoon. Als je je kind een seconde uit het oog verliest dan heeft hij je telefoon alweer te pakken. Voor deze ondeugende boefjes is er gelukkig een speelgoed telefoon. Deze telefoon kan je baby pakken, op alle knopjes drukken zonder dat dit enig gevolg heeft en je kan het idee geven dat ze met jou kunnen bellen. Hierdoor stimuleert dit speelgoed de verbeelding van je kindje en tegelijkertijd het sociaal contact.

Andere vaardigheden die ontwikkeld worden door gebruik te maken van een speelgoed telefoon is de uiteraard ook weer de motoriek. Zoals eerder benoemd is dit speelgoed ook een ontwikkeling van sociaal contact en de verbeelding.

Babyboekjes

Er zijn enorm veel babyboekjes te koop. Deze boekjes zorgen voor een stemherkenning wat weer een goede band stimuleert tussen ouder en kind. Voor de ontwikkeling van je kindje is interactie ook een belangrijk onderdeel en dat doe je bijvoorbeeld door voor te lezen uit een boekje.

Tegelijkertijd zorgt het voorlezen van een ouder voor een kind voor een positieve ontwikkeling van de taalontwikkeling van je kind. Je kindje gaat je waarschijnlijk proberen na te praten en ontdekt zo meerdere woorden.

Als je een zacht babyboekje koopt dan kan je baby daar ook gelijk mee spelen. Dit is een geweldige ontdekking voor je kleine baby.

Een babyboekje zorgt voor de ontwikkeling van de fijne motoriek van je kindje. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de stemherkenning maar ook de kleur- en vormherkenning door alle figuurtjes en vormen in de boekjes. Zoals eerder gezegd is dit ook goed voor de taalvaardigheid van je kindje en natuurlijk worden de zintuigen en het sociaal contact ook gestimuleerd.

Knuffeldoekje

Een beetje aansluitend op de eerder benoemde knuffel is het ook mogelijk om een knuffeldoekje aan te schaffen voor je kleintje. Je zal niet meteen denken dat dit een enorme bijdrage heeft aan de ontwikkeling van je kind maar dat is zeker wel het geval.

Een knuffel biedt bijvoorbeeld altijd troost en zal er altijd voor je kindje zijn. Zeker als de knuffel naar een ouder ruikt dan zorgt dat voor een vertrouwd gevoel. Knuffeldoekjes die gemaakt zijn van organisch katoen en gevuld zijn met lamswol nemen gemakkelijk de geuren op van de ouders op. Dit komt door de natuurlijke stoffen.

Door een knuffeldoekje leert je kindje zichzelf te troosten als dat nodig is. Tegelijkertijd zorgt het voor een vertrouwd gevoel en een veilige omgeving.

Bal

Een multifunctioneel speeltje is een bal. Met een bal kan je rollen, gooien, stuiteren en in een later stadium zelfs proberen te vangen. Je kan het beste beginnen met een bal met een klein formaat. Dit is makkelijker hanteerbaar en dit kan je kindje ook makkelijker vast pakken.

Een bal rolt natuurlijk alle kanten op en het liefst gaat je baby daar achteraan. Dit stimuleert ook weer de ontwikkeling van je baby op het gebied van beweging; rollen, kruipen en ook voor het latere stadium waarin je kindje daadwerkelijk stapjes gaat zetten.

Algemene opmerkingen

We hebben een aantal speelgoedjes uitgelicht welke goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Een knuffel draagt in een eerder stadium al bij aan de ontwikkeling van je kindje dan bijvoorbeeld een bal. Hierdoor is het van belang dat je goed rekening houdt met de leeftijdsaanduiding op de speelgoedjes. Er wordt hier een onderscheid in gemaakt tussen kinderen van 0 tot 3 jaar en kinderen die ouder dan 3 jaar zijn.

Daarnaast zijn er nog een aantal algemene zaken waar je op moet letten als je speelgoed gaat aanschaffen. Als je bijvoorbeeld voor een houten speelgoed gaat dan is het van belang dat dit niet splintert en/of dat er geen spijkers in zitten. Dit zou alleen maar voor gevaar voor je kindje kunnen zorgen.

Ook hebben we het gehad over een trekspeeltje; een speeltje waar een touwtje aan zit. Let er goed op dat dit touwtje niet langer is dan 30 centimeter. Als dit wel het geval is dan kan dit erg gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3 jaar omdat ze zich kunnen verstrikken in dit touwtje.

Tevens hebben we een rammelaar of een piepspeeltje aangeraden om aan te schaffen. Hou hier echter wel rekening met het geluid dat er uit het speelgoed komt. Als er een te hard geluid uit het speelgoed komt en je kindje houdt dit vaak te dicht bij zijn oortje dan kan dit al een begin van gehoorschade ontwikkelen.

Tot slot nog een vrij logische opmerking maar toch belangrijk dat dit daadwerkelijk gebeurt. Lees de tekst en de aanwijzingen op een verpakking van het speelgoed goed door en neem dit ook serieus. De makers van de speeltjes hebben dit er niet voor niets opgezet.

[woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”]