Baby

Wel of geen fopspeen voor je baby

pexels kristina paukshtite 4256539

De meningen zijn er enorm over verdeeld, wel of geen fopspeen voor je baby. Ze bieden enorm veel voordelen aan de ene kant, maar soms zijn mensen ook bang dat het nadelige gevolgen kan hebben voor de spraak of dat een baby niet meer zonder deze gewoonte zou kunnen. Maar als je voor een fopspeen kiest welke keuzes heb je dan, waar moet je allemaal opletten bij de aanschaf van een fopspeen? En hoe houdt je hem bijvoorbeeld goed schoon?

Wij gingen op onderzoek uit en zochten de beste tips voor de aanschaf van een fopspeen op, daarnaast keken we ook naar het feit of het nu echt zo slecht is voor een baby om een fopspeen te gebruiken, het goede nieuws is tegen de tijd dat ze 18 zijn maken ze er geen gebruik meer van.

Welke keuze maak je

Het is vaak een hele persoonlijke keuze of je jouw baby wel of geen gebruik van een fopspeen wil laten maken. Net als het hele moederschap is het altijd het meest belangrijk om ook bij deze keuze op je gevoel af te gaan. Voelt het voor jouw goed en denk je dat jouw baby er behoefte aan heeft gebruik dan zeker een fopspeen en voel je ook goed bij deze keuze. Maar lijkt het je helemaal niks en kies je ervoor om het niet te doen dan is dat ook helemaal prima en ook een keuze waar je helemaal achter kunt staan. Kort gezegd er is geen goed of fout!

Als jouw baby bijvoorbeeld een enorme zuigbehoefte heeft en deze ook na een voeding nog niet gestild is dan kan een fopspeen een prima idee zijn. Ook bij een erg onrustige baby om welke reden dan ook kan een fopspeen enorm kalmerend werken en dit is dan in zowel het voordeel van de moeder als de baby.

Eventuele nadelen

Er wordt soms gedacht dat een fopspeen niet goed is voor een baby en dan met name voor het gebit en de spraakontwikkeling. Nu hoef je jezelf hier bij een hele jonge baby geen zorgen om te maken. Er wordt vaak zelfs gezegd dat een speen de spraakontwikkeling juist ten goede komt omdat de spieren in de mond al meer getraind worden met het vasthouden van een speen.

Wel kan het zo zijn dat als een kindje later moeite zou hebben om de speen achter zich te laten en het kindje bijvoorbeeld al 2 jaar is en de speen constant in de mond heeft dat het dan minder de noodzaak voelt om te praten, en dit dus ook niet zal gaan doen. Dan kan het natuurlijk wel aan te raden zijn om hier een andere keuze in te maken en om te proberen op bepaalde momenten de speen achterwege te laten zodat de spraak bevorderd zal worden!

En voor het gebit is het gebruik van een speen zeker niet nadelig. De spenen die vandaag de dag te koop zijn worden vaak van een zeer flexibel materiaal gemaakt, dit is dus niet sterk genoeg om de vorming van het gebit een andere weg op te duwen. Vandaar dat dit ook geen invloed zal hebben.

Voordelen van een speen

Er zitten zeker voordelen aan het gebruik van een speen. Zo worden van jongs af aan de spieren in de mond al ontwikkeld doordat ze zuigen aan de speen en de speen vasthouden in de mond. Zeker het zuigen is erg belangrijk voor kinderen om goed te ontwikkelen. Er wordt zelfs gezegd dat het gebruik van een fopspeen bij een baby de kans op wiegendood kan verkleinen.

Daarnaast geeft het je baby ook een veilig en geborgen gevoel, zeker in het begin heeft een baby nog een grote zuigbehoefte, het kan dan erg fijn zijn om een fopspeen te gebruiken. Soms blijven baby’s namelijk om voeding vragen terwijl ze geen honger hebben maar het simpelweg de zuigbehoefte is die opspeelt en dan kan een speen echt uitkomst bieden! Daarnaast zorgt het er ook voor dat een baby soms beter in slaap kan vallen, hij heeft dan net even dat laatste zetje nodig en het kan prima dat een fopspeen in het begin in die behoefte voorziet.

Welke speen is geschikt voor je baby

Er zijn echt ontelbaar veel verschillende fopspenen te koop, je kunt keuzes maken qua materiaal, kleur, vorm en ontwerp. Op deze manier vindt je altijd een fopspeen die bij je past. In de Nederlandse babyzaken, apotheken en drogisterijen worden vooral veel spenen verkocht. Bij al deze spenen kun je ervan uitgaan dat ze aan bepaalde voorwaarden voldoen om verkocht te mogen worden. Een speen moet namelijk aan bepaalde veiligheidseisen voldoen om in ons land verkocht te mogen worden. Dit is bijvoorbeeld bij baby speelgoed ook het geval.

Spenen zijn er ten eerste in verschillende maten, deze maten gaan op leeftijd, zo heb je spenen voor baby’s van 0 tot 3 maanden, 3 tot 6 maanden en ga zo maar door. Het is heel belangrijk om je goed aan deze leeftijden te houden, dan weet je zeker dat de speen geschikt is voor je baby en bijvoorbeeld niet te groot of te klein.

Daarnaast is ook de vorm belangrijk, sommige spenen zijn heel rond andere lopen wat taps toe. Het is de persoonlijke voorkeur van je baby die hierbij een rol speelt. Het beste is dan om gewoon even te proberen en te kijken welke speen je baby het meest fijn vindt. Dit kan per baby overigens echt enorm verschillen, maar ook per leeftijd, soms kan je baby de eerste weken een bepaald soort speen helemaal fijn vinden en hier dan ineens niets meer van willen weten, het kan dan best zo zijn dat een andere vorm speen uitkomst zal bieden.

De speen goed schoonhouden

Het is heel belangrijk om de speen van je baby goed schoon te houden, je baby heeft de speen vaak in zijn mondje en zo kunnen dus ook heel makkelijk allerlei bacteriën bij je baby naar binnen dringen. het beste kun je de speen dan ook een paar keer per dag reinigen. Sowieso moet je de speen voor het allereerste gebruik altijd goed uitkoken, daarna is het voldoende om de speen regelmatig met water te reinigen en om hem eventueel eenmaal per week uit te koken of vaker als je baby bijvoorbeeld ziek is.

Zeker als de speen op de grond valt of ergens op tafel ligt is het nodig om hem eerst even af te spoelen voordat je hem weer in het mondje van je baby stopt. En daarnaast is het ook nodig om de speen na een maand te vervangen. De speen raakt dan namelijk licht versleten en voor de veiligheid van je baby is het dus noodzakelijk om regelmatig een nieuwe te kopen en de oude weg te gooien.

Tegenwoordig kun je een speen trouwens ook heel makkelijk reinigen in een flessensterilisator, hier kun je flessen in reinigen door het gebruik van stoom, zowel in de magnetron als met een los apparaat. Maar hier kun je dus ook prima de fopspeen van je baby in reinigen, zo weet je in ieder geval zeker dat bacteriën geen kans krijgen!

Op welke momenten gebruik je een speen

Zoals we al even aangaven dient een speen voor veel doelen bij een baby. Zo kan het fijn zijn voor je baby om met een speen in slaap te vallen. Maar het kan ook helpen om de zuigbehoefte te stillen en een voeding uit te stellen. En tot slot biedt een speen ook veiligheid en troost. En soms vinden baby’s het ook gewoon heel fijn om een fopspeen in te hebben.

Maar de meest voorkomende momenten waarop ouders een fopspeen gebruiken is meestal bij het in slaap laten vallen van de baby en op momenten dat de baby troost nodig heeft. En bij heel jonge baby’s wordt het vaak ook tussen voedingen ingezet om de zuigbehoefte te stillen.

De angst voor het weigeren van de borst of fles

Veel ouders zijn bang dat een baby eenmaal aan de fopspeen gewend de borst of fles zal weigeren. Ze moeten hier immers harder voor werken om er voeding uit te krijgen en daarnaast heeft een speen of tepel vaak een andere vorm dan de speen. Dit kan inderdaad bij je baby heel soms een reden zijn om dan bijvoorbeeld wat moeilijker uit de borst of fles te willen drinken, maar heel vaak is dit ook helemaal niet het geval en kan het prima naast elkaar bestaan.

Tegenwoordig zijn er ook spenen te koop die veel op de vorm van een tepel lijken en deze zouden dit probleem dus moeten verhelpen. Op deze manier merkt je baby bijna geen verschil en zal hij zowel de borst of fles als de fopspeen in zijn mondje willen hebben.

Uiteindelijk kies je zelf

Zo we hebben nu verteld welk soort spenen er allemaal te koop zijn, welke keuzes je kunt maken en hoe je voor een goede hygiene zorgt bij het gebruik van een fopspeen! Zoals je kunt lezen is het gebruik van een fopspeen dus zeker aan te raden als je baby hier behoefte aan heeft. Net als bijna alle keuzes rondom het ouderschap is ook de keuze voor een fopspeen een hele persoonlijke die je alleen maar vanuit je eigen gevoel kunt maken.