Baby

Werken aan de weerstand van je baby

pexels kelvin octa 1973270

Het snottenbellenseizoen is weer aangebroken zoals veel moeders het vaak zo leuk noemen. Dit is dan ook het seizoen waarin kinderen regelmatig met flinke snottenbellen thuiskomen en soms van alles oppikken en daarnaast dus soms ook flink ziek kunnen zijn! natuurlijk allemaal erg vervelend en veel moeders kijken dan soms zelfs een beetje tegen dit seizoen op. Als het namelijk een beetje tegenzit dan ben je dit seizoen aardig wat in de weer met zieke kinderen.

 

Niet alleen bij kinderen kan dit seizoen voor flink wat snottenbellen zorgen maar zeker ook bij baby’s. nu is een baby natuurlijk klein en kwetsbaar en wil je hem graag beschermen tegen allerlei ziektekiemen. Nu kun je hier natuurlijk wel wat maatregelen bij nemen maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet en ook je baby zal dus best wel eens ziek worden helaas. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat de weerstand van je baby zo hoog mogelijk is en dat je jouw baby dus zo goed mogelijk beschermd tegen allerlei ziekteverwekkers?

 

In deze blog hebben we dat allemaal voor je op een rijtje gezet en laten we je dan ook graag zien hoe ook jij ervoor zorgt dat je baby zo lang mogelijk gezond kan blijven en zo min mogelijk last zal hebben van allerlei verkoudheden en griepjes. Uiteraard kun je het allemaal nooit helemaal voorkomen maar deze tips helpen in ieder geval wel al een heel eind!

 

De weerstand van je baby

 

Je kunt je wel voorstellen dat het na de geboorte een hele overgang is voor je baby. Van veilig in de buik van de moeder naar ineens in de wereld waar van alles gebeurd en dus ook van alles op de loer ligt. Ziekteverwekkers kunnen dan zeker van invloed zijn op je baby en een baby kan al snel een verkoudheid te pakken hebben.

 

De weerstand van je baby moet nog de tijd en de kans krijgen om sterker te worden en vandaar dat je baby het eerste jaar ook best wel vaak ziek kan zijn. zeker bij te vroeg geboren kinderen zien we dat dit het geval is. Hun weerstand heeft namelijk in de buik van de moeder nog niet voldoende tijd gehad om verder te ontwikkelen. Vandaar dat zij vaak extra vatbaar zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de weerstand van je baby wat te versterken en die laten we je dan ook graag in deze blog zien!

 

Vitamines en gezonde voeding

 

Net als voor volwassenen is het voor een baby ook heel erg belangrijk om gezonde voeding te krijgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de voeding voor je kleintje zoveel mogelijk vers is en zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen bevat. Juist omdat je baby nog moet groeien heeft hij dit nog misschien wel iets meer nodig dan ons volwassenen!

 

Daarnaast kun je natuurlijk ook werken met een Multi vitamine, let er dan wel echt op dat je er eentje gebruikt die geschikt is voor een baby! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je jouw baby alles geeft wat hij nodig heeft en dat je hem ook echt iets geeft wat geschikt voor hem is!

 

Uiteraard moet je jouw baby natuurlijk ook altijd vitamine D druppels geven. Geadviseerd wordt om dit te doen tot aan het eerste levensjaar. Daarna haalt je baby het net als kinderen en ons volwassenen uit andere bronnen. Maar tot die tijd zijn de vitamine D druppels dus heel erg belangrijk!

 

Altijd je handen wassen

 

Het is een grote bron van het verspreiden van bacteriën namelijk het niet wassen van de handen. Op deze manier kun je dus ongemerkt allerlei ziektes door geven en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Zeker bij je baby die nog heel kwetsbaar is, kan het dus heel belangrijk zijn om goed je handen te wassen. Doe dit bijvoorbeeld als je van een uitstapje buiten de deur naar huis komt of natuurlijk na een toilet bezoek maar ook na het bereiden van voedsel. Zeker met rauw voedsel is het belangrijk om hier extra alert op te zijn!

 

Goed je handen wassen is dus enorm belangrijk en kan dus ook zeker helpen om ervoor te zorgen dat er minder ziekteverwekkers richting je baby komen. Doe het ook bij je baby zelf. Een baby zit namelijk vaak met zijn handjes in zijn mond op deze manier is dat natuurlijk een wijze waarop veel bacteriën bij je kleintje naar binnen kunnen dringen. Het is dus slim om ervoor te zorgen dat je ook de handen van je baby regelmatig schoonmaakt zodat hij zichzelf hiermee in ieder geval niet ziek zal maken.

 

Zorg voor voldoende rust en regelmaat

 

Het is natuurlijk een wijs gezegde dat jonge moeders vroeger al enorm vaak te horen kregen. Zorg voor rust reinheid en regelmaat bij je baby zit zou het beste advies zijn. en dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. Door te zorgen voor voldoende rust voor je baby zorg je er ook voor dat zijn weerstand namelijk op peil blijft. Wist je trouwens dat ouders die in het eerste jaar met hun baby weinig rust krijgen vaak ziek zijn. dit komt doordat het slaapgebrek hun weerstand aantast en ze op deze manier dus een stuk sneller ziek kunnen worden. Enorm vervelend natuurlijk omdat je juist in die periode je energie ook zo goed kan gebruiken maar helaas niet te voorkomen bijna. Het is dan ook niet voor niets dat veel ouders het eerste jaar met een baby als vrij zwaar ervaren.

 

Maar ook voor je baby kan het dan erg belangrijk zijn om voldoende rust en regelmaat te krijgen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je baby wat beter bestand is tegen allerlei ziekteverwekkers en dat is natuurlijk precies de bedoeling!

 

Daarnaast draagt voldoende rust en regelmaat ook bij aan het algehele gestel van je baby! Je zal namelijk zien dat als je baby voldoende rust en regelmaat heeft hij hier erg wel bij vaart en vaak goed in zijn vel zal zitten!

 

Lekker veel frisse lucht

 

Wat ook erg belangrijk is om de weerstand van je baby op peil te houden is het lekker vaak naar buiten gaan. Het is voor je baby dan ook heel gezond om lekker buiten in de wandel wagen met je mee te gaan voor een lekker rondje.

 

Op deze manier krijgt je baby veel frisse lucht binnen en dat is net als voor ons mensen heel erg gezond voor hem. Het helpt hem om zijn longetjes sterk te maken maar ook om zelf sterk en gezond te zijn. op deze manier werk je dus ook zeker aan de weerstand van je baby. Maar dit advies is niet alleen buiten van toepassing, het is namelijk ook heel belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie in huis. Het is dan ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimtes binnen voldoende geventileerd worden zodat je baby van lekkere en vooral frisse lucht kan profiteren. Vandaar dat het ook erg belangrijk is om de ramen in je woning op ventilatie stand te zetten. Dit betekend in de praktijk vooral dat je er dus voor zorgt dat de ramen een rooster hebben wat open staat. Wel willen we hier een belangrijke opmerking bij maken, zorg er namelijk wel te allen tijde voor dat je baby niet op de tocht ligt. Dat is namelijk niet goed voor een baby en kan zelfs schade veroorzaken en er juist voor zorgen dat je baby ziek wordt. Dus frisse lucht is prima maar hou je baby wel weg van de tocht!

 

De weerstand van je baby

 

Zoals je dus wel kunt zien is het voor je baby erg belangrijk dat hij goed de kans kan krijgen om aan zijn weerstand te werken en om zijn weerstand op peil te brengen. Zeker in het eerste levensjaar van je kleintje wordt hier door het lijfje hard aan gewerkt! Je baby zal daarna dan ook hopelijk van een goede weerstand kunnen profiteren maar hier kun je zelf dus ook zeker iets aan doen!

 

Het is namelijk zeker zo dat jij met een aantal gezonde gewoontes de weerstand van je kleintje aanzienlijk kunt versterken. Denk dan bijvoorbeeld aan gezonde voeding die veel gezonde bouwstoffen en vitamines bevat. Maar denk ook aan vitamine toevoegingen zoals multivitaminen en vitamine D, deze zijn zeer nodig voor je kleintje tot het eerste jaar.

 

Maar denk ook vooral aan andere gewoontes zoals bijvoorbeeld het voldoende ventileren van ruimtes in huis, het wassen van handen en het lekker veel buiten zijn met je kleintje. Dit helpt allemaal mee om de weerstand van je baby te verhogen en om dus ook hopelijk dat eerste jaar door te rollen zonder al te veel gekkigheid. Op deze manier houdt je dus zeker ziekteverwekkers en bacteriën buiten de deur en geef jij jouw baby een zo goed mogelijke start!

 

Werk dus hard aan de weerstand van je baby en ook die van jezelf zodat jullie zonder al teveel snottenbellen en slapeloze nachten dit seizoen door komen!