Zowel een box als een ledikant staan bekend om hun veilige haven voor een baby. Beide producten worden vaak gebruikt voor een baby. Mensen denken vaak dat deze producten hetzelfde zijn maar toch zijn er een aantal verschillen aan te merken. In deze blog komt naar voren wat zowel een box als een ledikant is en dus ook de verschillen tussen deze twee producten.
Wat is een box?
Voor vrijwel elke ouder is een box voor jouw kleintje onmisbaar in huis. De box is voor een baby een lekkere en veilige plek waar je hij of zij ook lekker de gang kan gaan. Doordat de box omringd is, heeft jouw baby geen mogelijkheid om eruit te komen. Een box kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden.
Zoals waarschijnlijk wel bekend is, is een box een meubelstuk waarin jouw baby, of peuter, in wordt geplaatst wanneer jij als ouder zijnde bezet bent. Het belangrijkste doel van de box is om ongelukken of zelfverwonding te voorkomen wanneer de ouders even bezig zijn. Het is natuurlijk altijd verstandig om een oogje in het zeil te houden bij jouw kleintje maar wanneer hij of zij in de box ligt dan kan je bijvoorbeeld wel even de voordeur opendoen of een gerecht in de oven plaatsen.
Een andere naam voor een box is een speelveld. Dit komt doordat in de box ook vaak speelgoed wordt neergelegd, omdat dit de plek is waar kinderen vaak met hun speelgoed kunnen spelen. De behuizing van een box is vaak inklapbaar.
Wanneer jouw kleintje circa zes à zeven maanden oud is en begint te kruipen, wordt de box vaak in gebruik genomen. Het is een gegeven dat jouw kleintje op oudere leeftijd graag in de box wil spelen als hij of zij vanaf jongs af aan al tijd doorbrengt in de box. Jouw baby ervaart dit dan als een prettige en veilige plek.
Voor een box kan je kiezen uit verschillende soorten vormen. Zo kan je een vierkante, rechthoekige of een ronde box aanschaffen. Mocht je nou een tweeling hebben gekregen dan zijn er ook boxen voor twee kinderen aan te schaffen. Deze box is dan groot genoeg dat jouw baby’s hier samen in kunnen liggen.
Ook is het mogelijk om een box op wieltjes aan te schaffen. Als je genoeg ruimte in huis hebt om daadwerkelijk de box te verrijden in huis dan kan dit een hele praktische keuze zijn. Zelfs als je geen box met wieltjes kan vinden die aansluit bij jouw wensen dan kan je er ook nog voor kiezen om zelf wieltjes onder te box te monteren. Wanneer je dit gaat doen, is het wel van belang om rekening te houden dat de wieltjes genoeg gewicht kan dragen van zowel de box als jouw kleintje. Daarnaast is het verstandig om voor wieltjes inclusief rem te kiezen. Als je de box op zijn plek zet dan is het fijn als de box stilgezet kan worden, zodat deze niet ongewenst gaat rijden.
Daarnaast kan je kiezen voor een box met spijlen of wanden van gaas. Bij een box met spijlen moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn om een veilig box te kunnen garanderen. Dit ligt anders wanneer je kiest voor een box met wanden van gaas. Hier mogen de mazen maximaal 0,7 centimeter zijn. Dit is om te voorkomen dat jou kind erin vast komt te zitten. Zeker bij oudere boxen is het verstandig om hier goed op te letten, omdat deze op dit punt nog weleens afwijken van de regels.
Wat is een ledikant?
Door gebruik te maken van een ledikant, creëer je voor jouw kleintje een veilige, comfortabele en prettige slaapplek. Doordat de ledikant een redelijk hoge ‘afrastering’ heeft, is het niet mogelijk dat jouw baby ’s nachts het bed uitrolt of kruipt en het hele huis door kan gaan.
Vanaf de geboorte van jouw baby kan er al gebruik worden gemaakt van een ledikantje. Ook als jouw kleintje eenmaal gaat rollen dan is een ledikantje alsnog een geschikte slaapplek voor jouw kleintje. Hierbij is het wel belangrijk dat je de beschikking hebt over de juiste maat. In principe zijn de standaardmaten 60×120 centimeter. Het is belangrijk dat het ledikantje in ieder geval een minimale breedte van 55 centimeter hebt. Daarnaast heeft de zijkant van een ledikant spijlen met een tussenruimte. Deze tussenruimte is vaak 4,5 tot 6,5 centimeter. Dit is voldoende ruimte om voor je baby te kunnen ademen wanneer hij of zij tegen de zijkant aanrolt maar tegelijkertijd is het ook smal genoeg om er niet doorheen te vallen. Bij elk ledikantje is een maximale dikte van het matras aangegeven. Soms zit er standaard een matras bij het ledikantje, dan is dit niet nodig.
Vaak is de bodem van een ledikantje te verstellen. Dit is vooral heel fijn voor jou als ouder zijnde. De eerste maanden kan je de bodem op de hoogste stand zetten maar wanneer jouw kleintje zich kan optrekken of zelfstandig kan zitten, is het verstandig om te bodem naar een stand daaronder te plaatsen. Volgens de regels moet er in de laagste stand minimaal 50 centimeter ruimte zijn tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikantje.
Als de hoogte in het ledikantje verstelbaar is dan is het van belang dat de vergrendeling van het mechanisme in orde is. Hierdoor wordt voorkomen dat de bodem niet doorzakt. Daarnaast is nog een kleine tip wanneer je een ledikantje gaat aanschaffen om te gaan voor een lattenbodem in plaats van een geperforeerde hardboardplaat. De reden hierachter is dat een lattenbodem beter ventileert in vergelijking met de geperforeerde hardboardplaat.
Zoals eerder al benoemd kan het ledikantje al vanaf de geboorte van jouw kind gebruikt worden. De eerste vier tot zes maanden is het niet gek om dit bij jou op de slaapkamer neer te zetten. Op deze manier heeft jouw kindje nog wel het gevoel dat het dicht bij zijn of haar ouders is maar tegelijkertijd leert jouw kleintje ook direct in zijn of haar eigen bedje te slapen.
Wat is het verschil tussen een box en een ledikantje?
Nu je weet wat een box en een ledikantje zijn, is het wellicht al duidelijk wat nou het verschil is tussen deze twee producten. Toch wordt dit nog even kort en bondig benoemd. Zo wordt een box vaak gebruikt als een veilig speelveld voor jouw kleintje. De baby kan in de box liggen zonder dat daar continu op gelet hoeft te worden. Natuurlijk zal je altijd een oogje in het zeil houden maar wanneer jouw baby in de box ligt, kan je wel even de voordeur opendoen of een belletje plegen.
Een ledikantje is echt een meubelstuk dat gebruikt wordt om te slapen. De zijkanten van een ledikantje zijn ook speciaal ontworpen voor het slapen, omdat er voldoende ruimte is om te rollen en te ademen maar de ruimte ook weer tegelijkertijd te klein is om er doorheen te vallen.
Waar moet je, zowel bij een box als een ledikant op letten?
Zowel bij een box als een ledikantje zijn er een aantal punten waarop je dient te letten. Ten eerste moeten er geen gevaarlijke uitsteeksels zoals schroeven, knoppen of loslatende verf aanwezig zijn. Als de box of het ledikant van hout is dan mag het ook absoluut niet gaan splinteren. In het geval dat je een houten box of ledikant wil aanschaffen dan kan je het beste kiezen voor een harde houtsoort, bijvoorbeeld beuken. Dit is allemaal voor de veiligheid van jouw kleintje.
Mocht je het leuke idee hebben om de box of het ledikantje zelf te gaan verven dan kan je het beste verf op waterbasis gebruiken. Het beste advies is zelfs nog om een paar dunne lagen over elkaar heen te verven. Deze laten namelijk minder snel los als jouw kindje op het hout gaat sabbelen of bijten. Ook dit is allemaal voor de veiligheid van jouw kleintje.
Daarnaast is het verstandig om zowel de box als het ledikantje niet te dicht bij een kachel of verwarming neer te zitten. Hierdoor is de kans aanwezig dat jouw kindje oververhit raakt. De beste slaapkamertemperatuur ligt rond de achttien graden Celsius. In de woonkamer is het vaak wat warmer maar probeer ook hier niet voor extreme temperaturen te zorgen.
Tevens mag zowel een box als een ledikantje nooit wiebelen. Als bijvoorbeeld de broer of zus naar zijn of haar kleine broertje/zusje wil kijken en aan de rand gaat hangen dan moet het onmogelijk zijn dat de box of het ledikantje omkantelt. Dit kan je in principe van te voren al uittesten. Let hier dus goed op.
Tot slot nog een andere tip om het bedje op voldoende afstand te zetten van voorwerpen waar jouw kindje eventueel verstrikt in kan raken. Denk hierbij aan snoeren, koorden of gordijnen. Het is dan ook verstandig om speelgoed waar een draadje aan zit, niet in de box (of in het ledikantje) neer te leggen. Mocht je even niet opletten dan is de mogelijkheid er in ieder geval niet om verstrikt te raken in dit soort dingen