Babynow.nl

Alles wat u moet weten over borstvoeding

borstvoeding

Borstvoeding is een van de meest natuurlijke en gezonde manieren om je baby te voeden. Het is niet alleen goed voor de gezondheid van de baby, maar ook voor de moeder. Hier leer je alles over borstvoeding, van de voordelen tot de technieken om succesvol te borstvoeden.

Voordelen van borstvoeding:

Er zijn talloze voordelen verbonden aan borstvoeding, zowel voor de baby als voor de moeder. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

Voor de baby:

 • Borstvoeding biedt de ideale mix van voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby.
 • Het versterkt het immuunsysteem van de baby en beschermt tegen ziektes en infecties.
 • Het kan de kans op bepaalde ziektes en aandoeningen op latere leeftijd verminderen, zoals allergieën.
 • Borstvoeding kan de hechting tussen moeder en baby versterken.

Voor de moeder:

 • Borstvoeding kan helpen bij het verbranden van extra calorieën en het terugkrijgen van de vorm na de zwangerschap.
 • Het kan de kans op bepaalde vormen van ziektes verminderen.
 • Borstvoeding kan de hormoonbalans van de moeder verbeteren en helpen bij het voorkomen van postnatale depressie.

Hoe te borstvoeden:

Borstvoeding kan in het begin wat lastig zijn, maar het is de moeite waard om door te zetten. Hier zijn enkele tips om succesvol te borstvoeden:

 1. Zorg voor een comfortabele houding: Ga zitten in een comfortabele stoel en ondersteun de baby met kussens, zodat je armen niet vermoeid raken.
 2. Plaats de baby goed: Plaats de baby met zijn neus tegenover de tepel en zorg ervoor dat hij zijn mond wijd opent voordat je de tepel in zijn mond plaatst.
 3. Controleer de positie van de baby: De baby moet de tepelhof volledig in zijn mond nemen en niet alleen de tepel. Dit voorkomt pijnlijke tepels.
 4. Wissel regelmatig van borst: Zorg ervoor dat je regelmatig van borst wisselt om de melkproductie in beide borsten op peil te houden.

FAQ’s:

 1. Hoe lang duurt een voeding?
  Een voeding duurt meestal tussen de 20 en 45 minuten. Laat de baby zolang drinken als hij wil en wissel daarna van borst.
 2. Kan borstvoeding pijnlijk zijn?
  In het begin kan borstvoeding pijnlijk zijn, maar dit zou na een paar weken moeten verdwijnen. Als je aanhoudende pijn ervaart, kan het zijn dat de baby niet goed is aangelegd. Raadpleeg dan een lactatiekundige voor hulp.
 3. Kan ik borstvoeding geven als ik weer aan het werk ga?
  Ja, je kunt borstvoeding blijven geven als je weer aan het werk gaat. Overleg met je werkgever over het regelen van pauzes en privacy om te kolven.
 4. Borstvoeding biedt talloze voordelen voor zowel de baby als de moeder. Het kan een uitdaging zijn in het begin, maar met de juiste technieken en ondersteuning is het mogelijk om succesvol te borstvoeden. Door je goed voor te bereiden en de juiste hulp te zoeken als dat nodig is, kun je genieten van deze bijzondere tijd met je baby. Onthoud dat borstvoeding een persoonlijke keuze is en dat er geen oordeel over wordt geveld. Kies wat het beste is voor jou en je baby.

Deel dit bericht:

Gerelateerde Berichten